Сьогодні, 18 грудня, "Українська правда" та Міжнародний саміт мерів розпочали третій етап спеціального проекту "Рейтинг українських мерів-інноваторів", мета якого – продемонструвати міста з населенням до 500 тисяч осіб, де найуспішніше впроваджуються інновації.

Голосування розпочинається сьогодні, 18 грудня та закінчиться 11 січня.

Переможець буде оголошений 12 січня. За правилами проекту, одна людина може проголосувати лише 1 раз за. Голосувати можна за посиланням.

До п’ятірки претендентів на мера-інноватора увійшли міські голови Житомира – Сергій Сухомлин, Вінниці – Сергій Моргунов, Вознесенська – Віталій Луков, Долини – Володимир Гаразд та Тростянця – Юрій Бова.

«У Вінниці 43 зі 142 місцевих зупинок громадського транспорту модернізували в 2017 році.  Створюються громадські зони Wi-Fi із підзарядками для гаджетів (Wi-Fi також в муніципальному транспорті), для підвищення безпеки на дорогах – фігури «школярів», умови для людей з ОФМ (43 зупинки транспорту 2016-2017: пандуси, тактильна плитка для слобозрячих). На комунальній техніці встановлено GPS".

У місті створено NGO-хаб – майданчик для діалогу між владою і громадськістю. Тепер вінницькі громадські організації, яких тут зареєстровано 572, мають своє інноваційне приміщення для роботи над реалізацією міських проектів.

Пoдібні центри є дoсить пoширеними у єврoпейських крaїнaх, aле у Вінниці вперше в Укрaїні ствoренo такий заклад спільнo влaдoю і грoмaдoю.

Вінничани мають можливість спілкуватися онлайн у реальному часі з операторами відділу оперативного реагування "Цілодобова варта".

На відміну від інших міст, онлайн-чат приймає звернення не тільки з питань житлово-комунального господарства, а й з охорони здоров'я, освіти, транспорту.

Тому тепер повідомити про проблему легко: потрібно зайти на сайт Вінницької міської ради та написати в онлайн-чат "Цілодобова варта". За період 2017 року відбулося 1064 активних діалогів. Найчастіше до онлайн-чату звертаються люди щ інвалідністю, які потребують допомоги.

У Вінниці також відкрито центр ІТ-підприємництва iHUB для розвитку ІТ-сфери. Цей бізнес-інкубатор входить до мережі подібних центрів у 60 містах світу, що дасть можливість обміну думками ініціативних молодих вінницьких стартаперів зі світовою стартап-спільнотою.

Онлайн-курси української мови, всеукраїнський портал для розміщення рішень місцевих рад, сайт для дистанційного пошуку улюбленця з притулку для тварин та ресурс для онлайн-контролю за станом посівів – саме ці ІТ-проекти створено в бізнес-інкубаторі», - йдеться в інформації розробників рейтингу.

Розпочато онлайн-голосування за кращого мера-інноватора України

До рейтингу увійшли мери міст із населенням до 500 000 осіб, що використовують креативні та новаторські рішення для вирішення локальних задач.

Рейтинг відбувається у три етапи: Спочатку кандидатів номінували шляхом заповнення анкети на сайті "Української правди" та оцінювало журі за критеріями світового аналогу рейтингу European Capital of Innovation.

До них входять: міське планування, громадські послуги, культура, охорона здоров’я, екологія, безпека та охорона, комунікація, підприємництво, стартап-екосистема, бренд міста. Члени журі звертали увагу не лише на застосування технологій у цих сферах, а й на креативні рішення для лінійних задач. Результатом етапу став перелік із 20 мерів.

На другому етапі було передбачено живе обговорення та експертне оцінювання журі, де враховувався не лише факт наявності електронних сервісів, але і їхній реальний вплив на життя містян, комплексний розвиток міста та незаангажованість, репутація мера. Третій етап передбачає загальнонаціональне голосування на сайті “Української правди”.

До складу журі входять: головний редактор "Української правди" Севгіль Мусаєва, співзасновниця Міжнародного саміту мерів Ірина Озимок, координатор Української мережі енергетичних інновацій Greencubator Роман Зінченко, директор ініціативи StartupAmsterdam Рубен Ньювенхаус, член ради Реанімаційного пакету реформ Іван Лукеря, директор CANactions Валентина Зотова, головний радник з питань самоврядування ПРОМІС Кейді Ворд, виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан, генеральний директор "Датагруп" Михайло Шелемба, засновник проекту "Доступно.UA" Дмитро Щебетюк, представник компанії VISA Дмитро Крепак.



Переглядів: 3273
Поширень: 0