Звіт керівника Гайсинського району про роботу у першому півріччі

На початку звіту Сергій Скіць повідомив про ситуацію в агропромисловому комплексі району. Коментуючи звіт, директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Микола Неїлик повідомив, що структура посівних площ у районі націлена на забезпечення жителів району необхідними продуктами. Микола Неїлик зазначив, що є певні зрушення у справі збільшенні поголів’я корів, але доручення голови ОДА з цього приводу виконано не повністю.

У районі укладено 103 соціальні угоди, в рамках виконання яких вже отримано 3,7 млн. грн. Але в районі ще є резерви, які дають можливість додатково отримати 30 тис. грн.

Начальник Головного управління ветеринарної медицини у Вінницькій області Григорій Сидорук оцінив ситуацію у сфері заготівлі молока. У районі цього року створено 6 нових пунктів заготівлі молока і 35 холодильних установок, але на територіях чотирьох сільських рад немає належних умов для закупівлі молока.

Оцінюючи роботу районної влади у справі легалізації і підвищення заробітної плати, директор департаменту регіонального економічного розвитку Андрій Гижко сказав:

«Гайсинський район – один з найбільш потужних в області, його потенціал не можна порівнювати з потенціалом багатьох інших районів. У районі є позитивна динаміка приросту кількості суб’єктів малого бізнесу, але сплачені ними податки у розрахунку на одного жителя ще не досягли середньообласних показників (в середньому по області цей показник складає 348 грн., а в Гайсинському районі – 304 грн.). За показними середньомісячної заробітної плати районі – на другому місці в області, але є ще значна кількість людей (12,5%), які отримують заробітну плату, яка нижча за мінімальну».

У сфері охорона здоров’я результати діяльності районної влади такі: завершено роботи у 3 амбулаторіях і 18 фельдшерських і фельдшерсько-акушерських пунктах. У 19 закладах первинної ланки охорони здоров’я роботи ще тривають.

Директор департаменту охорони здоров’я і курортів Лідія Діденко зауважила, що в Гайсинському районі у багатьох випадках обмежуються незначними ремонтами там, де варто було б зробити набагато більше і залучити для цього більше позабюджетних коштів, щоб потім через рік не повертатися до тих об’єктів, про впорядкування яких сьогодні звітують.

Суттєві зауваження були й до виконання програми часткового відшкодування цін на ліки хворим на гіпертонічну хворобу: в районі освоєно менше 20% тих коштів, які надійшли на виконання програми; з 13 аптечних підприємств лише 7 залучені до її виконання.

У галузі освіти район теж працює недостатніми темпами. Як повідомив директор департаменту освіти і науки ОДА Ігор Івасюк, у деяких районах на один заклад виділяється і залучається більше коштів, ніж у Гайсинському районі на всю галузь. Наприклад, у цьому районі явно потрібні додаткові ресурси для будівництва внутрішніх вбиралень у школах.

А в галузі культури доручення голови ОДА виконано і навіть перевиконано. Начальник управління культури і туризму ОДА Марія Скрипник повідомила:
«У галузі культури району протягом багатьох років відбувається системна робота. За рейтинговою оцінкою управління культури 6 років поспіль район займає перше місце. Технічний стан, матеріальна база і змістове наповнення закладів культури району – на пристойному рівні. Район – серед лідерів розвитку музейної справи. Тут діє 7 музеїв. А районний будинок культури в обласному управлінні називають малою філармонією (за обсягом і рівнем роботи)».

Одне з проблемних питань галузі, яке вимагає втручання влади: деякі заклади культури тільки частково забезпеченні опаленням.
Начальник Головного управління Держсанепідслужби у вінницькій області Валентина Зайцева проаналізувала екологічну ситуацію в районі. Діє міський полігон твердих і побутових відходів. З 37 наявних сміттєзвалищ у районі паспортизовано 36. Схема санітарної очистки міста – у стадії розробки. В усіх населених пунктах розроблені схеми збору і вивезення сміття. На перше півріччя заплановано обвалування 18 сміттєзвалищ, а фактично обваловано 29. 80% звалищ мають під’їзні шляхи з твердим покриттям. Але були й зауваження до роботи у цій сфері: робота з висадки граба навколо сміттєзвалищ була визнана недостатньою.

Інше зауваження: частина районного центру досі є суцільним базаром, що викликало гостру критику з уст голови ОДА Івана Мовчана.

Були зауваження до діяльності влади і щодо створення центру надання адміністративних послуг. Досі не поставлено крапку навіть у питанні виділення приміщення для майбутнього центру.
Після доповіді голови РДА виступили кілька представників громадськості. Серед них був сільський голова села Степашки Василь Шестопал. На його виступ голова ОДА Іван Мовчан відреагував досить гостро:

«У вас щороку є надлишок грошей, а ви не можете збудувати внутрішню вбиральню для школи, в якій навчаються діти тільки з вашого села? Це ж проблема вашої території! Ніхто ж не вимагає віддати ваші гроші в інше село! За ці гроші треба наводити порядок у ФАПі, в школі, на сміттєзвалищі. За наявності ресурсів привести у належний вигляд сільські заклади соціальної сфери треба було давно».

Після виступів кількох представників громадськості району Іван Мовчан надав слово заступнику голови облради Ігорю Кревському, який закликав жителів району до активної участі у розв’язанні проблем громад і до розробки проектів, які могли б залучити у села району донорські кошти.

Підбиваючи підсумки, Іван Мовчан звернувся до громади району:
«Ми повинні працювати без політики і без інтриг, демонструвати людям, що влада розуміє їхні проблеми і готова їх вирішувати. Відбуваються зміни на сотнях об’єктів: у школах, на ФАПах, в амбулаторіях, в клубах. Це величезна системна робота. Роботу треба систематизувати не політичними гаслами і криками, а мобілізацією всіх ресурсів для того, щоб змінити ситуацію на краще. На жаль, у Гайсинського району занадто скромні результати роботи за півроку.

Я не розумію позиції керівників потужних сільських рад, які мають на рахунку кошти, але чекають, коли їм держава надасть допомогу на ремонт школи. А школа чия? А територія чия? Я хотів би, щоб ми змінили такий підхід. Президент України Віктор Янукович вимагає, щоб кожен керівник ішов до людей, чув їх, знав про всі проблеми кожної громади і шукав шляхи їх вирішення.

Важливо відчути, що люди нас розуміють. Коли ми знайдемо розуміння у кожній територіальній громаді, коли з’явиться певна довіра до влади, ми зможемо формувати національну ідею.

За два десятки років за політичною тріскотнею ми забули про буденні проблеми. Тому для мене дуже важливо, що ми один одного чуємо. Немає людей, які працюють і не помиляються. І ми повинні навчитися давати об’єктивну оцінку роботі керівника. Я закликаю вас до мобілізації всіх ваших зусиль і сподіваюся, що через півроку ми побачимо зовсім інші результати».

На завершення зборів голова ОДА Іван Мовчан привітав усіх присутніх з 1025-літтям хрещення Русі, побажав здоров’я і Божої допомоги в усіх справах.



Переглядів: 4734
Поширень: 0