Сьогодні відбулись урочистості, присвячені 100-річчю Вінницької обласної клінічної лікарні ім. М.І. Пирогова. У актовій залі нового хірургічного корпусу вітали працівників закладу. Від міської ради вручили сертифікат на суму 300 тисяч гривень для розвитку корпусу.

У Вінницькій обласній клінічній лікарні імені М.І.Пирогова функціонує 20 стаціонарних відділень, поліклінічне відділення з потужністю 400 відвідин в зміну. Працює 324 лікарі, із них 9 заслужених лікарів України, 28 кандидатів медичних наук, 4 доктори медичних наук. Один медик носить звання заслуженого медичного працівника України. Весь колектив лікарні нараховує майже 1700 співробітників. Щорічно в лікарні проліковується більше 25000 хворих, половина з них оперується. Кожен 3-й пацієнт, який обслуговується у лікарні імені Пирогова - це житель міста Вінниці.

Представники області та міста привітали колектив лікарні. «Сьогодні велике свято не лише для колективу лікарні, а й для всього міста та області. Сто років – це ціла епоха, під час якої у закладі працювало багато високопрофесійних лікарів, які врятували сотні тисяч життів. Колективу лікарні дійсно є чим пишатись, адже те, що Вінницька обласна лікарня імені Миколи Пирогова є флагманом охорони здоров'я не лише Вінницької області а й України – це справедливі слова. Приємно, що ми йдемо до завершального етапу у відкритті хірургічного відділення. Завдяки колективу та керівництву лікарні при підтримці Уряду та Президента України вже є можливість забезпечити належним обладнанням безпосередньо хірургічне відділення. Тож бажаю вам отримувати задоволення від своєї роботи, пишатися своєю професією, щоб люди були вдячні вам за збереження життя та здоров'я», – каже міський голова Сергій Моргунов.

 Сертифікат на 300 тисяч гривень отримала від міської ради лікарня ім. Пирогова на свій ювілей

«Хірургічний корпус побудований і стало питання про обладнання для нього. Я хотів би подякувати Прем'єр-міністру України Володимиру Гройсману за виділення 145 мільйонів гривень цільові субвенції з державного бюджету на придбання обладнання в лікарню імені Пирогова. Ми повинні зробити все, щоб ця лікарня стала найкращою в Україні. Тож бажаю вам натхнення у роботі, здоров’я та благополуччя», – розповів голова Вінницької ОДА Валерій Коровій.

 Кращим працівникам закладу вручили Почесні грамоти. Від обласної державної адміністрації закладу вручили сертифікат на 900 тисяч гривень для придбання сучасного мікроавтобусу. Від міської ради – сертифікат на 300 тисяч гривень для придбання медичного обладнання.

Після урочистостей розпочалась науково-практична конференція «Актуальні питання сучасної медицини», присвячена ювілею закладу.

 Сертифікат на 300 тисяч гривень отримала від міської ради лікарня ім. Пирогова на свій ювілей

Історична довідка:
У 1917 відкрилась як Пироговська земська хірургічна лікарня на 150 ліжок ( перший камінь закладено в квітні 1913 року). Ідея її заснування належить Вінницькому Пироговському медичному товариству з нагоди 100-річчя від дня народження М.І. Пирогова.

Лікарню засновували як лікувальний заклад хірургічного профілю, із сподіванням, що в ній працюватиме один із провідних хірургів краю Людвіг Іванович Маліновський. Але невдовзі він помер. Згодом лікарню очолив видатний хірург, доктор медицини Микола Болярський (працював у лікарні 21 рік, 19 з них - головним лікарем). На перші роки становлення лікарні випали події Першої світової війни, визвольних рухів 1917-1920 років, із частою зміною влади.

Від 1921 року Пироговська лікарня стала учбовою базою підготовки фахівців різних рівнів.

Лікарня і нині є основною клінічною базою Вінницького медичного університету. В 1944 році при відступі із Вінниці фашисти зруйнували більшість лікарняних корпусів. Поступово були відбудовані всі корпуси, було впорядковано територію, зросла кількість лікарняних ліжок. У 1948 році лікарня отримала статус обласної.



Переглядів: 4566
Поширень: 0