«Вважаю це рудиментом минулого», - заявив Глава Уряду під час наради щодо обговорення проекту Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні у вівторок, 25 березня.

Арсеній Яценюк наголосив на необхідності рішення про внесення змін до Конституції та відповідного законодавства щодо формування місцевих виконавчих комітетів: «Виконавчі комітети повинні взяти на себе всю повноту відповідальності за стан справ в кожній області. Це дасть можливість в першу чергу підвищити підзвітність безпосередньо перед місцевою громадою тих людей, які будуть розпоряджатись ресурсами місцевої громади».

«Місцева влада повинна отримати виконкоми, центральна влада повинна отримати префектів на місцях, які не займаються розподілом коштів, а здійснюють, як у Польщі, загальний нагляд за додержанням законодавства», - наголосив він і додав, що органи прокуратури повинні бути позбавлені функції загального нагляду.

Глава Уряду підкреслив, що текст нової української Конституції повинен з’явитися в Парламенті 15 квітня.

«Наше спільне завдання – об’єднати країну. Дати кожному громадянину – чи він на заході, чи на сході, знати, що він керує країною, що він може мати вплив на органи місцевої влади і що місцева влада підзвітна громадянам», - звернувся Арсеній Яценюк до представників органів місцевого самоврядування.

Він наголосив, що Уряд розробив чіткий план реформ в країні: «Одним із основних елементів цього плану є надання додаткових повноважень територіальним громадам і передача повноважень із центру на місця.

Як підкреслив Прем’єр-міністр, кожна територіальна громада, кожна область і кожне місто «повинні бути зацікавлені в тому, щоб у них створювались робочі місця і платилось більше податків»: «Це означає, що частина з тих податків, які зараховуються до центрального бюджету, повинні залишатись в місцевому бюджеті».

Він також підкреслив, що низка органів державної виконавчої влади, які мають представництво на місцях, «на ділі перетворились на корупційну схему отримання додаткових коштів центральною владою». Арсеній Яценюк підкреслив, що центральні органи державної виконавчої влади повинні здійснювати лише «загальну політику і загальний нагляд»: «Прийняття рішень повинно бути внизу».
Глава Уряду повідомив, що вже звернувся до Віце-прем’єр-міністра – Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимира Гройсмана з тим, аби на місця були передані повноваження Державної архітектурно-будівельної інспекції.

Арсеній Яценюк також привітав рішення Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства щодо перших двох законопроектів, які повинні бути розглянуті в парламенті, - про право територіальних громад на об’єднання і про співробітництво територіальних громад.



Переглядів: 4974
Поширень: 0