В останній місяць навколо вінницького держпідприємства «Геосистема» відбулося подій чи не більше, ніж за всю його багаторічну історію. Лихоманити підприємство почало у вересні, коли завершився трудовий контракт беззмінного директора Віктора Малова.

Частина співробітників виступила на його підтримку і не допустила на підприємство нового в.о. директора Юрія Злотника, який повинен був управляти «Геосистемою» до проведення відкритого конкурсу та призначення нового керівника. Ось коротка ретроспектива подій: на «Геосистема» був оголошений страйк, який через кілька днів була припинився, під облдержадміністрацією пройшли мітинги як на підтримку Віктора Малова, так і проти нього, а потім почала з'являтися інформація про налагоджені на підприємстві схеми і широкий спосіб життя керуючої верхівки.

Ми спробували розібратися, що ж відбувається на «Геосистемі» - вислухали обидві сторони, а також дізналися, що про ситуацію думають працівники підприємства, чий голос досі не було чутно.

У Держгеокадастрі, до сфери управління якого входить «Геосистема», коментуючи першопричину введення на підприємство стороннього менеджера пояснювали - стояла і продовжує залишатися актуальною задача оптимізації економічної діяльності «Геосистеми», для чого і потрібен професійний фінансист. Також Віктору Малову було поставлено умову - всі послуги повинні надаватися державним підприємством, а вигоду від цього повинен отримувати державний бюджет. На сьогодні частина контрактів, які могла б виконувати «Геосистема» переведені на приватну структуру «Аналітика». Недоотриманий прибуток держпідприємства оцінюється у декілька мільйонів гривень. У структурі також нагадують, що на посаду керівника Геосистеми відкритий конкурс і всі бажаючі, у тому числі екс-директор, можуть взяти в ньому участь.

Віктор Малов у свою чергу стверджує - має місце груба спроба змістити його з займаної посади, не рахуючись з довгими роками і зусиллями, що він віддав підприємству. За його словам, була витрачена величезна праця, щоб «Геосистема» стала тим, чим вона є на сьогодні. Він неодноразово наголошував, що не вбачає жодних порушень у співробітництві з «Аналітикою» - а навіть пишається цим. Не було б цього підприємства - Геосистема давно пішла б на дно, - неодноразово говорив він.

Співробітники «Геосистеми», які виявилися заручниками ситуації спілкуватися зі ЗМІ погоджуються тільки на умовах анонімності.

Як коментує один з них, ситуація вже доволі всіх втомила і всі працівники бажають її якнайшвидшого вирішення. «Віктор Іванович відмінний фахівець. Я думаю, основна проблема в тому, що він дійсно сприймає «Геосистему» як свій бізнес, свою компанію. Те що насправді компанія - державна, і він не може це прийняти. Це глухий кут», - каже наш співрозмовник.

Інший співробітник «Геосистеми» запевняє, що колектив підтримував Віктора Малова до останнього. «Хоча звичайно інформація яка з'явилася недавно сильно похитнула його позиції - чотири квартири, дебаркадер ... Всі колеги тільки це і обговорюють», - говорить він, уточнюючи, що середня зарплата на підприємстві-близько 4000 гривень.

На питання про співробітництво з «Аналітикою» працівники «Геосистеми» не хочуть говорити навіть «не під диктофон». Єдине, що вдалося з'ясувати - існування дисбалансу впевненості в майбутньому. «На «Аналітиці» все стабільно, є замовлення і перспективи. А «Геосистема» як «падчірка» - кожен день ми можемо почути про скорочення», - говорить наш співрозмовник.



Переглядів: 6026
Поширень: 0