Про це повідомила заступник міського голови Галина Якубович під час зустрічі із головними лікарями та їх заступниками з медичної частини вінницьких лікарень. Про створення можливості підвищення кваліфікації лікарів міста та перейняття досвіду через стажування в іноземних клініках домовився міський голова Сергій Моргунов під час зустрічі із Апостольським Нунцієм в Україні Архієпископом Клаудіо Гуджеротті, який відмітив прагнення вінницьких лікарень розвиватись та підвищувати якість медичних послуг.

Перший візит двох лікарів з лікарень Вінниці вже відбувся. Знайомитись із системою надання медичних послуг у Лікарні Пресвятого Серця у м. Неграр провінції Верона їздив завідуючий відділенням анестезіології та реанімації МКЛ №1 Ігор Пахно та завідувач операційним відділенням МКЛ ШМД Валерій Мазур. Сьогодні Ігор Пахно розповів своїм колегам про принципи та підходи до роботи в італійських клініках, як фінансуються послуги та про обов’язки усіх учасників лікувального процесу.

Десять вінницьких лікарів незабаром поїдуть стажуватись в Італію, у Лікарню Пресвятого Серця у Неграрі

Ігор Пахно розповів, що мешканців провінції Верона (провінцію можна прирівняти до нашої області) обслуговує п’ять регіональних і одна центральна лікарня (схожа на Вінницьку обласну лікарню). На первинній ланці з пацієнтами контактують тільки сімейні лікарі. У регіональних лікарнях надається весь можливий спектр стаціонарних медичних послуг (планових, ургентних). У центральній – лише складні і важкі випадки, і у ній сконцентроване відповідне обладнання.

Фінансуються лікарні з держбюджету – кожна послуга має свою вартість, яку встановила держава. Держава оплачує не ліжко-день, а результат роботи. Така модель фінансування медичних закладів наразі розпочинає запроваджуватись і в Україні. Якщо в італійській лікарні пацієнт погано пролікований (неправильно встановлений діагноз, ускладнення через помилку тощо) і вимушено знаходиться у медзакладі довше, ніж встановлено нормами, лікарня несе збитки.

Тому, головний акцент в роботі закладів робиться на якості організації усіх процесів. Колектив зацікавлений швидко і правильно встановити діагноз, щоб оперативно почати лікування і поставити пацієнта на ноги. «В оргвідділі лікарні постійно працює три особи які дають рекомендації по організації роботи відділень. Адже, чим краще організована робота, тим менше ускладнень та коротший час перебування пацієнта в лікарні», - розповідає Ігор Пахно.

Десять вінницьких лікарів незабаром поїдуть стажуватись в Італію, у Лікарню Пресвятого Серця у Неграрі

В італійській лікарні здійснюється повний комплекс санітарно-епідеміологічних заходів для перешкоджання розвитку госпітальних інфекцій. Оскільки цей фактор теж впливає на тривалість перебування пацієнта у стаціонарі, цьому напрямку приділяється дуже багато уваги.

Про чистоту і стерильність у лікарнях настільки дбають, що за інструкціями використані речі та інструменти навіть не знаходяться в одному приміщенні з чистими. Для цього у медперсоналу є відповідні маршрути переміщення інструментів та одягу.

Особливу увагу Ігор Пахно звернув на підвищення кваліфікації італійських лікарів та їхнє коло знань і навичок. Наприклад, хірург, окрім того, що виконує операції, вміє проводити УЗД-діагностику та інші види обстежень, проводити анестезію тощо. Два дні у місяць лікар має займатись навчанням та самоосвітою. Для цього організовуються різні профільні курси, які розпочинаються і завершуються здачею іспиту.​



Переглядів: 3440
Поширень: 0