Засідання ради товаровиробників відбувається раз на квартал. Під час таких зустрічей керівники підприємств обговорюють із керівництвом міста проблеми, які актуальні сьогодні для виробників та тенденції у економіці міста в цілому.

На зустрічі, яка відбулась 13 червня, обговорювалось три питання - мова йшла про формування локальної стратегії «Нова економічна основа розвитку міста»; систему підготовки кадрів для виконання виробничої діяльності та про план санації ДП «Вінницький авіаційний завод».

Із намірами міської влади щодо економічного розвитку, які планується передбачити у локальній стратегії розвитку «Нова економічна основа розвитку міста», керівників підприємств ознайомила директор департаменту економіки і інвестицій Галина Якубович. Вона повідомила, що структура стратегії багаторівнева і включає стратегічні та операційні цілі, а також конкретні заходи і проекти, які планується реалізувати у місті як найближчим часом, так і до 2020 року.

Серед основних можливостей для створення нової економічної платформи Вінниці є розвиток Вінницького індустріального парку, нових промислових зон та відродження промислових територій підприємств, що свого часу припинили свою діяльність; спрощення нормативно-правового регулювання ведення господарської діяльності; розширення інфраструктури підтримки бізнесу; створення системи надійного кадрового забезпечення та підтримка роботодавців. Вінницький міський голова Володимир Гройсман закликав підприємців долучитись до формування стратегії, аби врахувати усі тонкощі розвитку великих і малих підприємств міста.

Досить актуальним питанням для усіх підприємств міста є проблема з кадровим забезпеченням. Здебільшого не вистачає кваліфікованих працівників робітничих професій. На минулому засіданні також підіймалось це питання, тому вже цього разу на зустріч були запрошені ректор Вінницького національного технічного університету Володимир Грабко та директор ДПТНЗ «Вінницьке вище професійне училище сфери послуг» Лариса Ворона. Вони зазначали, що такі зустрічі сприяють налагодженню тіснішої співпраці між навчальними закладами та підприємствами, а Володимир Грабко повідомив, що технічний університет готовий навіть корегувати начальні програми задля того, аби готувати висококваліфіковані кадри для вінницьких заводів та підприємств. Для цього необхідно лише знати потребу самих підприємств та їх виробничу базу. Саме це стане темою наступних зустрічей, але вже індивідуальних.

Про проблему із робітничими кадрами говорив і голова наглядової ради ПАТ «Маяк» Петро Кузнєцов. В першу чергу він зазначив, що на його пам\'яті міська влада вперше розпочала займатись питаннями, які пов\'язані із проблемами підприємств, і висловив сподівання, що така спільна співпраця допоможе вирішити певний ряд питань. Петро Кузнєцов висловив ряд ідей, реалізація яких сприятиме поступовій зміні ситуації у деяких напрямках. Наприклад, він запропонував в рамках програми «Якість по-вінницьки» проводити тестування в тому числі і групи промислових товарів для того, аби вінничани переконались, що продукція місцевих товаровиробників не поступається за якістю імпортованій. Важливим питанням для підприємства «Маяк» є якість підготовки інженерно-технічних кадрів та дефіцит професійних робітників, які готують центри професійно-технічної освіти. Така ж ситуація на багатьох інших підприємствах міста.

«Ми повинні побудувати чітку систему взаємодії між навчальними закладами, підприємствами і міською владою, як координатором цього процесу, - говорить Вінницький міський голова Володимир Гройсман. - З одного боку у нас є вакансії в місті, з іншого боку є більше одного відсотка людей працездатного віку, які мають статус безробітних. Тому ми маємо готувати фахівців, на яких є попит виробників, або спеціалістів у сфері послуг. Об\'єднання наших зусиль з підприємствами і навчальним закладами дасть нам можливість чітко зрозуміти потребу підприємств, проаналізувати можливості навчальних закладів і об\'єднати їх».

Поділився успіхами підприємства із колегами виконавчий директор ДП «Вінницький авіаційний завод» Василь Хвостак. Він повідомив, що на сьогоднішній день завод ще знаходиться в процесі санації. Разом з тим, вже до кінця тижня на цьому підприємстві буде повністю ліквідовано заборгованість по заробітній платі, як перед працюючими робітниками, так і перед колишніми. В подальшому підприємство буде нарощувати свої потужності та розвиватись, створюючи додаткові робочі місця.



Переглядів: 3688
Поширень: 0