У Вінниці з’явилась нова програма, яка спрямована на профілактику і лікування артеріальної гіпертензії. Її підтримали одноголосно всі депутати міської ради, які були присутні на черговій сесії міської ради, 28 травня. Новий програмний документ замінить державну програму, яка перестала діяти минулого року. Він надасть можливість вінничанам купувати необхідні ліки вітчизняного виробництва за низькою ціною. А тим, хто є отримувачем субсидії, ще і з 50% знижкою.

В 2012 році на державному рівні було прийнято Постанову щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з артеріальною гіпертензією з метою підвищення доступності таких лікарських засобів для соціально незахищених пацієнтів. За час дії цього проекту у Вінниці питома вага інфарктів на тлі артеріальної гіпертензії зменшилась з 71% до 59%. Поменшало інсультів на 4% та знизилась в 1,5 рази кількість госпіталізацій з приводу гіпертонічних кризів. 22% пацієнтів почали постійно лікуватись (на початок проекту таких було 13%).

«Однак, дія цього проекту закінчилась в грудні 2014 року і продовження його в 2015 році не передбачено. Як результат – на сьогоднішній день вже відмічається негативна тенденція до зменшення кількості пацієнтів з артеріальною гіпертензією, які постійно лікуються. Тому назріла потреба прийняття такої програми на місцевому рівні, що дасть можливість спрямувати зусилля на зниження інвалідності та досягнути зменшення ускладнень від інфарктів та інсультів; і, що дуже важливо, - забезпечити населення з невисоким рівнем доходів гіпотензивними ліками із знижкою», - розповіла директор департаменту охорони здоров’я Вінницької міської ради Людмила Грабович.

Завдяки новій програмі вінничани, які мають підвищений артеріальний тиск і оформили субсидію, зможуть отримувати ліки з 50% знижкою. Програмою також передбачено, що ці ліки будуть українського виробництва, матимуть відповідні сертифікати якості, ту саму діючу речовину, що і у іноземних брендів, але втричі дешевші в ціні.

«Якщо сьогодні вартість імпортних ліків від тиску в середньому 260 гривень, то ми сьогодні маємо домовленість із вітчизняними виробниками, і ця ціна комплексного лікування на місяць буде в середньому 85 гривень. А люди з невисоким рівнем доходів, які мають субсидію, зможуть купувати їх за півціни, тож економія для них буде суттєва, - зазначив в. о. міського голови Сергій Моргунов. – Взагалі я вважаю, що наша мережа муніципальних аптек має працювати виключно напряму з виробниками без накруток і спекулянтів. Тому департамент охорони здоров’я отримав завдання налагодити якісну систему поставок ліків у комунальні аптеки без посередників».

«Мета нової програми – охопити якомога більше людей, які не можуть забезпечити себе необхідними ліками і стримати у цієї частки вінничан прогресування артеріальної гіпертензії. Тому що попередження інфаркту та інсульту – це величезна економія. Адже як тільки в людини загострився стан, витрати на лікування зростають в десятки разів. Ми зібрали два українських виробника, які мають найбільший вибір якісних сертифікованих гіпертонічних ліків. Люди зможуть купляти препарати за 40-60 гривень, що забезпечить їм стабільне лікування», - зазначив професор, доктор медичних наук, радник міського голови з питань охорони здоров’я Юрій Мостовий.

«Ми вже зробили певні кроки щодо лікування серцево-судинних захворювань. Сьогодні ми працюємо по програмі зі Світовим банком щодо будівництва сучасного кардіологічного центру серцево-судинної хірургії. Ми повинні бути послідовними у всіх наших кроках. І ця програма буде елементом цілісної системи. Юрій Михайлович вніс цю пропозицію щодо створення такої міської програми і медична спільнота її підтримала під час колегій. За моїм дорученням було детально усі відпрацьовано, тому що це не тільки кошти на ліки – це профілактичні заходи, якісний супровід хворого. На реалізацію цієї програми ми поки що закладаємо мільйон гривень до кінця цього року», - підсумував Сергій Моргунов.

Для інформації

За визначенням Комітету експертів ВООЗ артеріальна гіпертензія – це стійке підвищення систолічного артеріального тиску до 140 мм. рт. ст. і вище, діастолічного до 90 мм. рт. ст. і вище. Високий артеріальний тиск є однією з основних причин розвитку фатальних серцево-судинних і судинно-мозкових подій, таких як інфаркт та інсульт та у 3-4 рази підвищує ризик захворіти на ІХС, у 7 разів частіше розвивається порушення мозкового кровообігу.

Поширеність артеріальної гіпертензії по Україні на 10 тис. населення складає 3251,0; по місту Вінниці – 2345,9. Тобто дане захворювання зустрічається майже у кожного четвертого дорослого жителя України. Особливої уваги заслуговує той факт, що 60 % пацієнтів з АГ – це особи працездатного віку.

У місті Вінниця на обліку перебуває:

70672 особи з артеріальною гіпертензією (23,3% від дорослого населення), з яких 47043 підлягають медикаментозному лікуванню. З них:

10350 осіб мають право на пільгове забезпечення ліками за рецептами лікарів (УВВВ, інваліди війни, УБД, члени сімей загиблого, інваліди І та ІІ групи загального захворювання, особи, що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС).

Цільовою групою залишається 36693 особи.​



Переглядів: 4355
Поширень: 0