3 січня, перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Гижко, директор Департаменту фінансів ОДА Микола Копачевський та директор Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів облдержадміністрації Микола Ткачук побували на базі обласного Фонду сприяння інвестиціям та будівництву та оглянули земснаряд, який було закуплено для потреб області.

«У зв’язку зі зміною клімату, проблема питної води та води для зрошення сільгоспугідь за останні роки в області стоїть досить гостро,- коментує Андрій Гижко.- На Вінниччині налічується 5 тисяч водних об’єктів, а також річки Південний Буг та Дністер із їх притоками. Фахівці-екологи запевняють, що розчистка джерел, які живлять ці водойми, призведе до підвищення рівня води. Ми також вирішимо екологічні проблеми та підвищимо родючість ґрунтів».

Вінниччина придбала земснаряд для розчистки річки Південний Буг та інших водойм області

Посадовець підкреслив, що техніка, яка раніше використовувалась для очистки водойм вже вичерпала свій ресурс і не може експлуатуватись, тож, за рахунок обласного екологічного фонду, було виділено більше 3 млн. грн. на придбання нового земснаряду.

«Паралельно з обласною адміністрацією, в даному напрямку діє і Вінницька міська Рада, яка також закупила подібний агрегат, що буде працювати в межах м. Вінниці. Тож Південний Буг, як і раніше, буде повноводний і набагато чистіший»,- підкреслив Андрій Гижко.

Вінниччина придбала земснаряд для розчистки річки Південний Буг та інших водойм області

Голова комунальної організації «Обласний фонд сприяння інвестиціям та будівництву» Володимир Бабошин повідомив, що потужність агрегату – 400 м. куб. ґрунту, піднятого з дна за годину. Це дає можливість очищати дно водойми на глибину до 8 м. Через насосну групу намул з глибини викачується на берег. Також до комплекту обладнання входить фреза, яка дозволяє поглиблювати дно. Вартість земснаряда – 3 млн. 166 тис. грн.

Вінниччина придбала земснаряд для розчистки річки Південний Буг та інших водойм області

Володимир Бабошин також зазначив: «Для закупки земснаряду була проведена тендерна процедура, яку виграв Херсонський завод спецтехніки - це виробник, який поставляє техніку в Європу, Азію, Африку, країни Латинської Америки. На виготовлення замовлення для Вінниччини пішло 2,5 місяці. До комплекту обладнання, окрім земснаряду, входить: понтонна група, плавучі трубопроводи та човен, на якому будуть встановлювати якорі. Вся техніка українського або білоруського виробництва».



Переглядів: 7604
Поширень: 0