Про минуле і майбутнє будівлі на Соборній, 29, заговорили тоді, коли стало відомо, що на її місці інвестор зведе торгово-офісний центр.

Відповідне рішення ухвалив виконком міської ради 21 грудня 2017 року: "Надати товариству з обмеженою відповідальністю "Поділля Приват" вихідні дані - містобудівні умови та обмеження на проектування торгово-офісної будівлі по вул.Соборній, 29 у м.Вінниці".

Колись у цій будівлі був готель з цікавою архітектурою. Утім, за словами директора Центру історії Вінниці Олександра Федоришена, від колишньої величі і краси фасаду залишився лише карниз.

- Це найстаріший зі збережених готелів Вінниці - "гостиница "Центральная". Згідно з дослідженнями історика Валерія Франчука, готель почав функціонувати у 1893 році, його власником був Іцек Гофштейн. На жаль, до нас дійшло дуже мало архівних матеріалів щодо долі будинку в ХХ столітті. Територія споруди суміжна зі знищеними пам'ятками: православною парафіяльною церквою святих Кузьми і Дем'яна XVIII ст. та синагогою кінця ХІХ ст. Варто зважати і на близькість Мурів та католицьких монастирів. Нині будинок в аварійному стані, від краси і величі фасаду залишився тільки карниз. Нещодавно у ФБ опублікували карту підземних ходів кварталу, складену у 90-х спелеологами. Але відповіді на питання "ким вони споруджені?", "їх типологія цегляна чи глиняна?", "це катакомби чи господарські підвали?", "чи не руйнація підземель у кварталі стала причиною аварійного стану будинку?" може дати лише археологічне дослідження, - розповів Олександр Федоришен.

Попри славне минуле, будівля по Соборній, 29, не є пам'яткою архітектури.

- Будівлю відновити не можна, вона в аварійному стані. Будинок не є пам'яткою архітектури, - розповів "Місту" директор департаменту архітектури та містобудування Вінницької міськради Олександр Рекута. - Проектом будуть передбачені усі заходи, аби не допустити впливу будівництва нового приміщення на сусідні будівлі. Третій поверх центру буде передано у комунальну власність місту. Тут планується створення музеїв міста. Також інвестор планує створити свої музеї.

ТОВ "Поділля Приват", яке проектуватиме майбутній торговельно-офісний центр - підприємство вінницьке. Має чотири засновники: Андрій Жуков, Олександр Цихомський (він же керівник), Віталій Пшеничний, Сергій Капуста. Саме Сергій Миколайович свого часу уже відбудував на вул. Соборній один зруйнований старий вінницький готель початку ХХ ст. - "Франція". А нещодавно за його кошти у Вінниці з'явився пам'ятник Симону Петлюрі. На жаль, "Місту" не вдалося поспілкуватися із Сергієм Капустою з приводу планів щодо майбутньої споруди по Соборній, 29. Водночас, як відомо із підписаної інвестиційної угоди, інвестор має за власні гроші завершити будівництво через три роки. Орієнтовна сума інвестицій - понад 18,5 млн. грн., з них 17,5 млн. - тільки будівельні роботи. А от нинішня ліквідаційна вартість будівлі, відповідно до звіту про незалежну оцінку - 1 млн. 25 тисяч 688 гривень.

Також в інвестиційній угоді прописано: "Безоплатно передати в комунальну власність територіальної громади міста приміщення, розташовані не вище ІІІ поверху новозбудованого об'єкту, загальною площею не менше 310 кв.м. (орієнтовно 280 кв.м. корисної площі та 30 кв.м. площ загального користування), пристосовані для розміщення музею або експозицій. Розміщувати додатково на площах новозбудованого об'єкту (орієнтовно 150 кв.м) предмети експозицій - власні або третіх осіб - власників таких предметів на договірних засадах (строком не менше 10 років) за погодженням з уповноваженим органом виконавчого комітету міської ради…"

Місцеві архітектори й історики уже жваво висловили і свої застереження, і побажання до майбутнього будівництва. Зокрема, Віталій Плясовиця, керівник Архітектурної майстерні "Плясовиці" зазначив, що він би вибрав метод у стилі мінімалізму, аби майбутня будівля візуально б "розчинилась" у просторі, віддаючи пріоритет навколишнім історичним будівлям.

"Проектувати в історичному центрі міста, у такій щільній забудові - це дуже цікава, складна і відповідальна робота. І найцікавіше те, що б там не запроектували, в якому б стилі не виконали - буде маса критики!" - також написав він.

Миколаївський проспект: готелі і їхні власники

Згадує про "гостиницу "Центральную" у своєму творі "Вінниця 1911-го року" письменник Ніл Крас, правда, називаючи іншого власника: "Из гостиниц следует, кроме "Савоя", отметить возведенные ранее гостиницы "Бель-Вю" (угол Николаевского проспекта и улицы Богдана Хмельницкого, наискосок от гостиницы "Савой"; после ВОВ в этом здании находилась редакция газеты "Вiнницька правда") - гостиница принадлежала Райхеру, "Европейскую" (по той же стороне Николаевского проспекта, метров пятьдесят от "Бель-Вю" в сторону Муров) - принадлежала Гофштейну, "Центральную" - Вайсбурду, "Петербургскую", бывшую во владении Копыта и Янковского. Все эти гостиницы находились на Николаевском проспекте (сьогодні - Соборна. - Ред.), в собственных домах выше перечисленных их владельцев…"



Переглядів: 4334
Поширень: 0