Президент Петро Порошенко підписав Указ про присвоєння звання Героя України за виняткову особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності, вірність військовій присязі полковнику Євгену Пікусу посмертно. Під час урочистих заходів з нагоди 100-річчя створення прикордонної служби України та чергового випуску офіцерів Національної академії Державної прикордонної служби України Глава держави вручив нагороду матері Євгена - Ганні Феодосіївні та рідному брату Михайлу.

«Сьогодні тут, на Софійській площі, вишикувана нова когорта офіцерів-прикордонників, які розпочинають свій нелегкий, надзвичайно відповідальний, але і дуже почесний шлях служіння Вітчизні. У Державної прикордонної служби багато функцій і завдань. Головна ж – це участь у захисті східних рубежів Україні від російської агресії», - наголосив Петро Порошенко.

За його словами, за мужність і героїзм 825 воїнів-прикордонників удостоєні державних нагород, одного з них відзначено Зіркою Героя України.

«Сьогодні маю за високу честь вручити ще одну Зірку Героя України - рідним полковника Євгена Пікуса, його мамі Ганні Феодосіївні та рідному брату Михайлу, теж прикордоннику», - сказав Президент.

Глава держави зазначив, що Євген Пікус загинув смертю хоробрих в серпні 2014 року біля селища Талове Станично-Луганського району. Сталося це під час бою з російською диверсійно-розвідувальною групою, яка діяла під прикриттям бронетранспортерів, БМП та бойових вертольотів Збройних сил Російської Федерації.

«Незважаючи на перевагу ворога у особовому складі та техніці, наші прикордонники змусили загарбників відступити», - підкреслив Петро Порошенко.

Президент вручив «Золоту Зірку» Героя України родині загиблого вінничанина Євгена Пікуса, який загинув, захищаючи український кордон

Президент також зазначив, що в запеклих боях з російськими окупантами загинули 70 мужніх українських прикордонників, вірних синів України. Присутні вшанували світлу пам’ять загиблих воїнів хвилиною мовчання.

Під час перебування в районі проведення антитерористичної операції полковник Пікус виконував службово-бойові завдання у складі прикордонних підрозділів на загрозливих ділянках державного кордону та неодноразово брав участь у бойових зіткненнях з терористами, мужньо і героїчно виконував бойові завдання. З 11 липня 2014 року він керував підрозділом, який забезпечував охорону державного кордону України в контрольно-пропускному пункті «Красна Талівка» поблизу села Красна Талівка Станично-Луганського району Луганської області.

25 серпня 2014 року в районі селища Талове Станично-Луганського району Луганської області Євген Пікус, під час бою з диверсійно-розвідувальною групою чисельністю близько 40 осіб, яка перетнула кордон України з території Російської Федерації на ділянці відповідальності відділу прикордонної служби «Красна Талівка» Луганської області та діяла за підтримки двох бронетранспортерів, двох бойових машин піхоти та двох бойових вертольотів Мі-24 Збройних сил Російської Федерації, загинув смертю героя.



Переглядів: 2231
Поширень: 0