23 лютого у центрі Вінниці урочисто відкрили пам’ятник на честь Героїв Небесної Сотні на однойменному майдані. Відсьогодні цю площу прикрашає монумент усім загиблим під час Революції Гідності українцям. Бронзова скульптурна композиція, автором якої став молодий київський скульптор Борис Данилюк, має символічну назву «Дерево Свободи». Висота композиції – майже 6 метрів, загальна вага – понад 800 кг. Це дерево вишні, яке «проростає» з української землі, зображеної у вигляді карти України.

Вінницький Майдан Небесної Сотні вранці 23 лютого 2018-го року – заповнений вщент. Так само людно, як і рівно 4 роки тому, коли на цій площі вінничани прощались із 34-річним вінничанином, Героєм Небесної Сотні Максимом Шимко. За кілька днів після похорону того ж 2014-го міська рада перейменувала цю площу, яка мала назву Театральна, на Майдан Небесної Сотні.

Сьогодні вшанувати пам’ять майданівців, які загинули зимою 2014-го, виборюючи вільне і гідне майбутнє для всіх українців, на вінницький Майдан Небесної Сотні прийшли сотні людей. Приїхали тридцять родин загиблих героїв з різних куточків країни. Учасниками відкриття стали також ліцеїсти Київського військового ліцею ім. Івана Богуна, де навчається Едуард Полянський – син Героя Небесної Сотні жмеринчанина Леоніда Полянського. Були присутні і народні депутати України.

У Вінниці на честь Небесної Сотні "розквітнуло" бронзове «Дерево Свободи»

У Вінниці на честь Небесної Сотні "розквітнуло" бронзове «Дерево Свободи»

Автором бронзової скульптурної композиції із символічною назвою «Дерево Свободи» є молодий скульптор Борис Данилюк. Монумент являє собою дерево вишні заввишки більш як 5,5 метрів, яке немов «проростає» з карти України. Вишня обрана невипадково, адже саме це дерево у нашій країні з давніх давен вважалось оберегом. «Дерево Свободи» саме у цвіту, який уже починає опадати. 107 бронзових квіточок, що падають додолу, за творчим задумом скульптора символізують кожного Героя Небесної Сотні, який віддав своє життя за свободу і гідність українців. Але вишня продовжує квітнути і народжувати нових Воїнів Світла, і це є свідченням того, що країна має далі розвиватись і процвітати, аби самопожертва загиблих не була марною.

У Вінниці на честь Небесної Сотні "розквітнуло" бронзове «Дерево Свободи»

У Вінниці на честь Небесної Сотні "розквітнуло" бронзове «Дерево Свободи»

Заступник голови Громадської організації «Родина Героїв Небесної Сотні» Володимир Голоднюк разом з сином Устимом був учасником Майдану. 20 лютого 2014-го Устим загинув від вогнепального поранення в голову – його «щаслива» синя каска, як називав її хлопець, не врятувала Героя. Після Революції Гідності Володимир Голоднюк активно займається громадською та волонтерською діяльністю. На відкритті «Дерева свободи» він звернувся до вінничан зі словами вдячності: «Шановні краяни, перш за все від імені родин Небесної Сотні хочу подякувати вам за те, що ви не словом, а ділом творите пам’ять про Небесну Сотню. Нас часто запитують: «За що вони загинули і чи варто це було?». Завжди говорю – вони загинули за Україну! І їх смерть була не марною, тому що такими, як ми були колись, ми уже ніколи не будемо. Небесна Сотня свою справу зробила, а решту – робити нам. Будьмо гідними їх!».

У Вінниці на честь Небесної Сотні "розквітнуло" бронзове «Дерево Свободи»

Монумент загиблим Героям встановлено за ініціативи двох благодійних фондів: «Подільська громада» та «Пам’яті Небесної Сотні», які залучили необхідні кошти від меценатів та небайдужих людей для виготовлення композиції.

У Вінниці на честь Небесної Сотні "розквітнуло" бронзове «Дерево Свободи»

Голова БФ «Пам’яті Небесної Сотні» Андрій Павленко, який вважає своєю місією зробити все можливе, аби пам’ятники Небесній Сотні з’явились в усіх містах, звідки родом загиблі майданівці, був дуже схвильований: «Вінниця продемонструвала дух єдності всім містам України і показала, як треба вшановувати сучасних Героїв. Встановлення кожного пам’ятника – це перемога України, формування національної свідомості та національної пам’яті! Для мене це особливий день. Ми хотіли для Вінниці зробити щось незвичайне і донести саму суть: падаючі квіти – це загиблі Герої Небесної Сотні. Одна із цих квіток – це Леонід Полянський, і тут стоїть сьогодні його син. Вишня – це Україна, яка тягнеться до сонця і продовжує народжувати нових Героїв. І одна з квіточок на дереві – це Едуард Полянський. Льоня прикрив мене від снайпера і тим самим врятував мені життя. На дев’ять днів після загибелі його я написав кілька рядків – це вирвалося з моєї душі. І я зрозумів, що вони стосуються усіх Героїв Небесної Сотні – всі були одним цілим. «Мене ти, братику, прикрив, закрив собою всю країну і навіть там, на небесах, борониш нашу ти країну. Минуть літа, минуть віка і буде жити Україна!».

У Вінниці на честь Небесної Сотні "розквітнуло" бронзове «Дерево Свободи»

Мама вінницького Героя Небесної Сотні Максима Шимка, Зоя Семенівна, під час відкриття монументу не стримала сліз. «Всі люди пам’ятають Майдан. З нього починалася Україна, хоч її уже було 25 років, але воля не настільки була стверджена, як стверджена Небесною Сотнею. І з цього часу починається новий час нашої любої і рідної України, – сказала Зоя Кузьменко. – Батьки Небесної Сотні будуть завжди пам’ятати наших хлопців, які пішли на Майдан і загинули. Ми прикладемо усі сили, щоб про це пам’ятали. Інакше нам жити не можна. Ми повинні виховувати майбутні покоління України, щоб вони любили її і шанували!».

У Вінниці на честь Небесної Сотні "розквітнуло" бронзове «Дерево Свободи»

А мати ще одного Героя Небесної Сотні з Тернопільщини, Василя Мойсея, Єлизавета, розповіла, що юнак мріяв посадити вишневий садок. «Це прекрасна вишня. Коли мій Вася їздив на Майдан – завжди казав: «Мамо, ми повернемося з перемогою! І я посаджу вишню свободи!». Він виріс патріотом. Я народила Героя, але не знала, що він стане Героєм посмертно. І кожного дня вмиваюся сльозами за нашими дітьми – вони померли за краще майбутнє. Син хотів одружитися і мати багато дітей, аби була нація. Вася був гарною людиною, завжди допомагав друзям, згуртовував біля себе. Як зараз ваша Вінниця згуртувала нас з усієї України, аби ми приїхали на відкриття пам’ятника», - розповіла Єлизавета Мойсей.

У Вінниці на честь Небесної Сотні "розквітнуло" бронзове «Дерево Свободи»

Символічно люди, які взяли участь у відкритті пам’ятника загиблим Героям України, прийшли із квітами переважно білого кольору, котрим по весні цвітуть вишневі сади.

У Вінниці на честь Небесної Сотні "розквітнуло" бронзове «Дерево Свободи»

Відтепер площа, яка носить ім’я Небесної Сотні, стане тим місцем, яке нагадуватиме вінничанам про подвиг загиблих Героїв, котрі назавжди змінили хід новітньої історії України.

У Вінниці на честь Небесної Сотні "розквітнуло" бронзове «Дерево Свободи»

Для довідки:

На початку жовтня 2017 р. у Вінниці відбулись загальні збори представників ГО «Родина Героїв Небесної Сотні», на яких була прийнята резолюція, де вони звернулись до органів місцевого самоврядування України щодо увічнення пам’яті загиблих під час Революції Гідності. І зокрема – до міської ради та громади щодо встановлення пам’ятника Героям Майдану у Вінниці. У резолюції також було зазначено, що пам’ятник Героям Небесної Сотні має бути відокремленим від будь-яких інших історичних подій та постатей

Пізніше, 18 жовтня, відбулась презентація проекту пам’ятника Небесній Сотні «Дерево Свободи», на якій Благодійний Фонд «Пам’яті Небесної Сотні» та більше 20-ти громадських організацій міста оголосили про звернення до міської влади з проханням увіковічнити пам’ять Героїв Небесної Сотні на однойменній площі міста.

27 жовтня 2017 року Вінницька міська рада ухвалила рішення за № 926, згідно з яким надала згоду на безоплатне прийняття у комунальну власність територіальної громади міста Вінниці від Благодійних фондів «Памʼяті Небесної Сотні» та «Подільська Громада» скульптурної композиції (пам’ятного знаку) Героям Небесної Сотні «Дерево Свободи». Крім того, депутатський корпус підтримав пропозиції представників неурядових громадських організацій міста та надав погодження щодо місця розташування скульптурної композиції за адресою: м. Вінниця, площа Майдан Небесної Сотні. А також доручив департаменту комунального господарства та благоустрою міської ради виступити замовником на виконання робіт з комплексного благоустрою цієї площі з реконструкцією стилобату для встановлення пам’ятника загиблим Героям. «За» це рішення проголосували 48 з 50 присутніх депутатів (двоє – «утримались»).



Переглядів: 10660
Поширень: 0