За інформацією головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації в області на сьогодні розпочато підживлення озимих культур та багаторічних трав. Ці роботи проведено на 10% площ озимих зернових. Сповільнює темпи підживлення наявність снігового покриву, який місцями сягає ще 10-15 см.

В доброму та задовільному стані перебувають біля 80% площ озимих зернових, 38% -озимого ріпаку.

Згідно даних обстеження стану озимих культур, що здійснено спеціалістами та науковцями, можна попередньо сказати, що потребують пересіву біля 78 тис. га озимих культур, з яких 48 тис. га – озимі зернові та 30 тис. га озимого ріпаку. Площі пересіву озимих переважно зосереджені в південних районах області, де сніговий покрив під час морозів був практично відсутнім (1-5 см). Підлягають пересіву площі озимих зернових, які були посіяні в пізні строки та ввійшли в зиму слабкими та зрідженими. Також пересів озимих планується провести кукурудзою на площі 38 тис. га, ярим ячменем - 10 тис. га, ярою пшеницею - 5 тис. га, соняшником - 10 тис. га, соєю - 13 тис. га та пізніми круп’яними культурами - біля 2 тис.га. Відібрані моноліти на початку березня дадуть змогу після 15 числа точніше визначити прогнозовані площі пересіву.

З урахуванням пересіву прогнозується площу посіву зернових культур не зменшити порівняно з минулим роком, в тому числі площі під кукурудзою планується довести до 300 тис.га, цукрові буряки – на 107 тис.га, сою – на 140 тис.га.

Соняшник в структурі посівних площ займатиме біля 7,6%, тобто 123 тис.га, що на 25 тис.га менше ніж в 2011 році.

На виконанні весняно-польових робіт поточного року працюватиме 8727 тракторів, з яких 25% високопродуктивних та 5349 одиниць сівалок.

Технічні можливості господарств дозволяють посів ранньої групи зернових здійснити за 5 робочих днів, посів цукрових буряків - за 10-12, кукурудзи – за 11 – 14 робочих днів.

Сільськогосподарські підприємства накопичують матеріальні та фінансові ресурси для проведення комплексу весняно-польових робіт.

Господарства області забезпечені насінням ярих зернових культур на 111% з потреби 33,5 тис. тонн засипано 37,1 тис. тонн, кодиційного насіння засипано 109% та 93% - насіння високих репродукцій.

Забезпеченість насінням кукурудзи та соняшнику складає 62%, а сої - 96 %. На даний час укладаються угоди щодо закупівлі насіння кукурудзи та соняшнику в необхідній кількості.

Забезпеченість мінеральними добривами та протруйниками становить біля 80%, паливно-мастильними матеріалами - 70% В області визначені 3 оператори на поставку пільгового пального.


Переглядів: 3159
Поширень: 0