Шановні вінничани!

Сьогодні основним завданням українського суспільства є стабілізація соціально-політичної ситуації в нашій державі.

Під час акцій протесту в країні радикально налаштовані особи грубо порушували закони, громадський порядок, чинили масові заворушення, захоплювали приміщення облдержадміністрацій та обласних Рад. Усе це ми спостерігали й у нас на Вінниччині. Дехто, навіть, хотів створити нелегітимні органи та вчиняли злочини, помилково думаючи, що все їм безкарно минеться.

Задля миру і спокою та повернення нашої держави у правове русло у Верховній Раді знайдено компроміс - Народні депутати прийняли Закон України "Про усунення негативних наслідків і недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань", який набрав чинності 2 лютого 2014 року.

Цей Закон є гуманним. Адже, має на меті звільнити від переслідування та покарання осіб, які брали участь у масових акціях протесту.

Поясню, що Законом передбачено звільнення від відповідальності та від відбування покарання осіб, які з 27 грудня 2013 року по 02 лютого 2014 року вчинили злочини та адміністративні правопорушення, пов’язані з акціями протесту. Крім того, підлягають закриттю і відповідні кримінальні провадження, в яких особам ще не повідомлено про підозру.

Переконаний, що виконання даного Закону для всіх сторін дасть можливість мирно врегулювати конфлікт. Але ще раз наголошую: відповідальність за його виконання – спільна!

Хочу запевнити, що органи прокуратури готові виконати всі можливі законні дії, аби процес повернення держави у правове поле прискорився. Звертаю Вашу увагу на те, що слідчі, прокурори, судді здійснюють кроки довіри, ідуть на гуманізацію щодо кримінального процесу заради примирення та спокою у суспільстві.

Так, за клопотанням процесуального керівника прокуратури області одному затриманому за участь у масових заворушеннях у м. Вінниці пом\'якшено запобіжний захід з тримання під вартою на домашній арешт (нагадаю: попередньо судом йому було призначено тримання під вартою 60 діб).
З метою забезпечення належного виконання Закону, контролю та моніторингу на території Вінниччини в прокуратурі Вінницької області створено робочу групу, яку очолюю я, а до її складу увійшли керівники структурних підрозділів усіх управлінь та відділів прокуратури області.

Закон України "Про усунення негативних наслідків і недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань" набирає чинності лише з наступного дня, після того, як на офіційному веб-сайті Генеральної прокуратури України буде розміщено повідомлення Генерального прокурора України про фактичне вчинення учасниками масових акцій протесту сукупності таких дій:

По-перше, повинні бути звільненими всі зайняті приміщення органів державної влади та місцевого самоврядування, щоб працівники цих установ без перешкод проходили на робочі місця. Тобто, зазначені об’єкти мають належно функціонувати.

По-друге: учасники масових акцій протесту в Києві повинні розблокувати транспортні комунікації на вулиці Грушевського, інші вулиці, як у Києві, так і в інших населених пунктах України, крім тих, на яких відбуваються мирні акції протесту.

Звертаю Вашу увагу, що Закон набирає чинності лише після того, як на сайті Генеральної прокуратури України буде розміщено повідомлення про виконання всіх вимог Закону. Якщо ж така інформація до 17 лютого не з\'явиться на офіційному сайті, то Закон втратить чинність.

Наголошую, сторони переговорів повинні особливо тверезо розуміти ситуацію, адже мова йде про реальну кримінальну відповідальність для осіб, які стали в конфлікт із Законом. До того ж Законом не передбачено можливості часткового виконання його умов, тобто лише в окремих регіонах.

Я, як прокурор області, звертаюсь до всіх - громадян, працівників правоохоронних органів, суддів, органів влади та місцевого самоврядування з розумінням й відповідальністю поставитись до виконання вимог Закону. Тим більше, що часу залишилось зовсім мало - відведений Законом термін спливає з кожним днем. Адже, збереження блага народу та спокою в країні, її майбутнє, віднайдення дороги до порозуміння залежить від мудрості, злагодженості і взаємної підтримки кожного з нас!



Переглядів: 3698
Поширень: 0