13 листопада виконком міської ради затвердив Програму розвитку малого підприємництва м. Вінниці на 2015-2016 роки. Таким чином вінницька влада цим новим програмним документом закріпила свої наміри покращувати комунікацію з бізнесом та допомагати у розвитку підприємницької діяльності в місті. Це ще один крок мерії, який має на меті спільно із підприємцями формувати якісне бізнес-середовище обласного центру.

Сьогодні у Вінниці малий бізнес забезпечує робочими місцями майже 40% зайнятих працівників міста. Але є ряд факторів, які дещо гальмують розвиток підприємництва. І така ситуація склалась не лише у нашому міста, а й в країні в цілому. Тому, щоб підтримати малий бізнес, після проведення глибокого аналізу, фахівці департаменту економіки і інвестицій розробили Програму розвитку малого підприємництва міста Вінниці на 2015-2016 роки. Цей документ створювався спільно з підприємствами та організаціями міста, обговорювався на засіданні Ради підприємців при міському голові.

Відповідно до нових вимог написання програмних документів, у Програмі розвитку малого підприємництва врахований передовий досвід країн Євросоюзу. Також у ній чітко відображені завдання та заходи, які спрямовані на реалізацію другого пріоритету Стратегії розвитку міста «Вінниця:2020» - «Економічний розвиток, спрямований на високий та якісний рівень зайнятості населення».

«Програма містить комплекс заходів, які спрямовані на укріплення комунікацій між бізнесом та владою, впровадження механізмів стимулювання попиту на продукцію місцевих товаровиробників. А також – збереження та формування затребуваного на ринку праці кадрового ресурсу», – каже директор департаменту економіки і інвестицій Галина Якубович.

Серед найважливіших завдань, які міська влада прагне реалізувати впродовж наступних двох років, є створення максимально сприятливого регуляторного середовища для підприємницької діяльності у Вінниці. Програмою пропонується створити бізнес-інкубатор як інструмент активізації малого підприємництва в місті. Останніми роками міська влада приділила активну увагу вивченню зарубіжного та вітчизняного досвіду щодо створення та функціонування подібних структур.

Основна увага зосередилась на польському місті-побратимі Кельце, де успішно працює технологічний парк, який у 2008 році був створений на базі місцевого бізнес-інкубатора. «Абсолютно природно, що у нас виникло бажання створити аналогічний бізнес-інкубатор у Вінниці, спираючись на ефективний досвід польських колег. Крім того, актуальним є питання залучення коштів міжнародних фінансових організацій на ці цілі», – зазначила Галина Якубович.

Окрім цього Вінниця продовжить налагоджувати співпрацю з різними організаціями, які працюють у напрямку розвитку малого бізнесу. Прикладом такої роботи у цьому році є те, що Вінниця стала першим містом, де розпочалась реалізація проекту «Синергія в дії», який фінансується Посольством Великої Британії в Україні. 31 жовтня в рамках проекту відбулося перше засідання Регіонального Клубу Реформ, в якому взяли участь експерти з Євросоюзу, керівники підприємств та підприємці. Вінницькі бізнесмени дізнались про умови ведення бізнесу в зоні вільної торгівлі з ЄС.

Як зазначила Галина Якубович, наразі існує нагальна потреба в консолідації спільних зусиль міської влади та представників бізнесу для пошуку та впровадження нових механізмів підтримки малого підприємництва. Заплановані у Програмі заходи в процесі реалізації можуть бути скориговані з урахуванням існуючої політичної та соціально-економічної ситуації, змін діючого законодавства.



Переглядів: 4606
Поширень: 0