У четвер, 1 березня, до Подільського зоопарку оглянути новобудову завітали перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Гижко та директор Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів ОДА Микола Ткачук.

Спільно із генеральним директором Вінницького обласного комунального спеціалізованого лісогосподарського підприємства «Віноблагроліс» Анатолієм Іванцем та директором Подільського зоопарку Євгеном Ткачиком посадовці детально оглянули новозбудоване помешкання для декількох сімей ведмедів.

«На мій погляд, цей комплекс стане окрасою зоопарку. Дана споруда відповідає всім сучасним вимогам і стандартам утримання диких тварин у зоопарках, а також техніці безпеки. В першу чергу, новозбудований вольєр стане абсолютно безпечним для відвідувачів, адже побачити тварин можна буде через великі оглядові вітрини, які обладнані спеціальним броньованим склом товщиною 5 сантиметрів. Загалом, до нового комплексу переїдуть 2 родини гімалайських та бурих ведмедів. І завдяки новозбудованому вольєру відвідувачі матимуть змогу повноцінно роздивитись тварин та поспостерігати за ними», - зазначив Андрій Гижко.

Цього року ведмеді Подільського зоопарку переїдуть до нового сучасного вольєра вартістю понад 10 млн. грн.

Для реалізації даного проекту залучались кошти фонду регіонального розвитку і співфінансування з обласного бюджету. Для реалізації першої черги будівництва виділено 4,5 млн. грн. Для завершення всього комплексу робіт і повноцінного облаштування вольєру передбачено ще 6 млн. грн.

В цілому умови ведмежого комплексу будуть максимально наближеними до природних, адже проектантом передбачено і ландшафтні рішення і барлога для впадання у зимову сплячку, яка заглиблена на 1 метр, що дає змогу підтримувати у ній постійну температуру. Ще одним важливим аспектом є те, що вольєр буде без даху і ведмеді дійсно почуватимуть себе як в природному середовищі.

Цього року ведмеді Подільського зоопарку переїдуть до нового сучасного вольєра вартістю понад 10 млн. грн.

Окрім того у ведмежому комплексі передбачено два басейни на 155 та 170 куб. метрів води. Для недопущення розвитку інфекційних захворювань тварин і людей, які там працюватимуть, прийнято рішення про облаштування спеціальної фільтраційної станції, яка очищатиме воду з басейнів у 4 етапи. В результаті такої фільтрації вода буде повністю очищена від забруднення та хвороботворних організмів.

Цього року ведмеді Подільського зоопарку переїдуть до нового сучасного вольєра вартістю понад 10 млн. грн.

В свою чергу, директор зоопарку Євгеній Ткачик зауважив: «На початку було виготовлено всю необхідну проектну документацію на три вольєри - для гімалайських та бурих ведмедів, а також для молодняка. І вже навесні цього року хочемо перевести звірів до нового помешкання. Новозбудований ведмежий куточок максимально відтворюватиме природне середовище, його обладнано гірками, басейнами й барлогами. У нових вольєрах звірів утримуватимуть під відкритим небом, а від людей їх відділятиме міцне скло заввишки чотири з половиною метри. Також, буде перенесено каналізацію та електромережі. Це буде наче містечко для ведмедів, що займатиме 500 квадратних метрів. На сьогодні ведмеді проживають у старому вольєрі, умови якого відповідають санітарним нормам та мають мінімально необхідний розмір для тварин, але звірі дивляться на світ через решітку, що на них погано впливає».



Переглядів: 3141
Поширень: 0