Вінниця відзначила десяту річницю святкування у місті Дня Європи. Це свято зібрало у місті багато гостей та туристів. Серед них – й іноземні делегації, які приїздили до Вінниці з 14 країн. Поважні гості розповіли, що для них є День Європи та чим їх вразила Вінниця.

Надзвичайний і Повноважний Посол Грузії в Україні Міхеіл Уклеба у Вінниці вже втретє. На День Європи він прибув із делегацією з міста Руставі. «З кожним своїм візитом я бачу зміни у міс​ті, особливо в благоустрої. Це означає, що є зміни на краще, і в цей непростий для вашої країни час життя продовжується, - каже Міхеіл Уклеба. - День Європи для мене дуже важливий. Як дипломат у 1993 році я очолював делегацію Грузії на перемовинах з Євросоюзом по підготовці угоди про партнерство. І ось зараз, більш як за десять років, ми у вас, у Вінниці, відзначаємо це свято, але на якісно зовсім іншому рівні. Тому що для нас Україна - дружня країна, Грузія має вже асоційовану угоду, вже діє зона вільної торгівлі з Євросоюзом. З 11 червня Україна також матиме візову лібералізацію. Якщо ми до цього мали свободу торгівлі, то зараз отримуємо свободу переміщення. Я вітаю Вінницю, це чудове місто, і те, що ви так далекоглядно дивилися протягом десяти років і не зраджували цій ідеї. Хочу побажати вінничанам добра, миру і світлого європейського майбутнього».

Надзвичайний і Повноважний Посол Грузії в Україні Міхеіл Уклеба

Надзвичайний і Повноважний Посол Латвії в Україні Юріс Пойканс минулого року вже відвідував наше місто, але на День Європи у Вінниці вперше. «Майбутнє України, звичайно, пов’язане з Європою. А у Вінниці я бачу зацікавленість. Це доводить, що Україна і Вінниця йдуть у Європу. Україна зараз переживає важкі часи, які так просто не закінчаться. Сьогодні активно потрібно працювати над побудовою нової європейської демократичної України, але це не буде відбуватися швидко. Тому потрібно вірити і чекати, - переконаний пан Пойканс. - Минулого року я був з приватним візитом у Вінниці. Місто мені дуже сподобалося. Ми з віце-мером розмовляли про ваш унікальний історичний об’єкт – Водонапірну Вежу. Я йому навіть запропонував думку, якщо це звичайно можливо, такий об’єкт повинен бути включений у список ЮНЕСКО. Мені здається, що Вінниця - одне з тих міст в Україні, яке розвивається швидкими темпами. Я чув, що місто займає перші місця в рейтингах, мешканцям подобається тут жити. Тому потрібно продовжувати те, що вже почато».

Надзвичайний і Повноважний Посол Латвії в Україні Юріс Пойканс

«День Європи - це і день України, бо, як і Македонія, ви знаходитеся в центрі Європи. Вінничанам бажаю процвітання, задоволеності від життя, віри в себе. І розуміння того, що самим потрібно розвивати місто, бо ніхто, крім них, цього не зробить. У керівництва міста я бачу, що такий настрій є, тому і Вінниця розвивається такими темпами. Бо ви вірите в себе. Це, думаю, ключ успіху Вінниці. Я до вашого міста приїхав вже вп’яте. Щороку бачу більше позитиву у людей, бачу багато відремонтованих доріг, і не тільки в місті, а й області», - розповів Надзвичайний і Повноважний Посол Македонії в Україні Столе Змейкоскі.

Надзвичайний і Повноважний Посол Македонії в Україні Столе Змейкоскі

Другий рік поспіль на День Європи до Вінниці приїжджає Надзвичайний і Повноважний Посол Молдови в Україні Руслан Болбочан: «Загалом за останні півтора роки я, напевне, вже був разів десять у Вінниці. З кожним разом приїжджаючи я бачу, що місто стає все гарніше, воно розвивається, це справжнє європейське місто. Нам дуже приємно разом з Почесним Консулом Молдови бути тут, а декілька тижнів тому ми відкрили у Вінниці Консульство. Дуже раді разом з вами розділити відчуття цього прекрасного свята, враховуючи, що і Молдова, і Україна проголосили стратегічний напрямок інтеграції до Європейського Союзу. Хочу побажати вінничанам миру, стабільності та благополуччя».

Надзвичайний і Повноважний Посол Молдови в Україні Руслан Болбочан: «

Надзвичайний і Повноважний Посол Хорватії в Україні Томіслав Відошевіч у Вінниці вдруге, але вперше на святкуванні Дня Європи. «Я вражений тим, що побачив, і вважаю, що це справжня Україна, справжня Європа. Багато людей, надзвичайно добра атмосфера, багато оптимізму, - каже Томіслав Відошевіч. - Я хотів би побажати усім вінничанам та усім українцям того, через що, власне, і утворився Європейський Союз. Заради миру, щоб ніколи не було війни. І звичайно ми, – хорватський народ та хорватський уряд, – поруч з Україною. Особливо, що стосується територіальної цілісності та незалежності. Досить просто пройтися вашим містом, щоб побачити наскільки Вінниця є мультикультуриним центром. Європа створена також для того, щоб ті відмінності, які існують між людьми, були їх перевагою, а не використовувались, як недолік. І однозначно у вашому місті це безумовно відчувається, коли зустрічаєшся з керівництвом вашого міста і з людьми, які тут живуть».

Надзвичайний і Повноважний Посол Хорватії в Україні Томіслав Відошевіч

Відзначити День Європи до Вінниці приїздило і кілька делегацій з Польщі. Адже Вінниця підтримує тісні побратимські та партнерські стосунки з різними містами сусідньої держави. Мер міста Тарнув Роман Чепела зазначає, що відчувається – свято зроблено саме для вінничан: «Видно, що люди задоволені, насолоджуються життям, усміхнені. А загалом, якщо говорити про відчуття європейськості, то я почуваюся як вдома. Я у Вінниці вперше. Але помітив, що люди люблять своє місто. Те, що я бачу неозброєним оком – місто має розвиток, і це дуже тішить. Під час цього свята є можливість поспілкуватися, скуштувати вашу кухню, насолодитися різноманіттям цього міста. Але якщо ми говоримо про європейські цінності, про ставлення людей один до одного, то найголовніші європейські цінності, такі як толерантність, повага - ми маємо це відчувати не лише в один день, а практикувати щодня. День Європи для мене - це спільний день. Бо незалежно від того, де ми проживаємо, ми дотримуємося тих самих цінностей. Це наше спільне відчуття. День Європи – це ще й свято безвізового режиму. Бо той везвіз, який ви отримали, то дуже велике діло. Українці тепер мають змогу подорожувати вільно, а місто Тарнув, яке я представляю, знаходиться на шляху до всієї Європи».​

ер міста Тарнув Роман Чепела



Переглядів: 3664
Поширень: 0