Звертаючись до представників вітчизняного будівельного ринку, Володимир Гройсман наголосив на необхідності переформатування роботи Держархбудінспекції та Реєстраційної служби.

Володимир Гройсман: Треба докорінно змінити систему держархбудконтролю і реєстрації прав на нерухоме майно

«Нам треба докорінно змінити систему держархбудконтролю і реєстрації прав на нерухоме майно. Вони були створені виключно для хабарництва і корупції. Ви це знаєте. Думаю, доцільно їхні функції повернути органам місцевого самоврядування, а процедуру подання декларацій про початок будівництва і про готовність об’єкта до експлуатації зробити публічною. Крім того, необхідно мінімізувати контакт забудовників з чиновниками. Таким чином система буде ефективно працювати і, переконаний, зловживань не буде. Іншими словами, треба боротися не з людьми-корупціонерами, а усувати підвалини корупції», - сказав Володимир Гройсман. Урядовець запропонував також надати держархбудконтролю функції контролю якості будівництва в тих межах, які визначать учасники ринку.

Віце-прем’єр висловив готовність продовжити роботу над спрощенням і удосконаленням дозвільної системи у будівництві, разом з тим назвав неприпустимим існування в країні такого поняття як самочинне будівництво.

«Самочинного будівництва взагалі не може бути. Хтось проектує, будує, дотримуючись чинного законодавства, а хтось просто без жодних на те законних рішень побудував той чи інший об’єкт. В багатьох країнах немає самобудів, і в нашій цього теж не повинно бути», - наголосив Володимир Гройсман.

Термін, протягом якого триває процедура набуття прав на землю, а це 540 днів, Віце-прем’єр назвав злочином і висловив готовність підтримати напрацювання учасників будівельного ринку щодо спрощення процедур землевідводу.

Володимир Гройсман запропонував Конфедерації будівельників України делегувати своїх експертів до складу робочої групи з питань будівництва, яка працюватиме при Мінрегіоні над питаннями підготовки в максимально стислі терміни нормативно-правової бази, необхідної для якісних перетворень в будівельній галузі.

«Днями ми створили три робочі групи – з питань реформування місцевого самоврядування і регіональної політики, з питань ЖКГ і з питань будівництва. Долучайтеся, пропонуйте своїх експертів. Ми маємо дуже швидко напрацювати проекти необхідних рішень, винести їх на розгляд уряду, а далі – працювати над їх втіленням в життя», - сказав Віце-прем’єр-міністр.



Переглядів: 4349
Поширень: 0