Генеральна прокуратура відкрила кримінальну справу щодо колишнього народного депутата від Комуністичної партії, екс-віце-спікера Верховної Ради Ігоря Калєтніка. Про це повідомили в Центрі протидії корупції.

«Управлінням з розслідування особливо важливих справ розпочато досудове розслідування за фактом незаконного збагачення Калєтніком, тобто одержання службовою особою та неправомірної вигоди і передача нею такої вигоди близьким родичам у великих розмірах», – йдеться у відповіді прокуратури на запит центру протидії корупції.

Калєтнік отримав "подарунків" на 70 млн грн. Прокуратура відкрила кримінальну справу

Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру, розслідується законність отримання Калєтніком понад 8 мільйонів доларів США готівки, яку останній особисто вніс на свій рахунок і перерахував на закордонний рахунок своєї дочки.

«Екс-головний митник країни, суддя, перший віце-спікер Верховної Ради і, врешті-решт, соратник Януковича – Ігор Калєтнік у своїй декларації за 2013 рік вказав, що отримав подарунків на суму майже 70 мільйонів гривень. Майже таку ж суму комуніст переказав на зарубіжний банківський рахунок», – зазначають у Центрі протидії корупції.

Калєтнік отримав "подарунків" на 70 млн грн. Прокуратура відкрила кримінальну справу

Відповідно до закону «Про запобігання та протидію корупції», народні депутати можуть приймати подарунки, які «відповідають загальновизнаним уявленням про гостинність і пожертву, якщо вартість таких подарунків не перевищує 50% мінімальної заробітної плати, встановленої на день прийняття дарунка».

ОНОВЛЕННЯ

2 грудня редакція отримала лист від Григорія Калетніка. Зміст листа оприлюднюємо нижче:

Як стало відомо з засобів масової інформації, в тому числі, з програми «Схеми», яка вийшла 27.11.2014 р. о 21:50 по Першому Національному як спільний проект із «Радіо Свобода», Генпрокуратура розпочала досудове розслідування за фактом, нібито незаконного збагачення Калєтніка Ігоря Григоровича.

З цього приводу хочу пояснити наступне. Декларація не передбачає розподілу на дарунки, які отриманні від сторонніх осіб, і дарунки від рідних. А згідно із Законом України «Про запобігання та протидії корупції» держслужбовець має право отримувати дарунки від близьких осіб, якими, у тому числі, є батьки. Більше того, методикою заповнення декларант зобов\'язаний двічі показувати суму, якщо він отриманий дарунок продав.

Саме так сталося у цьому випадку. Я подарував своєму синові квартиру, яку отримав у 2003 році, як народний депутат України 4-го скликання по вул. Володимирській у місті Києві. На час укладення договору дарування зазначену квартиру, у відповідності до вимог законодавства України, було оцінено фахівцями, які склали свій висновок. Із зазначеної операції сплачені всі необхідні платежі до бюджету держави. А тому, законність таких дій очевидна.

У зв\'язку з вищезазначеним, звертаюсь до Генерального прокурора України, з вимогою перевірити законність отримання нами, батьками Ігоря, майна, яке в подальшому нами офіційно подаровано своєму рідному сину.
А також вимагаю спростувати розповсюджений Вами через ЗМІ наклеп на сина.

 

З повагою до громадян України,
Григорій Калетнік



Переглядів: 4253
Поширень: 0