Служба безпеки України спільно з органами прокуратури викрила механізм завдання збитків Державному бюджету при закупівлі Міністерством охорони здоров’я України лікарських засобів та виробів медичного призначення у 2012-2014 роках. Корупційна схема також призвела до значного подорожчання лікарських засобів, що вдарило перш за все по соціально незахищених верствах населення.

Встановлено, що службові особи одного з найбільших дистриб’юторів фармацевтичної продукції постачали ліки на замовлення МОЗ України за цінами, завищеними на 20-40%. Для цього до документів, необхідних для митного оформлення товарів, вносилися завідомо неправдиві відомості. Таким чином зловмисники отримували надприбутки в обхід встановленої законодавством 10-відсоткової граничної надбавки на оптові ціни на лікарські засоби та вироби медичного призначення. Сплачувати за незаконне збагачення ділків доводилося з власних кишень громадянам України.

Протягом 2012-2014 років цією комерційною структурою за посередництва підконтрольних іноземних фірм імпортовано до України на виконання державного замовлення лише за договорами з МОЗ фармацевтичної продукції на суму понад 1 мільярд 260 мільйонів гривень.

Зареєстровано кримінальне провадження за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України.

Триває слідство.



Переглядів: 3239
Поширень: 0