У рамках відкриття Почесного консульства Республіки Молдова відбулась зустріч голови обласної державної адміністрації Валерія Коровія з Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Молдова в Україні Русланом Болбочаном, начальником Генерального управління з консульських питань МЗСіЄІ Республіки Молдова Віолетою Агріч та Почесним консулом Республіки Молдова у місті Вінниці Михайлом Куницьким.

«Для нас дуже важливо, що все заплановане ще рік тому на сьогодні вже поступово реалізується. Я впевнений, що відкриття Почесного консульства і заплановані проекти, зокрема відкриття мосту автомобільного сполучення Могилів-Поільського і Бронниці, буде виконано найближчим часом. Маю надію, що попереду ще чимало важливих проектів в економічній, культурній і гуманітарній сферах, які будуть спільно втілені в життя. В свою чергу хочу висловити подяку керівництву обласної державної адміністрації за постійну підтримку і співпрацю», - зазначив Руслан Болбочан.

У ході зустрічі обговорено основні аспекти поглиблення співпраці України з Республікою Молдова. Зокрема, важливість обміну досвідом у міграційно-візовій сфері, питання охорони державного кордону між країнами та питання співпраці в сфері економіки.

У Вінниці відкрили Почесне консульство Республіки Молдова

«Сьогодні відбуватиметься важлива для нашого регіону подія – відкриття Почесного консульства Республіки Молдова в місті Вінниця. Маю намір, що завдяки цьому буде поглиблено співпрацю наших країн в соціальній, культурній, стратегічній та економічній сферах. Символічним є те, що сьогоднішнє відкриття дипломатичного представництва співпадає з відзначенням 25-річчя встановлення дипломатичних відносин між Україною та Республікою Молдова. Також, хочу зауважити, що на сьогоднішній день керівництвом області та міста Вінниці вживаються всі заходи для перетворення регіону в потужний центр регіонального розвитку. В цьому напрямку вже є досягнення, адже третій рік поспіль місто Вінниця визнано найкомфортнішим містом для проживання за 22 показниками. Впевнений, що ми живемо у часи великих змін, і ті випробування, які сьогодні долає наша країна, стануть потужним каталізатором для подальшого стрімкого розвитку нашої держави», - зазначив Валерій Коровій.

У Вінниці відкрили Почесне консульство Республіки Молдова

У Вінниці відкрили Почесне консульство Республіки Молдова

Після завершення зустрічі відбулись урочистості з нагоди відкриття Почесного консульства Республіки Молдова у місті Вінниці, участь у яких взяли керівництво області та міста. Зокрема Валерій Коровій та Сергій Моргунов.

У Вінниці відкрили Почесне консульство Республіки Молдова

«Почесним є той факт, що тепер на Вінниччині відкрито дипломатичний корпус братської Республіки Молдова. Отже тепер у нашому регіоні представлено 2 дипломатичних представництва: Генеральне Консульство Республіки Польщі і Почесне Консульство Республіки Молдова. А це нове та якісне сприйняття нашого регіону, як регіонального лідера. Зауважу, що з давніх часів два дружніх народи, дві країни з’єднано річкою Дністер. Сьогодні ми частину кордону перенесли у Вінницю і це історичне значення для співпраці наших країн, це нові можливості і нові горизонти. Найближчим часом при ентузіазмі посла і підтримці української сторони, спільними зусиллями відбудеться запуск пропускного пункту Бронниця для легкових автомобілів і крок за кроком ми будемо рухатися вперед. Минулого тижня, завдячуючи діям Уряду України ми отримали 59 млн. грн зарахунок перевиконання митних платежів і ці кошти буде спрямовано на ремонт дороги, яка йде в сторону кордону Республіки Молдова», - сказав голова облдержадміністрації Валерій Коровій.

У Вінниці відкрили Почесне консульство Республіки Молдова

«Відкриття першого Почесного консульства Республіки Молдова в Україні підтверджує зусилля молдовського Уряду в подальшому зміцненні та розвитку традиційних добросусідських відносин з Україною. Відкриття почесного консульства проходить у ювілейні дні, коли Молдова і Україна відзначає 25 річчя встановлення дипломатичних відносин. Щиро хочу подякувати українській владі, Міністерству закордонних справ, адміністрації регіону та мерії міста за роботу для започаткування консульства», - наголосив під час урочистостей Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Молдова в Україні Руслан Болбочан.

У Вінниці відкрили Почесне консульство Республіки Молдова

В свою чергу новопризначений Почесний консул Республіки Молдова у місті Вінниці зазначив: «В першу чергу Почесне консульство Республіки Молдова надаватиме допомогу громадянам Молдови, що перебувають на території Вінниччини, якщо виникне будь-яка потреба в допомозі, чи інформаційній довідковій інформації. Вінниччину обрали тому, що цей регіон має 202 кілометри спільного кордону з Республікою Молдова. Відкриття консульства є ознакою жвавої, активної співпраці між сусідніми регіонами. В той же час маса є проблем, які потребують вирішення на місцях, а саме питання перетину кордонну та інфраструктурні рішення.»

У Вінниці відкрили Почесне консульство Республіки Молдова

На завершення урочистостей та з нагоди відкриття Почесного консульства у місті Вінниця, за проектом «Власна марка» виготовлено спеціальну художню марку, яку урочисто погашено штемпелем, виготовленим з нагоди відзначення сторіччя української поштової марки в рамках проведення вінницької обласної виставки. У погашенні взяли участь Валерій Коровій, Сергій Моргунов, Руслан Болбочан, Михайло Куницький та директор Вінницької дирекції ПАТ «Украпошта» Наталія Костюк.

У Вінниці відкрили Почесне консульство Республіки Молдова



Переглядів: 4665
Поширень: 0