Цьогоріч Центральному парку Вінниці виповнюється 80 років. За іншою версією – щонайменше 120 років, позаяк вісім десятків років тому парк лише отримав назву “Парк ім. Горького”, і саме з того дня тут прийнято вести власне літочислення. Однак ще до найменування в честь російського митця, вінницький парк також існував як відпочинкова зона.

Так чи інакше, святкувати річницю у 2017-му будуть 10 червня. Цього дня весь парк огорне безліч творчих та спортивних заходів, а родзинкою всіх розваг стане повітряна куля.

Як розповів в інтерв’ю виданню «РЕАЛ» директор комунального підприємства «Вінницязеленбуд» Ігор Любовський, триватиме святкування 10 годин – із 12-ї до 22-ї години.

"Свято розпочнеться із кінного шоу «Українські козаки» каскадера Олега Юрчишина. Виступи козаків і гайдамаків відбуватимуться на майданчику перед Аркою. Ще однією родзинкою, особливо для дітвори, стане повітряна куля. Щоправда, ця розвага буде платною, але домовлятимемося, щоб вартість її була не більше 100 гривень за 5 хвилин польоту в повітряній кулі", – розповів Ігор Любовський.

Також, за його словами, біля каменю закоханих – на Алеї закоханих – у парку відбудеться весільна виставка. Поряд із фонтаном працюватиме прокат театральних костюмів – кожен зможе на себе приміряти якусь роль і залишити фото на згадку. Біля Літнього театру буде святковий концерт.

"А головне – ми хочемо, щоб цього дня запрацював реконструйований шахово-шашковий клуб який є одним із символів парку. Поряд ми організуємо турнір із шахів та шашок серед аматорів, де визначимо абсолютного чемпіона," – говорить Любовський.

Біля пам’ятника Максиму Горькому розгорнеться містечко художників. Малювати тут будуть хто на чому і як вміє – на піску, на воді, на дереві. А краєзнавчий та художній музей представлять частинки своїх експозицій в рамках проекту «Вінниця вчора, сьогодні і в майбутньому».

"На площі біля концертної зали «Райдуга» ми хочемо зібрати неформальну молодь, щоб нагадати про атмосферу 1980-х, коли популярними були хіпі, панки і металісти. Там зберемо байкерів і рок-музикантів. Будемо шукати хіпі та панків, щоб їх теж залучити", – розповідає Ігор Євгенович.

Цікаву програму готує також планетарій – тут відбудеться виставка телескопів. Для всіх охочих проведуть невелику лекцію, а потім покажуть документальний фільм про історію парку від 1970-х і до сьогодні. Також буде традиційна програма по астрономії.

Кому забракне яскравості – організатори запрошують із 16 до 18 годин на гастрольній площі (за стадіоном) відвідати фестиваль фарб холі.

А щоб під час насичених розваг ніхто не був голодним, цього дня працюватиме безкоштовна польова кухня – буде каша і чай. Звісно, на території парку працюватимуть також точки продажу вуличної їжі.

"Деяким підсумком святкування стане висадка саджанців. Дерева висадимо для майбутніх поколінь – вони виростуть до наступних ювілеїв", – сказав Ігор Любовський.



Переглядів: 6343
Поширень: 0