Звіт керівника Теплицького району про роботу у першому півріччі

Звітну доповідь голова РДА, як і більшість його колег, почав з опису стану медичної галузі.
План за перше півріччя у первинній ланці охорони здоров’я у районі виконано. Відремонтовано 26 ФАПів та 1 амбулаторію. У багатьох закладах зроблено якісні ремонти, оновлено медичне обладнання.

Центральна районна лікарня має чимало проблем через те, що розташована у чотирьох приміщеннях у різних частинах районного центру. Досі не завершено головний теплицький довгобуд – поліклініку ЦРЛ. Для цього потрібні кошти у сумі 3,5 млн. грн. Через відсутність фінансування тимчасово призупинено ремонт терапевтичного відділення лікарні (для його завершення необхідно понад 0,5 млн грн.). Голова облдержадміністрації Іван Мовчан пообіцяв сприяння у розв’язанні проблем.

Директор департаменту охорони здоров’я і курортів РДА Лідія Діденко подякувала районній владі за виправлення ситуації у виконанні програми часткового відшкодування вартості ліків хворим на гіпертонію. Якщо у першому кварталі завдання було виконано лише на 15%, то в другому – вже на 38%. Значну увагу в районі приділяють і програмі місцевих стимулів, адже кадрова проблема у медичній галузі постала досить гостро.

У районі створено оптимальну мережу навчальних закладів. Вивільнені в процесі оптимізації мережі заклади будуть використані, на думку директора департаменту освіти і науки ОДА Ігоря Івасюка, по-господарськи: там розмістяться ФАПи, дошкільні начальні заклади. Така дбайлива позиція, на думку директора департаменту, свідчить про те, що район має справжнього керівника.
Показник охоплення дошкільною освітою в районі вищих за середній по області, і є можливість забезпечити нею усіх без винятку дітей дошкільного віку.
На сьогодні облаштовано внутрішні вбиральні в 20 школах. Це становить 80% від загальної кількості навчальних закладів району. До 1 вересня планується завершення будівництва ще двох вбиралень (у школах Кивачівка та Велика Мочулка). Триває підготовка всіх закладів галузі до нового навчального року, темпи робіт не викликають занепокоєння у керівників галузі.

Є деякі проблеми в організації підвозу дітей до шкіл – цією послугою забезпечені 80% учнів. Район потребує ще трьох шкільних автобусів. Крім того, необхідний ремонт деяких доріг, по яких перевозитимуть дітей на навчання.

У районі завершується збирання зернових ранньої групи та ріпаку. Цьогорічна урожайність зернових на 11,3 ц/га перевищує показники аналогічного періоду минулого року. Одночасно із збиранням врожаю проводиться активна робота по закладці основи під урожай 2014 року.

У галузі тваринництва в І півріччі 2013 року агроформуваннями району вироблено 2845 тонн молока, що на 11 тонн більше в порівнянні з минулорічним періодом, виробництво м’яса збільшено на 69 тонн, а його реалізація на 6 тонн до минулорічних показників.

Директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Микола Неїлик зауважив, що в районі недостатніми темпами нарощується поголів’я великої рогатої худоби.

У Теплицькому районі активно укладаються соціальні угоди, але за оцінкою Миколи Неїлика, є ще резерви, за якими район може отримати до 30 тис. грн.

Усі села району забезпечені пунктами заготівлі молока або холодильними установками. Це єдиний район, в якому є стаціонарний молокопункт, розрахований на 47 здавачів молока. У двох селах є комунальні заготівельні пункти. На думку начальника Головного управління ветеринарної служби Григорія Сидорука, це найкращий варіант організації заготівлі молока. Проблем з розрахунками за молоко у районі немає.

У справі легалізації і підвищення заробітної плати в районі теж є суттєві зрушення. Роботу в цій сфері високо оцінив директор департаменту регіонального економічного розвитку ОДА Андрій Гижко. Разом з тим він наголосив: не варто підвищувати заробітну плату шляхом скорочення штатів, тобто за рахунок зайнятості жителів району.

Бажаючих взяти участь у програмі «Доступне житло» в районі не виявилось, точніше, у людей, які хотіли скористатися програмою, доходи не відповідають нормативним (саме це є основним критерієм для отримання банківської позики). Тому для поступового розв’язання житлової проблеми було запропоновано здійснити реконструкцію колишніх приміщень райвійськкомату, які перебувають у власності Теплицької селищної ради.

Значну увагу влада району приділяє екологічним проблемам. Але начальник Головного управління Держсанепідслужби у Вінницькій області Валентина Зайцева вважає, що сміттєзвалища району слід повторно обсадити грабом і стежити за станом саджанців.

Аналізуючи ситуацію в галузі культури, начальник профільного управління Марія Скрипник наголосила: за півріччя в закладах культури району зроблено більше, ніж за попередні п’ять років. Сільські заклади змінилися невпізнанно, суттєво зміцнилася їх матеріальна база. Районний будинок культури, на думку Марії Скрипник, може бути взірцем для інших подібних закладів. Потребує реконструкції музей Миколи Леонтовича. Голова ОДА пообіцяв, що необхідні для реконструкції 200 тис. грн. будуть виділені з обласного бюджету.

У районі завершується створення центру адміністративних послуг. Ремонтні роботи у виділеному для цього приміщенні планується завершити до 1 вересня.

Після виступу кількох представників територіальної громади і заступника голови облради Ігоря Кревського Іван Мовчан підбив підсумки звітної наради і прокоментував окремі спроби перетворити збори на політичний мітинг:
«На жаль, чимало керівників роками займалися політичними дебатами замість того, щоб рятувати підприємства і підтримувати порядок у закладах соціальної сфери. А тепер вони шукають винних. Усі бачили, до чого доведено сільські заклади охорони здоров’я, освіти і культури. Нам потрібно не галасувати, а ростити своїх господарів, внутрішніх інвесторів, які вкладатимуть кошти у розвиток сіл і селищ.
Я закликав усіх керівників працювати без політики. І я не чекаю сьогодні оцінки від політиків – для мене важлива оцінка від громади. Тому стараюся дійти до кожної громади, почути її і разом з керівниками районів і територіальних громад шукати шляхи розв’язання проблем. Цього вимагає від мене і від усіх керівників областей і районів Президент України Віктор Янукович».

Завершуючи зустріч з громадою району, голова ОДА Іван Мовчан привітав усіх з 1025-ю річницею хрещення Русі, побажав здоров’я, сил і Божого благословення в усіх добрих справах.



Переглядів: 3973
Поширень: 0