3-5 листопада у нашому місті проходитимуть фестиваль «Дні Японії у Вінниці». У його рамках вінничани зможуть побачити, як проводиться чайна церемонія та створюються ікебани, відвідати майстер-класи з японських танців та каліграфії. А також – переглянути японські кінострічки, побувати на багатьох виставках, в тому числі «Парки Японії», де з допомогою спеціальних окулярів всі бажаючі зможуть перенестись до п’яти найвідоміших парків Японії та насолодитись неймовірними краєвидами. Вхід на заходи – безкоштовний.

Цими вихідними Вінниця вперше прийматиме у себе фестиваль «Дні Японії», який за чотири роки існування зарекомендував себе як яскарве дійство, що занурює у японські традиції та реалії всіх, хто на нього потрапляє. Фестиваль вже познайомив з країною сонця, що сходить, жителів Львову, Одеси та Дніпра. Організатори зазначають, що цього року його по праву можна вважати особливим – не тільки через різноманітність та масштаб програми, а і через те, що його називають одним з найбільших заходів у програмі Року Японії в Україні.

Заходи фестивалю проходитимуть одразу на 6 локаціях: Вінницька міська рада, готель «Франція», Вінницька обласна філармонія, спортивний клуб «Нокаут», Регіональний центр сучасного мистецтва «Арт-шик» та Вінницький обласний краєзнавчий музей. На заходах буде задіяно більше 30 майстрів, не менше 100 учасників, діятиме 10 виставок з більш ніж 400 різноплановими експонатами. Фестиваль проводиться в рамках Року Японії в Україні за підтримки Посольства Японії в Україні та Вінницької міської ради. Проведення фестивалю японської культури у одному з міст України вже стало щорічною традицією Українсько-японського центру КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Першим заходом у рамках Днів Японії у Вінниці став унікальний бізнес-семінар за участі топ-менеджерів найбільших офісів японських компаній в Україні, який розпочався сьогодні. Також сьогодні, 3 листопада, о 18.30 у Вінницькій обласній філармонії (Хмельницьке шосе,7) розпочнеться концерт японської оперної групи Нобарадза на чолі з відомою в Японії та за її межами співачкою Кадзуко Камія з програмою опери «Мантія небесної феї» та іншими японськими піснями. Концерт цієї групи проходитиме в Україні вперше. В основі сюжету опери «Мантія небесної феї» лежить старовинна японська легенда, перша письмова версія якої походить з VIII століття.

У рамках фестивалю у Регіональному центрі сучасного мистецтва «ART-SHIK» (вул. Арх. Артинова, 12А) проходитимуть виставки. Завітати на них зможуть всі бажаючі у суботу з 11:00 до 19:00 та у неділю з 11:00 до 18:00. На виставці «Шлях чаю» буде представлено японську кераміку, чайне приладдя, традиційне вбрання кімоно тощо. Також діятиме фотовиставка «Кіото: історія та сучасне життя стародавньої столиці».

Також на цій локації відбудеться чимало цікавих майстер-класів та лекцій. У суботу, 4 листопада, об 11:00 тут навчатимуть дітей японської каліграфії, проходитиме майстер-клас з фурошікі та орігамі, а також лекція про японську кераміку. О 12 годині розпочнеться заняття з японської мови для дітей та показ документального фільму про чайну церемонію. А вже о 13:00 стартує лекція «Невідома Японія: бюджетний туризм». О 14:00 можна буде завітати на заняття з японської мови для початківців, а о 15.00 – на концерт японської флейти. О 16:00 розпочнеться лекція «Кімоно: традиції та місце у чайному дійстві».

Презентацію Японії неможливо уявити без таких відомих мистецтв, як ікебана та чайне дійство. Для їх демонстрації до Вінниці приїдуть представники найстаріших шкіл Японії, які офіційно представлені в Україні. Вони продемонструють ці види мистецтв 5 листопада у Вінницькій обласній філармонії (Хмельницьке шосе, 7). О 15:00 вінничан знайомитимуть з мистецтвом ікебана, а о 16:00 – з японською чайною церемонією. Також у приміщенні філармонії 5 листопада пройде майстер-клас з японських танців (17:20 – 18:20) та концерт піаніста-віртуоза Темпей Накамура (початок о 18:30).

Японські кінопокази пройдуть 4 листопада у кінотеатрі «Родина» (вул. Миколи Оводова, 47). О 15:00 тут розпочнеться мультфільм «Ліс Мійорі». А о 19:00 – художній фільм «Залізниця Ханкю: диво за 15 хвилин». Організатори підібрали такі кінострічки, які занурять глядачів у справжню та містичну Японію. Наприклад, у мультфільмі «Ліс Мійорі» у казковій формі піднімаються актуальні екологічні проблеми сучасної Японії. А у «Залізниця Ханкю: диво за 15 хвилин» йдеться про історії восьми зовсім різних людей, доля яких перетинається під час поїздки потягом лінії Ханкю.

Також однією з локацій, на яких проходитимуть заходи у рамках Днів Японії у Вінниці, стане Вінницький обласний краєзнавчий музей (вул. Соборна, 19). Тут буде презентовано близько 200 експонатів на кількох тематичних виставках. У цьому закладі заходи до Днів Японії проходитимуть 4 та 5 листопада. Колекційні кімоно Ангели Бетельгейзе разом з її екскурсіями та лекціями дадуть змогу наочно познайомитися з японським одягом. На таку унікальну екскурсію можна буде потрапити 4 листопада о 12:00 і 5 листопада о 11:00.

У краєзнавчому музеї діятиме й виставка традиційних ляльок з фондів Українсько-Японського центру КПІ ім. Ігоря Сікорського та Посольства Японії в Україні. Тут можна буде побачити різницю між ними залежно від мети створення та соціального статусу власника. Порівняти традиції Японії та України допоможуть виставки Посольства Японії в Україні – «12 місяців у мініатюрі», які дадуть уявлення про найважливіші свята та фестивалі для японців протягом року.

Цікавим для відвідувачів також стане фотопроект «Exposure» («Опромінення») (Кадзума Обара, Японія), створеного на основі 30 років з життя дівчини, яка постраждала від Чорнобильської катастрофи. Фотографії були зроблені на старі фотоплівки «Свема», що були знайдені у місті Прип’ять в кінці 90-х. Їх термін придатності закінчився задовго до того, як Кадзума Обара використав їх у створенні свого проекту.

Ще однією родзинкою експозиції буде стенд Mitsubishi Corporation «Парки Японії», який за допомогою комплекту спеціальних окулярів віртуальної реальності перенесе відвідувачів до п’яти найвідоміших парків Японії та дасть змогу насолодитися їх неймовірними краєвидами. Також у краєзнавчому музеї відбудуться майстер-класи, лекції та концерт японської флейти. 4 листопада з 15:00 до 18:00 та 5 листопада з 11:00 до 13:00 тут проходитимуть майстер-класи з фурошікі/орігамі. 5 листопада о 12:00 у краєзнавчому музеї проходитиме заняття з японської мови для початківців. А о 13:00 розпочнеться концерт японської флейти шякухачі.

Також у рамках Днів Японії у Вінниці у СК «Нокаут» з 11:30 до 13:30 відбудуться покази японських бойових мистецтв.



Переглядів: 3416
Поширень: 0