Триває реконструкція головного входу у Центральний парк міста Вінниці. Про плати і те, чим живе парк сьогодні, "Місту" розповів його керівник Юрій Приймак.

- Одна із візиток парку - лебеді. Що зараз у них?

- У лебедів минулого разу вилупилися п'ятеро лебедят. Двох з них подарували вінницькому зоопарку, третього - віддали на Вишенське озеро для створення пари з іншим лебедем. Ще двоє птахів зараз на нашому зоодворику. Днями у пари вилупилися шестеро малюків. Відвідувачі, на щастя, стали менше годувати птахів. Чотири роки тому загинула лебідка - отруїлася. Кидають чіпси, попкорн, що абсолютно неприпустимо. Коли дуже хочеться погодувати лебедя, згодиться хліб чи батон. А взагалі-то птахи отримують спеціальний зерновий корм двічі на день.

- Всі звикли до жовтих лавочок у парку. Чому тепер вони сині і зелені?

- Таке рішення пов'язано із практичністю. Лавочки розташовані під деревами, яким властиво виділяти сік. Вони починають темніти, швидко втрачають вигляд.

- Стосовно іменних лавочок - чи є вже бажаючі взяти участь у їх встановленні?

- Я бував у різних парках України, і таку ідею побачив у Австрійському парку Львова. Ми пропонуємо долучатися підприємствам і звичайним людям, уже є кілька бажаючих. Думаю, їм буде приємно знати, що лавочка матиме табличку з їхнім іменем. А для фірми - це водночас реклама. За підрахунками, вартість однієї лавочки близько п'яти тисяч гривень. Вони будуть диванного типу - найбільш популярні у відпочиваючих. Скоріше за все, встановимо їх на центральній алеї.

- Лавки часто ламають?

- Парк уночі не закривається, цілодобової охорони нема. Практично щоночі хоча б одну лавку із наявних 280-ти і пошкодять. Найчастіше це через звичку сидіти на спинках, які для цього не призначені: дошки просідають і тріщать. Не всі місця у парку охоплені відеонаглядом, але він є. Зокрема на кожному атракціоні, Фонтанній площі. Продовжуємо над цим працювати. Та, на щастя, більшість людей все ж виховані і дуже активні, повідомляють, коли щось не те помічають - молодці, що допомагають. Але якось до абсурду дійшло. Підбігає чоловік і каже: "Хіба ви не бачите, що з лебедихою? У неї лапи перебиті, а ви сидите!" Біжимо до озера - виявляється, птах плаває, піднявши наверх одну лапу. Мабуть, людина ніколи до того не бачила, як водоплаваюча птиця лапи "розминає", така звичка. А потім в одній із газет журналіст написав, що адміністрація парку не бачить, як лебеді плавають з перебитими лапами. Не розумію, невже не можна було подумати, перш ніж писати?

- Нещодавно вандали розтрощили дерев'яну сову, яка кілька місяців тому з'явилася у парку. Хто робив цю скульптуру?

- Майстри із Закарпаття приїздили до одного з місцевих бізнесменів на роботу. Вони вечорами приходили у парк, тут так їм сподобалося, що вони захотіли зробити подарунок. Два тижні працювали із деревом, старалися, вирізали сову, скриню… Скульптура була дуже міцна, це треба було сильно постаратися, аби зламати. Із неї діти не злазили, стрибали, фотографувалися - все було нормально. Ми спеціально встановили сову на видному місці, але вандалів це не зупинило, вони наче навмисне прийшли. Такі речі відбивають охоту щось робити. Але заспокоююсь, приходжу на роботу, обходжу парк - і вже купа ідей. Ось годівнички для птахів у вигляді дерев'яних будиночків - це все робота нашого працівника. Із підручних матеріалів виготовляє цікаві речі. А он "джентльмен із парасолькою" (веде далі екскурсію Юрій Приймак - Авт.) - це теж наш майстер вигадав, слюсарем працював, зараз в АТО служить, скоро повернеться.

У центральному парку оновлюють вхід, зроблять іменні лавочки та планують ремонт Літнього театру

- Наскільки огорожа захистила "міні-Вінницю"?

- Платний вхід на кількість відвідувачів суттєво не вплинув. Огорожа стала необхідністю. Одразу після відкриття відвідувачі переламали відсотків 30 споруд. І на арку сідали, і хрести з церков познімали, зникли фігурки людей… Більшість народу вихована, але й досі є ті, хто псує будиночки. Вибачаються потім. Один хлопчина навіть за клеєм у магазин бігав - дрібниця, але приємно.

- Ви нещодавно у Харкові були, де вас дуже надихнув їхній парк.

- Там дуже цікаво, по всій території бронзові і гіпсові фігурки. На ніч парк закривається, о 22.30 поліцейські на конях об'їжджають територію і запрошують відвідувачів до виходу. Відкривається парк о 5.30. Там нічого не ламають. Свого часу піднімалося питання встановлення огорожі навколо парку. Я двома руками за, щоб на ніч закривався. Але ж почалися маніпуляції, активісти виступали, залякували нісенітницями, що ніби стануть за вхід брати гроші…

- Літній театр будуть ремонтувати?

- Уже з'явилася людина, яка хоче його відремонтувати. Я поки не буду називати її прізвища. Дійсно, це дуже серйозна будівля із залою, якої у місті більше нема. Саме зараз працює проектна група. Зрозуміло, приміщення будувалося як літнє, без опалення, за довгі роки частково зруйнувалося. Але думаю, все налагодиться.

- А ви самі катаєтеся на гойдалках?

- Якось підняли мене працівники на колесі огляду на самісінький верх, зупинили і кричать знизу: "Коли зарплата буде?" Отакі жартівники (посміхається. - Авт.)

- Як часто атракціони перевіряються?

- Кожного року до 22 квітня, дуже ретельно і прискіпливо: від товщини металу до кожного шурупа. Тому катайтеся спокійно, вони безпечні.

- У парку багато підприємців взяли в оренду території. Наскільки безпечні їхні розваги?

- Це - на нашій території, тому за безпеку відповідаємо ми, їх теж перевіряють комісії.

- Ви особисто яке місце у парку любите найбільше?

- Усі. Я сам чемпіон світу з пауерліфтингу, для мене і в роботі нові досягнення - як спортивний інтерес. Хочеться, щоб парк ставав усе кращим і цікавішим. Приємно бачити, що тут завжди повно народу. Ми працюємо для людей, і це головне.

ДОВІДКА "МІСТА"

Згідно із проектом, реконструкція входу до Центрального парку передбачає встановлення пандусів з обох сторін від арки; підпірних стінок з монолітного залізобетону; покриття доріжок, тротуарів та пандусів з декоративної клінкерної та гранітної плитки; огорожі навколо озера та пандусів із нержавіючого металу; скульптурних композиції "Щедрик" і "Закохані" з нержавіючого металу; лавок дерев'яних на металевих каркасах; фундаменти під ліхтарі, урни, лавки та огорожі з монолітного залізобетону, ліхтарі з нержавіючого металу; сходи центральної алеї з гранітного каменя; бардюрів із граніту.
Також облаштують мережі водопостачання і водовідведення, зовнішнє освітлення із світлодіодними ліхтарями. Передбачено влаштування системи відеоспостереження. Ремонтуватимуть і саму арку та шпиль, які є одними із символів міста і були встановлені в 1961 році. Об'єкт планують здати до жовтня.



Переглядів: 224458
Поширень: 0