У райцентрі Калинівка нарешті встановлять пам\'ятник українському поетові-сатирику Степану Руданському.

пам\'ятник Степанові Руданському

Так виглядатиме пам\'ятник Степану Руданському

За прийняття відповідного рішення проголосувала більшість депутатів Калинівської міської ради під час засідання у четвер 25 липня. Ініціатором встановлення погруддя гумористу став народний депутат України Микола Катеринчук.

Кожного року до Дня народження поета у Калинівці відбувається свято гумору і сатири, на яке з\'їжджаються гумористи та гості зі всієї України, - розповідає помічник депутата у Калинівському районі Євген Болюбаш, - Цього року на святі був присутнім Микола Катеринчук і зі сцени пообіцяв жителям міста від себе подарунок — пам\'ятник Руданському. На себе він взяв витрати по його спорудженню. Міській раді запропонував обрати місце, де він стоятиме.

Погруддя встановлять у центрі міста перед торговим центром "Гуси-Лебеді".

Погруддя встановлять у центрі міста перед торговим центром "Гуси-Лебеді"

Пам\'ятник із бронзи та граніту погодився виготовити заслужений архітектор України та скульптор Петро Антип.

скульптор Петро Антип

Заслужений архітектор України та скульптор Петро Антип показує графічний макет пам\'ятника гумористові

- Микола Катеринчук звернувся до мене ще півроку тому з проханням взятися за цю роботу, - розповідає скульптор. - Над макетом я працював десь півтора місяці. Ми його погодили із Миколою Дмитровичем і Калинівською мерією. Потрібне було лише погодження сесії Калинівської міської ради. І якби його прийняли ще на попередній сесії, уже проводились би роботи по облаштуванню території.

Нагадаємо, що на минулому засіданні Калинівської міської ради у травні цього року рішення щодо виділення землі під пам\'ятник не прийняли. Через низьку явку депутатів (20 із 36) для прийняття рішення не вистачило всього 2 голоси.

До такого повороту подій ніхто не був готовий, - каже Євген Болюбаш. - Ми не могли зрозуміти позиції депутатів. Це ж подія не лише районного — всеукраїнського масштабу. Після цього Микола Дмитрович повторно звернувся до депутатів міської ради щодо вирішення даного питання.

До ініціативи Миколи Катеринчука долучився також голова Калинівської райдержадміністрації Василь Поліщук. Звернення до депутатів написав внучатий племінник Степана Руданського Олексій Боржковський.

Виготовлення погруддя та постаменту займе три місяці. За цей час підготують місце перед торговим центром “Гуси-Лебеді”. На сходах, напроти торгівельного центру, і стоятиме пам\'ятник. Урочисте відкриття відбудеться у січні 2014 року на святкуванні 180-ої річниці народження Степана Руданського.



Переглядів: 8041
Поширень: 0