5 квітня до Вінниці з’їхались представники з усіх регіонів країни, низки міжнародних інституцій та дипломатичних місій для участі у розширеній урядовій нараді з питань децентралізації та регіонального розвитку. На захід прибув Президент України Петро Порошенко, який разом із Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом відкрили нараду.

Серед учасників зібрання – члени Уряду, голови обласних державних адміністрацій, обласних рад, міст, об’єднаних територіальних громад. Також – керівники іноземних дипломатичних представництв, регіональних офісів реформ, представники Асоціації міст України, Української асоціації обласних та районних рад, Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад, міжнародних організацій, експерти тощо.

Звертаючись до присутніх, Президент України Петро Порошенко нагадав, чому для нашої держави вкрай важливим був запуск реформи децентралізації саме у 2014-му році. «Про децентралізацію говорили постійно з моменту набуття Україною незалежності: кожна влада обіцяла, що ресурси перейдуть до громад. Що таке децентралізація, все дуже просто – наблизити владу і людину. Реально передати всі права та ресурси територіальній громаді. Хочу нагадати, що в квітні-червні 2014 року нам зовні нав’язували політику федералізації: пам’ятаєте, як хотіли оголосити «парад суверенітетів»?! Наша позиція була принциповою – Україна є унітарною державою, український народ тримається разом, і ми не дамо розколоти державу. А так звані проекти «Новоросії» і «Малоросії» зазнають крах! І наша альтернатива була у делегуванні ресурсів обраним на місцях самоврядним органам. Політика децентралізації виявилася дієвою протиотрутою від федералізації, яку зовні намагалися впровадити в Україні. Президент, Уряд та парламент добровільно погодилися віддати частину повноважень і саме це стало переломним і правильним рішенням», – сказав Петро Порошенко.

У Вінниці за участі вищого керівництва держави розпочалась урядова нарада з питань децентралізації

Саме на початку квітня чотири роки тому, у 2014-му, Кабінетом Міністрів України було схвалено Концепцію реформування місцевого самоврядування, що стало точкою відліку для запуску процесів децентралізації у нашій державі. Важливість продовження цієї реформи, яка покликана створити умови для успішного розвитку і створення самодостатніх громад, - підкреслив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

«Початок реформи відбувся 1 квітня 2014-го, коли був сформований перший Уряд після Революції Гідності. Я тоді відгукнувся на пропозицію Арсенія Яценюка і пішов працювати в Уряд для проведення реформи децентралізації. Нам було важливо зібрати людей, які б ставилися з розумінням до проведення цієї реформи. Розуміння того, що Україна має стати сильною, розвиненою державою при тих всіх викликах, які у нас є. Нам потрібно було змінити систему управління в державі, – зазначив голова Уряду Володимир Гройсман. - Сьогодні метою нашої наради має стати перше – ми сказали про здобутки, підвели підсумки, але це вже історія минулого періоду, тож маємо накреслити завдання на новий період. Я вважаю, що довгострокове планування має бути пріоритетом і в бюджетні політиці, і в політиці регіонального розвитку. Якщо ми говоримо про успіхи, то на 2014-й місцеві бюджети дорівнювали трохи більше 63 млрд грн, а якщо візьмемо 2018 рік - це майже 231 млрд. А додатково до тих ресурсів, які вже мають громади, у цьому році  ми направляємо 38 млрд грн на регіональний розвиток, дороги, соціально-економічний розвиток. Це колосальний ресурс, який ми можемо з вами об’єднати, але мета у нас з вами має бути спільна. І ці пріоритети ми маємо з вами сьогодні визначити».

У Вінниці за участі вищого керівництва держави розпочалась урядова нарада з питань децентралізації

До учасників заходу звернулись спеціальний посланник Уряду ФРН з питань реформ у галузі урядування та децентралізації Георг Мільбрадт та Надзвичайний та Поважний Посол Канади в Україні Роман Ващук. Пан Мільбрадт відзначив цілеспрямованість українського народу у проведенні реформ і вважає, що Україна однозначно є частиною Європи, адже за 4 роки після Революції Гідності Україна досягла значних результатів на шляху перетворень.

У Вінниці за участі вищого керівництва держави розпочалась урядова нарада з питань децентралізації

А Роман Ващук говорив про великий подив з приводу того, що уже зроблено за ці роки в рамках децентралізації, і ці зміни відзначає не лише Канада, а усі представники G7 («Великої сімки», куди входять уряди семи держав-світових лідерів). За словами дипломата, Україна зараз проходить шлях від чиновництва до планування і проектного менеджменту. Зокрема, йдеться не лише про міста, але й про об’єднані територіальні громади. Роман Ващук в якості прикладу згадав про Северинівську ОТГ на Вінниччині, яку назвав майже легендарною для нього, оскільки ця об’єднана громада використовує всі можливості для свого розвитку. 



Переглядів: 3408
Поширень: 0