Міська влада візьме на себе витрати на фінансування пільгових рецептів для чорнобильців на друге півріччя цього року. Відповідне доручення в.о. Вінницького міського голови Сергій Моргунов озвучив на черговому засіданні міської ради, яке відбулось 28 травня. Така необхідність виникла через те, що обсяг фінансування з державного бюджету цієї програми скоротився вдвічі, і в другому півріччі вінницькі чорнобильці можуть взагалі залишитись без державної підтримки на придбання ліків.

Сьогодні мерія тримає на контролі ряд питань соціального захисту учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС. Серед них – питання пільг через зміни в законодавстві, забезпечення путівками на санаторно-курортне лікування та забезпечення пільговими рецептами чорнобильців.

Найбільш гострим на сьогоднішній день залишається питання забезпечення чорнобильців ліками за пільговими рецептами. «Ситуація критична. У цьому році на пільгові рецепти державою нам доведена сума вдвічі менша, ніж у минулому році. Якщо раніше було передбачено 950 тисяч гривень на пільгові рецепти, то в цьому році 520 тисяч. Це разом із зубопротезуванням. Цих коштів нам вистачить десь до червня-липня. На сьогоднішній день вже 300 тисяч використано. Видані рецепти, і коштів катастрофічно не вистачає», - проінформувала депутатів міськради директор департаменту соціальної політики Вінницької міської ради Лариса Попова.

«Ми не можемо так залишити цю ситуацію, я вважаю, що колеги-депутати підтримають мене, - сказав Сергій Моргунов, - Тому даю доручення вам, Ларисо Віталіївно, спільно з департаментом фінансів відпрацювати можливості щодо забезпечення пільговими рецептами чорнобильців, підготувати узгоджений проект рішення і винести відповідно на розгляд депутатів вінницької міської ради».

Лариса Попова також розповіла про суттєвий позитив в системі забезпечення санаторного оздоровлення. В цьому році місто вперше отримає з державного бюджету кошти на путівки у санаторії (раніше надавались одразу путівки). Тому вінницькі чорнобильці зможуть самостійно обрати той заклад, в якому хочуть оздоровитись. «Ми змінили сам підхід. Ми могли б піти по процедурі, яка була розроблена міністерством (проводити тендер і таким чином визначати, який заклад обрати). Але ми створили робочу групу, в яку входять і представники охорони здоров’я, і представники громадських організацій чорнобильців і вирішили, що має бути так, як і звучить у 20-ій статті закону, що чорнобилець має право вільного вибору санаторно-курортного закладу. Тобто чорнобилець приходить до нас і заявою, сам вибирає санаторно-курортний заклад, ми укладаємо договір і таким чином він проходить процедуру оздоровлення», - каже директор департаменту соціальної політики.​



Переглядів: 3864
Поширень: 0