Ними стали 30 розумних та сміливих студентів з різних вищих навчальних закладів України. Ці студенти отримали від фонду Святослава Вакарчука «Люди Майбутнього» грант на два місяці навчання у одному з провідних ВНЗ Києва, Донецька, Харкова, Львова, Чернівців та Одеси. Тридцятка найкращих студентів на цей період залишила alma-mater та поїхала до іншого ВНЗ, щоб апробувати в Україні світову практику академічної мобільності студентів. У конкурсі взяли участь студенти ІІ та ІІІ курсів, які виявили бажання отримати нові знання, познайомитися з іншою науково-освітньою школою, знайти нових друзів, колег та однодумців, відкрити для себе країну та зарядитись енергією іншого міста.

студентка Вінницького державного аграрного університету Катя АлексеєнкоОднією з тридцятки найкращих стала студентка Вінницького державного аграрного університету Катя Алексеєнко, котра тимчасово залишила alma-mater і поїхала на навчання до Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут». Два місяці вінничанка прожила у новому для неї місті, познайомилася з новими людьми, провчилася у новому ВНЗ, ознайомилася з іншими традиціями…

Ось якими враженнями ділиться з нами Катя:
«Розповідь про мій візит у інше місто напевно буде нескінченною, річ у тім, що масштаби мільйонника беруть своє, є достатньо цікавих речей, якими живе Харків та його мешканці.

Процес навчання не є одноманітним, що тільки сприяє гарним намірам. Графік було побудовано досить зручно, що дозволяло мені цікаво організовувати свої будні. У НТУ "ХПІ" високий рівень викладання, це створює відповідну атмосферу і зацікавлює студента. Дозвілля предаствлене великою різноманітністю гуртків, студентських організацій, тетральних колективів. Щосуботи не відмовляла собі у задоволенні бути активним учасником тренінгу особистісного розвитку, на якому порушувались питання, які стануть мені у нагоді під час роботи і т.ін.

Це все дало і додає мені наснаги, зробивши відповідні висновки для себе, знати як на ділі і у якому напрямку спрямовувати власне життя!»

Юрій Герасименко, Голова Правління Фонду:
Якщо говорити про досягнення Проекту, то їх є кілька: по-перше, ми переконалися, що є достатньо великий суспільний запит на програму внутрішньої академічної мобільності студентів, свідченням цього є і чимала кількість бажаючих взяти участь у Проекті, і підтримка керівництва ВНЗ та академічної спільноти – це додає впевненості, що ми на правильному шляху. По-друге, ми «намацали» низку проблем: прогалин у нормативно-правовій базі, бюрократичних нюансів тощо, які, на сьогодні, стають на заваді для впровадження мобільності. Результатом аналізу цього матеріалу має стати розробка механізму функціонування академічної мобільності в нашій країні.

Переконаний, що вже у близькому майбутньому, внутрішня академічна мобільність студентів, стане звичним явищем для системи вищої освіти України.

"Люди майбутнього"

Святослав Вакарчук, засновник Фонду, про Проект:
Проект «Освіта Країною» для нашого Фонду, та для мене особисто, є експериментальним, і я не побоюсь цього слова. Ми впевнені, що Проект пройде добре, але нам потрібно зрозуміти що найбільше подобається студентам і чого їм найбільше не вистачає, коли вони приїжджають в інше місто, в інший ВНЗ, в незнайому для себе обстановку, до незнайомих для себе людей. Мені здається, що така модель відносин між молодими людьми може не тільки спонукати студентів до активнішої мобільності, але й взагалі дасть нам «рецепт» як зближувати різні регіони України, які на сьогоднішній день, зрозуміло, є різними і культурно, і ментально, і історично. Тобто, це прекрасна модель для майбутнього, і не тільки студентського - для мене – це основна мета Проекту. Більше того, якщо такий Проект не стане загальнодержавною програмою, то ми плануємо продовжувати його далі силами Фонду.


Переглядів: 3919
Поширень: 0