17 червня у креативному просторі «Артинов» розпочався Другий форум «Інтегрований розвиток Вінниці. Бачення. Моделі та цілі». Він проводиться у рамках проекту «Інтегрований розвиток міст в Україні», що реалізується за підтримки німецької урядової компанії (GIZ). Сьогодні на Форумі працюють шість робочих тематичних груп, щоб у співпраці влади та громади вирішити, як має розвиватись місто. Це є одним з етапів роботи над створенням Концепції інтегрованого розвитку міста.

Вінниця – одне з чотирьох міст країни, яке бере участь у проекті «Інтегрований розвиток міст в Україні», що стартував у квітні минулого року. Він спрямований на підготовку пілотних міст-учасників проекту до посилення повноважень органів місцевого самоврядування та їх інституційної спроможності в рамках подальшої реформи децентралізації. Кінцевим результатом має стати створення Концепції інтегрованого розвитку міста, до розробки якої передбачається широке залучення місцевих громад.

В минулому році у рамках проекту відбувся Перший форум «Інтегрований розвиток Вінниці. Діалог. Залучення громадян». Сьогодні розпочався Другий Форум під назвою «Інтегрований розвиток Вінниці. Бачення. Моделі та цілі». У ньому взяли участь Вінницький міський голова Сергій Моргунов, перший заступник голови Вінницької ОДА Андрій Гижко, заступник директора проекту «Інтегрований розвиток міст в Україні» Андрій Зуєв, представники органів місцевого самоврядування та громадських організацій.

 У Вінниці проходить Другий форум «Інтегрований розвиток Вінниці. Бачення. Моделі та цілі»

У Вінниці проходить Другий форум «Інтегрований розвиток Вінниці. Бачення. Моделі та цілі»

У Вінниці проходить Другий форум «Інтегрований розвиток Вінниці. Бачення. Моделі та цілі»

У Вінниці проходить Другий форум «Інтегрований розвиток Вінниці. Бачення. Моделі та цілі»

«Сьогодні, коли я заходив на Форум, бачив батька з дитиною на руках, ще заходили вінничани з дітьми – і це додає оптимізму, адже ми працюємо на перспективу і при формуванні сильної територіальної громади дуже важлива участь самої громади у житті міста. Дуже важливо розуміти, яким місто буде через 20-50 років, тому ми повинні сформувати план дій для розвитку міста, на який би не впливали жодні політичні катаклізми. Сьогодні, якщо говорити про реформу фінансової децентралізації, у всіх містах України, особливо в обласних центрах, з’являється достатньо великі фінансові можливості. І саме від розуміння того, куди потрібно направляти ресурси, як системно і стратегічно ми будемо бачити куди розвиватися, - залежить наскільки комфортним та затишним буде наше місто. І саме в рамках цієї реформи місцевого самоврядування підвищується конкурентна боротьба між містами, і я б уже хотів, щоб Вінниця і надалі була одним з найкращих міст по комфортності життя. А це, до речі, підтверджують соціологічні дослідження, які проводяться Міжнародним республіканським інститутом за підтримки уряду Канади. До речі, в Канаді всі міста мають свої стратегічні плани на 30-40 років вперед, вони їх актуалізують кожних п’ять років. Цікаво, що місто Оттава має окремі плани щодо розвитку економіки, транспорту, тротуарів, велодоріжок, благоустрою тощо. Ці плани ще й має кожен з 23 районів Оттави. Люди розуміють що буде зроблено в цьому році, наступному, в якому вигляді буде окремо район і в цілому місто в комплексі через 20-30 років. Вони можуть планувати життя своє і перспективу для дітей та онуків. Щодо сьогоднішнього Форуму, то я б хотів, щоб його учасники були активними, адже нам всім жити в цьому місті. Якщо ми пов’язуємо своє майбутнє з Вінницею, то ми повинні досить активно брати участь в формуванні таких стратегічних документів. Дякую нашим партнерам – GIZ, уряду Швейцарії і всім тим, хто досить активно долучається до цієї роботи. Тож бажаю плідної роботи, продуктивного обміну думками і в подальшому щоб місто отримало якісну Концепцію інтегрованого розвитку у всіх сферах життєдіяльності», – сказав у вітальному слові міський голова Сергій Моргунов.

 Сергій Моргунов

У Вінниці проходить Другий форум «Інтегрований розвиток Вінниці. Бачення. Моделі та цілі»

«Пригадується, що ще три роки тому у Вінницькій області було 702 територіальні громади і Вінниця завжди була не однією з них, а столицею Поділля. Місто сильно впливає на розвиток Винницької області. Наприклад, 20 років тому, коли у Вінниці з’явилось підприємство, яке ми сьогодні знаємо як «Аграна фрут», по всій області почали висаджувати садки та ягідники, продукцію з яких везли на цей завод. І це такий мультиплікатор, який почав розвивати Вінницьку область, визначати нові пріоритети, яких раніше не було. Прикладів, коли Вінниця є точкою зростання, локомотивом для всієї Винницької області та навколишніх регіонів, поштовхом для переорієнтовувано наших пріоритетів є дуже багато. Ми пам’ятаємо, коли розробляли першу стратегію розвитку Вінницької області, цей документ був більш для державних службовців, більш формалізований. А коли ми робили Стратегію вінницької області до 2020 року, то до її розробки долучалось і Швейцарське бюро співробітництва, і Французький проект, і тоді, за допомогою іноземців ми зрозуміли, що не можна говорити лише про економіку, промисловість, треба говорити гармонійний розвиток, який включає в себе питання екології, транспорту тощо. А зараз реформується Стратегія міста Вінниці і форуми з залученням іноземних експертів та широких верств громадськості є дуже важливими. Бажаю, щоб всі ті напрацювання, які будуть сьогодні зроблені, знайшли відображення у майбутньому документі і, щоб слоган про те, що Вінниця є найкомфортнішим містом для проживання – ми гордо несли ще не один десяток років», – зазначив перший заступник голови Вінницької ОДА Андрій Гижко.

 Андрій Гижко

«Успіхом будь якої справи є злагоджена команда, якщо ми говоримо про міський розвиток, то це команда громадськості та міської влади, але якщо подумати, то міська влада – це теж мешканці міста, тобто це команда громадськості. Жодна команда не може ефективно працювати без комунікацій, адже діалог та обмін думками є успіхом будь-якої справи. Тому ми працюємо у форматі форуму, щоб ми могли поспілкуватись, обмінятись думками, побачити різні точки погляду, знайти компроміс. Взагалі, в міському розвитку слово «компроміс» дуже важливе, бо кожен бачить розвиток міста по своєму, кожен має свої думки, які можуть заперечувати іншим думкам. Але на таких заходах ми маємо знаходити компроміс. Тож бажаю плідного дня і давайте разом творити Вінницю», – каже заступник директора проекту «Інтегрований розвиток міст в Україні» Андрій Зуєв

 Андрій Зуєв

Цього разу на Форумі працює шість робочих тематичних груп: економіка і зайнятість, освіта і наука; культура, спорт, дозвілля, туризм; охорона здоров'я і соціальна сфера; технічна інфраструктура і охорона навколишнього середовища; транспорт і мобільність; міське планування і просторовий розвиток.

У Вінниці проходить Другий форум «Інтегрований розвиток Вінниці. Бачення. Моделі та цілі»

У Вінниці проходить Другий форум «Інтегрований розвиток Вінниці. Бачення. Моделі та цілі»



Переглядів: 3967
Поширень: 0