Вінницькі енергетики поступово завойовують ринок сонячної енергії України. Так, у понеділок, 12 червня, у селищі Білозерка на Херсонщині урочисто відкрили фотогальванічну електростанцію потужністю 9 МВт. Вона займає площу у майже 20 гектарів і вироблятиме щорічно понад 14 мільйонів кВт-год електроенергії, зменшуючи майже на 14 млн тонн щорічно викиди в повітря вуглекислого газу.

Примітно, що під час відкриття сонячної електростанції перерізали не червону стрічку, а зелену. Такого ж кольору були й кульки, які символічно запустили в небо представники місцевої влади, замовника та генпідрядника будівництва і працівники нової станції.

«Сонячні станції» від вінничан для південних регіонів України

- Головними умовами для нормальної роботи є два базових фактори: інвестиційний клімат в регіоні та надійні підрядники. Тут ми знайшли і те, і інше, - сказав представник інвестора – компанії «Ренджи Бершадь» Олександр Киреєв. - За час нашої роботи на Херсонщині ми отримали сприяння у всіх наших починаннях. Щодо генпідрядника, то компанія «Подільський Енергоконсалтинг», яка веде десятки об’єктів по Україні, у відведені терміни надійно і надзвичайно професійно виконала свої зобов’язання.

За словами першого заступника директора ТОВ «Подільський Енергоконсалтинг», компанії, що входить до складу вінницького холдингу KNESS Юрія Таранюка, сонячна електростанція в Білозерці спроектована і зведена за найсучаснішими світовими технологіями.

- У цьому напрямі ми якраз не відстаємо від найсучасніших у світі технологій. За інвестиційною складовою, це близько 10 мільйонів доларів. Ці гроші залишились в Україні. Адже, окрім сонячних панелей, усе інше обладнання і матеріали – українського виробництва. Над складовими цієї станції працювали підприємства Києва, Вінниці, Одеси, Запоріжжя, Херсона, Харкова й інших українських міст. Це все – нові робочі місця, податки, соціальні внески, - говорить Юрій Таранюк.

«Сонячні станції» від вінничан для південних регіонів України

За його словами, Херсонщина – дуже перспективний регіон для розвитку сонячної енергетики як з точки зору інсоляції, так і ставлення влади до інвесторів.

- Цей регіон для нас – один зі стратегічних, тут ми вводимо наші об’єкти один за одним. Наша компанія на Херсонщині вже ввела в експлуатацію три станції. Побудовані ще дві – там нині ведуться роботи на зовнішніх мережах, на стадії будівництва ще одна станція – на 20 МВт. Ми думаємо, що сумарна потужність наших станцій на Херсонщині має бути більше 100МВт. Загальна сума інвестицій складе 50 мільйонів доларів, - каже Юрій Таранюк.

Окрім солідних інвестицій, нові сонячні електростанції – це ще й нові робочі місця. На час будівництва кожного об’єкта компанія наймає на роботу близько 300 людей. Після введення в експлуатацію, наприклад, на ФЕС «Білозерка» працюватиме десяток місцевих робітників. А ще, зважаючи на те, що Херсонщина – стратегічний регіон для інвестора, компанія відкриває тут свій офіс, що також додасть робочих місць, а відповідно й надходжень до місцевого бюджету.

- У нас конкурс буває по 7-8 чоловік на одне робоче місце. Зарплата в компанії конкурентна, повний соціальний пакет. До речі, відкрию таємницю, що торік ми були найбільшим платником податків у Вінниці. Можете уявити, скільки податків та соціальних внесків ми сплатили до бюджету, - зазначив Юрій Таранюк.

Поки що, за його словами, Вінниччина є лідером в Україні за впровадженням сонячної енергетики. Тут компанія також планує збільшити свої потужності до 250 МВт. Але Херсонщина «наступає на п’яти». Ця область, каже Юрій Таранюк, сприятливіша якраз за показником інсоляції. А обласна влада обіцяє всіляке сприяння новим інвестиціям.

«Сонячні станції» від вінничан для південних регіонів України

- Ми показали приклад, як не ставити палиці в колеса, а сприяти інвестору, співпрацювати на всіх рівнях, - говорить голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв. – Минулого року на Міжнародному інвестиційному форумі «Таврійські горизонти», що проходив на Херсонщині, ми розпочали активне пропагування області як території, ефективної для використання енергії сонця та вітру, визначили стратегію на розвиток «зеленої економіки». І приємно, що сьогодні бачимо її результати.

До слова, в активі компанії «Подільський Енергоконсалтинг» уже понад 20 потужних сонячних електростанцій по всій Україні. Найбільше з них – на Вінниччині та Херсонщині.



Переглядів: 3968
Поширень: 0