В ефірі "Сніданку з 1+1" розпочинається цикл програм "Мій путівник". Цього разу журналісти здійснюють гастро-подорож Вінниччиною. Перша зупинка - ферма зі щасливими коровами та смаженим халумі. Село Мухівці Вінницько області. Саме тут розташована унікальна ферма, де виготовляють сири та йогурти за ізраїльськими технологіями. 

Власник ферми Сергій знає про корів майже усе. Чоловік за покликанням та за професією автомобіліст. Але в 2009 році він поміняв автівки на корів. Кілька місяців він витратив на облаштування ферми. Консультувався з європейськими фахівціями, ізраїльськими вченими, сам обирав породи корів.  Корови бояться задухи і протягів, а на цій ферми проживають у чудових умовах - у хліві високі стелі та постійна вентиляція, корови поділені на групи та мають окремий раціон,  а ще кожна корова має власне ім'я та паспорт. 

Завдяки сучасним технологіям людина під час доїння не контактує з молоком. Воно по трубам одразу ж потрапляє у спеціальні ємності, куплені в Ізраїлі. Далі його охолоджують, пастеризують та вносять спеціальні закваски та чекають, доки молоко загусне. А далі можна робити сир. Кисло-молочний тут  роблять як вдома, але без пресу, через що сир виходить більш ніжним та більш м'яким. 

А ще тут виготовляють три види твердих сирів, один з яких - халумі -  в оригіналі виготовляється з  суміші козячого та овечого молока. Втім на Вінниччині його навчились виготовляти із коров'ячого. Він має високу температуру плавлення, тому його перед вживанням можна смажити. Подробиці у відеосюжеті:



Переглядів: 6317
Поширень: 0