На першій у цьому році черговій сесії депутати міської ради схвалили бюджет Вінниці та Програму соціально-економічного розвитку міста на 2015 рік, прийняли рішення про перелік місцевих податків та зборів і затвердили Порядок справляння податку на нерухоме майно, схвалили рішення про виділення навколишнім селам субвенцій на вирішення інфраструктурних питань. Також розпочато процедуру прийняття до комунальної власності комплексу залізничної лікарні, яку з 2015 року утримуватиме місто.

23 січня відбулася перша в цьому році чергова сесія Вінницької міської ради. Депутати міської ради розглянули та схвалили 30 питань, серед яких, зокрема, бюджет міста та Програма економічного та соціального розвитку Вінниці на 2015 рік.

Загальний обсяг доходів міського бюджету очікується у розмірі 1,836 млрд. грн., видатки міста заплановано фактично у такому ж об’ємі​. Бюджет було сформовано відповідно до нових змін у бюджетному та податковому законодавстві, які проведені в рамках реалізації концепції реформування місцевого самоврядування, децентралізації влади та розширення повноважень територіальних громад, впровадження нових міжбюджетних відносин та нової моделі фінансового забезпечення місцевих бюджетів. «В цьому році бюджет формується зовсім на іншій основі. Головне, що відтепер місцеві громади повинні заробляти гроші самі. І в даному випадку механізми є – через впровадження податків, надходження від яких будуть йти до місцевого бюджету. Мається на увазі акцизний збір, податок на нерухомість, транспорт та ін., - зазначив в. о. міського голови Сергій Моргунов. - Тому відтепер - все в руках територіальних громад, а, відповідно, місцевих рад. Ми оптимістично налаштовані щодо доходів бюджету на цей рік, але всім разом нам треба досить серйозно попрацювати з точки зору адміністрування відповідних податків. Зі свого боку ми будемо досить виважено підходити до запровадження тих чи інших податків і застосовуватимемо відповідні механізми встановлення пільг для малозахищених категорій громадян».

Ще одним рішенням було встановлено і перелік місцевих податків та зборів. Відповідно до нього на території міста запроваджується податок на майно, який складається з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, транспортного податку та плати за землю, єдиний податок, збір за місця для паркування транспортних засобів, туристичний збір. До рішення входить додаток, який визначає Порядок справляння податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та ставки податку. Департамент архітектури, містобудування та кадастру міської ради до 15 березня має внести пропозиції щодо встановлення зон на території міста для застосування при оподаткуванні житлової та нежитлової нерухомості, та подати на затвердження міській раді. Окрім того, виконавчий комітет та департаменти міської ради мають опрацювати систему надання пільг по податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та по сплаті земельного податку окремим категоріям населення.

Також депутати міської ради схвалили рішення про надання і в цьому році субвенцій сусіднім з містом територіальним громадам на вирішення нагальних для них соціально-інфраструктурних проектів. Загальна сума субвенцій з міського бюджету для шести сіл та одного селища складе 2,3 млн. грн. У минулому році навколишні громади також мали таку фінансову підтримку з боку міста. Кожна громада сама вирішувала на які саме потреби ці кошти буде використано. «Минулого року ми вже виділяли кошти на підтримку наших сусідів для реалізації важливих для них проектів на умовах співфінансування. За ці кошти в різних селах було відновлено десь вуличне освітлення, у когось дороги, дахи дитячого садочка, клуба і таке інше. І ці кошти, які ми плануємо на цей рік, також будуть направлені на різні інфраструктурні проекти наших сусідів».

Серед сьогоднішніх рішень депутатів також було надання згоди міської ради на безоплатне прийняття з державної у комунальну власність цілісного майнового комплексу державного закладу «Вузлова клінічна лікарня станції Вінниця Південно-Західної залізниці». Воно пов’язане з рішенням Верховної Ради України про передачу залізничних лікарень на баланс місцевих органів влади.



Переглядів: 5461
Поширень: 0