Цими вихідними, 7 та 8 жовтня, у Вінниці проходили щорічні загальні збори Громадської організації «Родина Героїв Небесної Сотні». Серед тем, які обговорювались, – гідне вшанування пам’яті та увіковічення Героїв Небесної сотні. В тому числі і у місті Вінниці.

Лютневі події 2014 року стали переломним етапом у новітній історії України та відродили надію на те, що мрія жити у вільній, демократичній, європейській державі стане реальністю. На жаль, під час подій на Майдані з’явилась Небесна Сотня, кожен з якої заплатив за свої переконання найвищу ціну – життя. Згодом родини Героїв об’єднались у Громадську організацію «Родина Героїв Небесної сотні», щоб підтримувати одне одного у вирішенні проблемних питань.

Цього року Фонд громади «Подільська громада», який із ГО «Родина Героїв Небесної Сотні» та БФ «Пам`яті небесної сотні» свого часу підписав меморандум про співпрацю, прийняв у Вінниці членів родин загиблих Героїв Небесної Сотні. Загалом більше 100 осіб, які приїхали цими вихідними на щорічні загальні збори організації. Рідні загиблих обговорили ряд питань, серед яких – вшанування пам’яті та увіковічення Героїв Небесної Сотні. Під час заходу була презентована скульптурна композиція «Дерево свободи», яка матиме вигляд дерева вишні.

 У Вінниці планують встановити «Дерево свободи» в знак пам’яті Героїв Небесної сотні

Дерево символізуватиме Україну, а квіти, що падають з нього – загиблих під час кривавих подій Революції Гідності. Саме на цих квітах будуть викарбувані імена Героїв Небесної Сотні. Основа пам’ятника матиме вигляд контурів України. Його пропонується робити з бронзи.

«Герої Небесної Сотні навіть там, на небесах, наводять жах на ворогів України, вони є символом України, який не дає спокою нашим ворогам. Питання вшанування є надзвичайно важливим, оскільки вже минає четвертий рік після трагічних подій. І досі, на жаль, в більшості містах і обласних центрах не вирішено питання щодо встановлення пам’ятника Героям Небесної Сотні. Сьогодні ми зібрались на запрошення активістів, представників громадськості, фондів, які будуть пропонувати своє рішення, як це питання можна вирішити у Вінниці», – сказав голова ГО «Родина Героїв Небесної Сотні» Володимир Бондарчук, який є сином Героя Небесної сотні Сергія Бондарчука.

«Я дякую за те, що всі присутні знайшли можливість зустрітись сьогодні у цій залі. Адже ми мусимо зробити те, про що говорили вже майже чотири роки – вшанувати пам'ять тих, хто віддав найдорожче», – зазначив Голова Погоджувальної ради Благодійного фонду «Подільська громада» Віктор Бронюк.

 У Вінниці планують встановити «Дерево свободи» в знак пам’яті Героїв Небесної сотні

«Ідея проекту пам’ятника Небесної сотні у Вінниці – дерево вишня, яке є символом України, воно буде виконане у бронзі. Стовбур вишні не рівний, а покручений, він важко «йшов» до сонця, як доля України – покручена. Українці зазнали стільки лиха, але ми продовжуємо рости і розвиватись. Хлопців, які віддали своє життя, символізуватимуть квіти вишні, які падають з дерева. На кожній квітці ім’я загиблого, загалом буде 107 квіточок. Кожен зможе підійти і прочитати імена Героїв. На самій вишні також будуть квіти, і їх набагато більше, ніж тих, які впали. Це означає, що Україна продовжує розвиватись, і нас не зломити ніколи. Вважаю, що цілком логічним буде те, що пам’ятник Героям Небесної Сотні має стояти на площі Небесної Сотні. Думаю, що цей пам’ятник буде окрасою не лише Вінниці, а й всієї України, і ви покажете приклад іншим, як громада об’єднується навколо однієї ідеї», – зазначив голова БФ «Пам’яті небесної сотні» Андрій Павленко, презентуючи проект майбутнього пам’ятника.

 У Вінниці планують встановити «Дерево свободи» в знак пам’яті Героїв Небесної сотні

Плани щодо гідного вшанування Героїв схвалюють і представники ГО «Родина Героїв Небесної Сотні», які 7 жовтня побували на Майдані Небесної Сотні у Вінниці. «Сьогодні, коли ми йшли на площу, перше, що мені впало в око, це таблиця з написом: площа імені Героїв Небесної Сотні. Тому саме тут повинен бути пам’ятник, який вшановує пам'ять наших дітей», – каже Григорій Жаловага, батько Анатолія Жаловаги, вбитого кулею снайпера 20 лютого 2014-го в один день з вінницьким Героєм Небесної Сотні Максимом Шимко.

«Скульптурна композиція «Дерево свободи» нашій родині подобається. Вона нас зацікавила своєю оригінальністю, неординарністю і тим, що там буде згадка про кожну родину Небесної Сотні, адже квіти символізують кожну людину, яка загинула на Майдані. Взагалі вишня – це дерево правди і свободи. Основа пам’ятника має контури України, з кожної області якої, де є загиблі Небесної Сотні, ростуть промені. Тобто пам’ятник матиме й інформативне значення», – поділилась своїм баченням увічнення пам’яті Героїв мама Максима Шимка Зоя Семенівна.

 У Вінниці планують встановити «Дерево свободи» в знак пам’яті Героїв Небесної сотні

За результатами загальних зборів ГО «Родина Героїв Небесної Сотні» була прийнята резолюція, в якій вони звертаються до органів місцевого самоврядування України щодо увічнення пам’яті загиблих під час Революції Гідності. І зокрема – до міської ради та громади щодо встановлення пам’ятника Героям Майдану у Вінниці. У резолюції також зазначено, що пам’ятник Героям Небесної Сотні має бути відокремленим від будь-яких інших історичних подій та постатей.



Переглядів: 4293
Поширень: 0