Нові державні стандарти освіти та 12-річний термін навчання впроваджуватимуть відповідно до нового Закону України «Про освіту». Про це, сьогодні, на щопонеділковій апаратній нараді голови обласної державної адміністрації Валерія Коровія з керівниками Департаментів та служб області повідомила заступник директора Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Олена Чорна. Посадовиця детально розповіла про всі новації та особливості нового Закону України «Про освіту».

Нагадаємо, що зазначений нормативний документ прийнято 5 вересня поточного року. В цілому, документ передбачає повну і системну реформу загальної середньої освіти, що несе за собою нові державні стандарти освіти, 12 річний термін навчання, переформування змісту шкільної фізико-математичної освіти, запровадження нових навчальних програм, підручників та засобів навчання і створення профільної старшої школи.

Коментуючи особливості нового закону Олена Чорна зазначила: «Нові державні стандарти будуть впроваджуватись поступово. Зокрема, в сфері початкової освіти зміни запровадять з 1 вересня наступного року. Базова загальна середня освіта зазнає змін з 1 вересня 2022 року і в сфері загальної середньої освіти зміни розпочнуться з 1 вересня 2027 року. Окрім закону будуть і перехідні положення, оскільки мова йде про можливість запровадження профільної старшої школи раніше ніж в 2027 році».

У Вінниці розповіли про нові державні стандарти освіти та "12-річку" в школах

Окрім того, запроваджуватиметься автономія навчальних закладів, яка передбачає собою академічну, організаційну, кадрову і фінансову автономію. Також, відповідно до нового закону, заклади освіти стануть більш відкритими і прозорими, про що свідчитиме наявна у відкритому доступі важлива інформація така як статут, ліцензії, сертифікати, акредитація програм, органи управління, освітні програми, вакансії, гуртожитки тощо. Ще одним елементом прозорості є оприлюднення кошторисів і фінансових звітів про отримані та використані кошти, а також щодо наданої благодійної допомоги.

З новим законом відміняється і державна атестація навчальних закладів, а органи управління освітою позбавляються інспекторських функцій.

Серед новацій – запровадження ЗНО після закінчення базової середньої школи, для отримання загальної середньої освіти в професійно-технічних навчальних закладах, технікумах і коледжах, а також, для вступу у магістратуру.

Задля підвищення рівня якості освіти, відповідно до нового закону, планується створити Державну службу якості освіти, серед функцій якої буде ліцензування та акредитація, моніторинг якості освіти, громадський нагляд та атестація і сертифікація педагогів.



Переглядів: 2477
Поширень: 0