Цьогоріч десятки тисяч українців 8-10 червня стануть глядачами ІІ міжнародного оперного openair фестивалю OPERAFEST TULCHYN-2018, який пройде на території «подільського Версалю» - Палацу Потоцьких у Тульчині.

Як і минулого року вхід на фестиваль буде безкоштовним для всіх. А завдяки розширенню фестивалю до трьох днів проведення глядачі побачать ще більше оперних шедеврів світу.

Цього разу вперше на фестивалі буде представлена не тільки класична опера та грандіозний мюзикл, ексклюзивне право на виконання якого організатори вже отримали у авторів. Також жанрове розмаїття фестивалю поповнить дитяча опера, захоплюючий балет, а також популярна рок-опера.

Що підготували організатори міжнародного оперного фестивалю OPERAFEST TULCHYN для глядачів цьогоріч 

Загалом на фестивалі OPERAFEST TULCHYN-2018 виступлять більше 30 солістів з Австрії, Німеччини, США та України, 300 оркестрантів, 50 танцюристів, 180 учасників хорових колективів та чотири всесвітньовідомих диригенти. Зокрема, Оксана Линів (Австрія - Україна), Тарас Криса (США), Юрій Ярко (Україна) та Володимир Сивохіп (Україна).

Першим для усіх присутніх відкрив секрети програми режисер-постановник OPERAFEST TULCHYN, заслужений діяч мистецтв України Павло Третьяков: «Диригента Оксану Линів, що стала першою жінкою, яка отримала посаду головного диригента в опері та філармонійному оркестрі австрійського міста Ґрац, піднявшись на високий щабель, здавалось би, чоловічої професії, та багато інших знаних імен, за якими стоять і світове визнання, і по-справжньому легендарні історії, побачать глядачі нашого цьогорічного фестивалю. Одразу по завершенні фестивалю-2017 ми почали готуватися до наступного. За цей час спільно із арт-директором Іриною Френкель ми відвідали всі найгучніші постановки Києва, Львова, Одеси, Харкова та багатьох європейських міст. Свій вибір зупинили на найкращих і всіма улюблених оперних шедеврах, живе виконання яких подарує глядачам максимум насолоди. Зокрема, як і мріяли наприкінці минулого фестивалю, цьогоріч глядачі почують і побачать одну з найкращих опер Вольфганга Амадея Моцарта «Дон Жуан».

Що підготували організатори міжнародного оперного фестивалю OPERAFEST TULCHYN для глядачів цьогоріч

В свою чергу арт-директор фестивалю, заслужена артистка України Ірина Френкель відзначила: «Минулого року фестиваль OPERAFEST TULCHYN взяв надзвичайно високу планку і цього року ми плануємо її не тільки закріпити, а й перевершити. Якщо минулого року наш openair фестиваль відвідали понад 18 тисяч глядачів, то цього року очікуємо вдвічі більше відвідувачів. Крім цікавої концертної програми та численних мистецьких локацій: «OperaLight», живописні експозиції «OperaArt» та «OperaFolk», селфі-зони «OperaStars», які користуються неабияким попитом у глядачів - величезну увагу наш оргкомітет приділяє забезпеченню максимального комфорту всім гостям фестивалю. Будуть нові цікаві зони для відпочинку, ексклюзивне оперне меню від наших кулінарних партнерів, а також спеціально розроблені нові туристичні маршрути та захоплюючі екскурсії. А щоби наші закордонні артисти могли з комфортом добратися до Вінниці, а потім – і до Тульчина, ми розпочали співпрацю із «МАУ». Міжнародні авіалінії України стали генеральним перевізником нашого фестивалю».

Що підготували організатори міжнародного оперного фестивалю OPERAFEST TULCHYN для глядачів цьогоріч

Вперше на фестивалі у деяких постановках замість традиційних театральних декорацій будуть використовуватись інноваційні декорації із застосуванням сучасних технологій. А доповненням яскравих нічних програм, які розпочинатимуться по завершенні вечірніх концертів, стане 3D-меппінг-шоу.

«Цей фестиваль дарує дійсно незабутні відчуття. Нам вдалось спільно із креативною командою, жителями Тульчина і всіх тих, хто повірив в цю ідею створити унікальний мистецький проект. І сьогодні ми знаходимось в передчутті нових відкриттів, нового унікального фестивалю, яким стане OPERAFEST TULCHYN-2018. Для підготовки та проведення цього фестивалю працює велика кількість людей, які докладають максимум зусиль, аби цього року ще більше вразити глядачів та перевершити OPERAFEST TULCHYN-2017. Минулорічний фестиваль сприяв кардинальним змінам у зовнішньому вигляді міста Тульчин. Ми маємо змогу оцінити, на скільки стрімкими стали ці зміни. Це є реальним прикладом реалізації інноваційного підходу, коли через культуру можна робити великі справи», - зазначив Валерій Коровій.

Запланований у рамках OPERAFEST TULCHYN-2018 також Форум з культурно-економічного планування, на якому світові культурні експерти та організатори найуспішніших фестивалів та мистецьких проектів будуть ділитися своїм безцінним досвідом із головами об’єднаних територіальних громад та міськими головами малих міст України.

Як відомо, перший міжнародний оперний openair фестиваль OPERAFEST TULCHYN був визнаний міністром культури України Євгеном Нищуком як найбільш вдалий мистецький стартап України 2017 року.

Що підготували організатори міжнародного оперного фестивалю OPERAFEST TULCHYN для глядачів цьогоріч

Цінно, що фестиваль отримав визнання і від професійного мистецького кола. Перший OPERAFEST TULCHYN названий Національною музичною академією імені П.І.Чайковського кращим фестивалем України, непересічною і вражаючою подією за кількома параметрами: і у відродженні любові до оперного жанру в «широких народних масах», і в приверненні уваги до світової перлини класичної архітектури – Палацу Потоцьких, і в поверненні Тульчину слави культурно-мистецької столиці Поділля.

За підсумками минулого року OPERAFEST TULCHYN-2017 також очолив ТОП культурних подій року за версіями більшості незалежних ЗМІ Вінниччини та України.

Зокрема, національне інформаційне агентство «УКРІНФОРМ» назвало OPERAFEST TULCHYN найяскравішою подією 2017-го року.

«OPERAFEST TULCHYN - це ще один крок до розвитку сучасної європейської України, формування нашої національної позиції та сприйняття нас у світі, як талановитої і культурно багатої нації. Крім того, це чудовий шанс відновити легендарний Палац Потоцьких та додати його до переліку туристичних перлин нашої країни, - відзначає депутат Вінницької обласної ради Лариса Білозір. – Для мене особисто також є дуже важливою поява дитячого компоненту на фестивалі. Ми маємо виховувати наших діточок на кращих мистецьких зразках та долучати їх до високих культурних надбань. Ми маємо створити передумови для виховання креативного покоління українців, які сформують єдиний культурний простір нашої держави».

Ще до початку фестивалю Тульчин чекає мистецьке перетворення, яке буде втілене в рамках окремого проекту – «Леонтович Арт-Квартал».

Ініційований Тульчинською об’єднаною територіальною громадою та співорганізатором – «Лабораторією актуальної творчості», саме цей проект став переможцем відкритого конкурсу Міністерства культури України «Малі міста – великі враження».

Проект «Леонтович Арт-Квартал» буде втілений за рахунок фінансування Міністерства культури України, Вінницької обласної державної адміністрації та Тульчинської міської ради.

Проект складається з п’яти креативних складових, над створенням яких більше 40 художників з України, Польщі, Чехії та інших країн будуть працювати з 15 квітня по 30 травня.

Що підготували організатори міжнародного оперного фестивалю OPERAFEST TULCHYN для глядачів цьогоріч

Після проведення конкурсу на створення креативних просторових об’єктів та міської скульптури на тему мелодії Миколи Леонтовича «Щедрик» 8 червня відбудеться урочисте встановлення та відкриття пам’ятника «Мелодії «Щедрик».

«Надаючи краси та нового привабливого іміджу місту, мурали змінюють і самих мешканців, - відзначає творчий куратор проекту «Леонтович Арт-Квартал» Олександр Никитюк. – За цією трепетною зміною сприйняття себе, власного будинку й містами спостерігали ще торік, коли у рамках OPERAFESTTULCHYN був створений перший мурал у Тульчині. Мешканці самі почали перефарбовувати свої балкони, щоб вони гармоніювали із малюнком, адже люди одразу відчули й себе частинкою мистецтва. Мистецьке втручання в середовище підштовхує містян інакше поглянути на звичні будівлі та вулиці, сприяють благоустрою та абсолютно іншому відношенню до свого міста.

Після створення у рамках проекту «Леонтович Арт-Квартал» всі арт-об’єкти залишаться на території Палацу Потоцьких на час проведення OPERAFESTTULCHYN-2018.



Переглядів: 2126
Поширень: 0