На початку червня Вінницю обрано одним з міст-переможців на участь у пілотному проекті в сфері відкритих даних. Цей відбір було проведено в рамках проекту USAID та UK aid “Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах». 27 червня в адмінбудівлі міської ради відбулося підписання тристороннього Меморандуму щодо подальшої співпраці у реалізації цього проекту. Підписантами угоди стали Вінницька міська рада, Державне агентство з питань електронного урядування України та Фонд «Євразія» (Проект міжнародної технічної допомоги «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах (TAPAS)

Подальша співпраця в рамках проекту полягатиме у впровадженні, забезпеченні сталості та розвитку політики відкритих даних, які є у розпорядженні міста, здійсненні їх інвентаризації, визначенні пріоритетних наборів даних, створенні спеціального порталу, розробці інтерактивного проекту на основі відкритих даних.

«Результатом реалізації проекту буде створення порталу відкритих даних міста. Це буде окремий ресурс для вдосконалення міського управління. Набори даних будуть опубліковані на новоствореному порталі, і, як результат, потім хочемо Вінницю приєднати до міжнародної Хартії відкритих даних, що буде довготривалим зобов’язанням з боку міста щодо подальшого підтримання прозорості та транспорентності наших даних. Кінцевим етапом цього проекту буде створення продукту на основі відкритих даних для місцевих жителів, який буде максимально зручним для цільової аудиторії, для того, щоб громадяни їх могли використовувати і для себе, і для комунікації з місцевою владою», - зазначає заступник міського голови Владислав Скальський.

У Вінниці підписано Меморандум про співпрацю у реалізації пілотного проекту щодо відкритих даних

«Хочу відмітити, що Вінниця завжди була лідером прозорості при відкритті даних. Починаючи з 2011-2012 років на сайті міста з’явився розділ «Прозоре місто», який по суті став праобразом публікації відкритих даних по бюджету, вакансіях та інших речах, - каже Голова Державного агентства з питань електронного урядування Олександр Риженко. - На сьогоднішній день на державному порталі відкритих даних Вінниця також є лідером по кількості наборів даних, які публікує місто, та кількості представлених розпорядників інформації. Але разом з тим ми розуміємо, що сфера досить нова і проект ТАРАS направлений в першу чергу на те, щоб підвищити якість цих даних через навчання службовців. Я маю надію, що буде якісний місцевий портал з відкритими даними, які зможуть використовувати і бізнес, і громадські організації, щоб створювати свої продукти, створювати додаткову вартість, яка буде працювати на місто і його жителів».

У Вінниці підписано Меморандум про співпрацю у реалізації пілотного проекту щодо відкритих даних

«Завдяки підтримці урядів двох держав, Великобританії та США, у нас є можливість надавати допомогу в цьому важливому процесі реформування. Відкриті дані є дуже важливим компонентом у будь-якій демократичній системі, бо інформація, насправді, належить громаді. І перед міською радою стоїть виклик, надати цю інформацію своїй громаді у доступній й зручній формі, - наголошує керівник проекту «Прозорість та підзвітність в державному управлінні та послугах» Карлос Герреро. - Переконаний, що надавши її жителям, ми зможемо покращити рівень життя в місті. Головне, що у міста є політична воля, втілити цей проект, і підписання меморандуму є свідченням цієї волі».

В рамках цього проекту місто Вінниця отримає допомогу кращих фахівців, в тому числі міжнародних, у відкритті даних, які становлять інтерес для мешканців міста. Керівник напрямку відкритих даних цього проекту Катерина Оніліогву розповіла, що відкриті дані є новим проектом для України, однак досить давно використовується у розвинених країнах. Для прикладу, людина з допомогою них може визначити найближчий навчальний заклад та дізнатися статистичну інформацію щодо нього. ​



Переглядів: 3251
Поширень: 0