Днями міністр закордонних справ України Павло Клімкін зустрівся із співзасновником Музею української марки імені Якова Балабана у Вінниці Олександром Балабаном та з керівником з комунікації музею у США Христиною Полянські. Зустріч відбулася в Нью-Йорку, в приміщенні Постійного представництва України в ООН. Олександр Балабан передав частину своєї унікальної колекції марок Павлу Клімкіну, аби міністр передав їх до Музею української марки у Вінниці. Про це повідомили на офіційній сторінці у мережі Facebook Культурної дипломатії України від МЗС.

Колекціонер Олександр Балабан, який народився у Нью-Йорку, подарував Україні свою унікальну колекцію українських марок. Музей було відкрито з ініціативи Олени та Олександра Білецьких, Олександра Балабана та Вінницького міського голови Сергія Моргунова. Ця колекція буде використана як основа для створення найбільшої колекції українських марок у світі, щоб Україна та світ могли краще зрозуміти українську історію – йдеться у дописі.

За попередньою інформацією очільник МЗС України Павло Клімкін планує відвідати Вінницю у червні.

Довідка:

16 вересня 2016 року у Вінниці відкрився єдиний в Україні Музей української марки ім. Якова Балабана. В переважній більшості у ньому представлена колекція американця українського походження Олександра Балабана. Усі бажаючі можуть не тільки подивитись на поштові марки та конверти, які були виготовлені ще у 19 столітті, а й відкрити для себе нові грані історії України. За оцінками американської асоціації філателістів, це найбільша колекція українських марок у світі.

Батько Олександра Балабана, - Яків Балабан, - був сотником Армії УНР. Народився 1898 р. у селі Писарівка-Волоська біля Ямполя Вінницької області. Після поразки війська УНР брав участь у повстанському русі. Зокрема, брав участь у битвах під Бродами, Крутами, в «Зимовому поході» у 1918 – 1919 рр. Під Крутами, де 300 студентів віддали свої життя у спробі зупинити наступ більшовиків на Київ, він був офіцером артилерійського відділу. Зимовий похід завершився трагічно, коли троє з чотирьох солдатів помирали від тифу, спричиненого виснаженням. Балабан вижив після тифу, але був одним з небагатьох, кому пощастило вціліти. Згодом він емігрував до Чехословаччини. Потім переїхав до Сполучених Штатів Америки, де помер в 80-річному віці.



Переглядів: 1934
Поширень: 0