У конкурсі пілотних проектів серед міст в сфері відкритих даних, який було проведено в рамках проекту USAID та UK aid “Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах”, переможцями стали Вінниця та Чернівці. Протягом червня-вересня група експертів працюватиме з муніципалітетами цих міст над розкриттям даних на місцевому рівні.

7 червня у Києві було оголошено міста-переможці відбору на участь у пілотному проекті з відкритих даних. Ними стали два обласні центри – Вінниця та Чернівці. Участь в проекті дасть можливість суттєво покращити доступність інформації мешканцям цих міст та підвищить якість надання послуг городянам.

В рамках пілотного проекту протягом чотирьох місяців група експертів організації Агенція журналістики даних Texty.org.ua працюватиме з муніципалітетом над розкриттям даних на рівні міста. Результатом проекту буде суттєве покращення якості та доступності інформації та створення продукту на основі відкритих даних для місцевих жителів.

«Ми обрали Чернівці та Вінницю для участі в цьому проекті оскільки вони продемонстрували готовність освоювати нові інструменти для більш ефективної взаємодії зі своїми громадянами. Але найголовніше - вони продемонстрували політичну волю до більшої відкритості і підзвітності, а також готовність працювати в цьому напрямку», - зазначає керівник компоненту Відкриті дані проекту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах» Катерина Оніліогву.

Пілотний проект включатиме кілька етапів. Зокрема, аудит даних - на цьому етапі консультанти проаналізують наявність та якість даних, що збираються місцевою владою. Він передбачає створення переліку наборів даних, що збираються та зберігаються із зазначенням для частоти оновлення, використання та визначення відповідальної за ведення набору даних особи. Також на основні громадських консультацій та обговорень для виявлення потреб місцевих жителів буде обрано пріоритетні набори. В подальшому буде створено портал відкритих даних міста. Це окремий ресурс для вдосконалення міського управління, надання громадянам доступу до комунікації з місцевою владою, практичного застосування даних для створення нових підприємств та послуг, залучення інвестицій до міського розвитку. На порталі відкритих даних міста, який буде створений для кожного міста в рамках пілотного проекту, інформація буде публікуватися у машиночитному форматі та доступній і зрозумілій формі

«Участь в даному проекті дасть нам можливість вдосконалити роботу з відкритими даними виконавчих органів міської ради і комунальних підприємств, що, в свою чергу, дасть поштовх для розвитку потенціалу міста, його інвестиційної привабливості, взаємодії органів влади з вінничанами. Нещодавно у Вінниці розширено перелік розпорядників інформації – відкриті дані планують публікувати всі комунальні підприємства та заклади міста, та проведено навчання їх відповідальних працівників. Але потрібно рухатись далі, зокрема, підвищувати якість наборів даних та мотивацію розпорядників інформації. Крім того, відкриті дані муніципалітету можуть стати відмінним джерелом інформації для резидентів нашого iHUB та фахівців компаній-розробників програмних продуктів і електронних сервісів. Ми відслідковуємо останні тенденції, виконання заходів Дорожньої карти розвитку відкритих даних в Україні на 2017 рік, і сподіваємось, що приклад Вінниці будуть наслідувати інші українські міста», - каже директор департаменту інформаційних технологій Вінницької міської ради Володимир Романенко.

Для інформації:

«Прозорість та підзвітність в державному управлінні та послугах» - це проект, спрямований на протидію корупції через реформу електронного врядування у таких ключових сферах як публічні закупівлі, відкриті дані та електронні послуги. Проект фінансується спільно Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та Урядом Великобританії (UK aid) та виконується Фондом Євразія у партнерстві з іншими урядовими та неурядовими організаціями. ​​



Переглядів: 2570
Поширень: 0