У цьому році в Вінниці зареєстровано більше 600 випадків захворювань на кишкові інфекції. А в розпал літа зазвичай спостерігається тенденція до збільшення таких хвороб. Це пов’язано з швидким псуванням продуктів харчування та недотриманням правил гігієни. Особливо часто на кишково-інфекційні хвороби хворіють діти, а наслідки від самолікування можуть бути вкрай важкими. Тому головний санітарний лікар міста Олександр Сорочан радить при виявленні перших ознак кишкового захворювання негайно звертатися до лікарні.

За п’ять місяців поточного року 629 вінничан перехворіли кишковими інфекціями, а це фактично на 19 % більше ніж за аналогічний період минулого року. Протягом літніх місяців кількість хворих на кишкові інфекції значно зростає і часто це пов’язано саме з недотриманням правил особистої гігієни та вживанням неякісних продуктів харчування.

«Кишкова інфекція найчастіше поширюється харчовим шляхом. Серед продуктів, які стали причиною захворювань, перші місця займають продукти домашнього приготування (м’ясні страви, салати), а також овочі та цитрусові, - зазначає головний санітарний лікар міста Олександр Сорочан. - У порівнянні з минулий роком зменшилася кількість хворих, які пов’язують причину кишкових інфекцій з вживанням молочної продукції, як з ринку, так і магазинної».

Дуже важливим є і дотримання правил особистої гігієни – миття рук перед їжею, овочів та фруктів перед вживанням. Також важливо пам’ятати, що літом харчові продукти, особливо м\'ясо, молоко та риба швидко псуються, а також збільшується кількість комах, які переносять інфекції.

За словами Олександра Сорочана за 5 місяців поточного року діагноз дизентерія був встановлений у 5 випадках, на сальмонельоз захворіло 23 людини. В той же час групових випадків спалахів кишкових інфекцій на території Вінниці протягом року не реєструвалося.

Для профілактики розповсюдження гострих кишкових інфекцій у місті обов’язково обстежуються всі діти до 3-х років, які поступають в дитячі стаціонари, а також дорослі, що доглядають за дітьми, та вагітні жінки. Обов’язковим є обстеження на кишкову групу інфекцій працівників, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням людей. Такі обстеження вони проходять під час профілактичних медоглядів. У цьому році проведено майже 11 тисяч таких досліджень, під час яких взагалі не виявлялось носіїв патогенних збудників.

В той же час головний санлікар міста застерігає, в разі виявлення перших ознак кишкового захворювання, не займатися самолікуванням, яке може призвести до ускладнень і часто до швидкого зневоднення організму. Тому в разі відчуття слабкості, відсутності апетиту, нудоти, блювання, болю в животі, поносу необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи або викликати швидку допомогу.



Переглядів: 3442
Поширень: 0