Уже 33 роки поспіль у день народження великого сміхотворця - нашого земляка Степана Руданського у Калинівці проходять Всеукраїнські дні гумору та сатири. Ініціатором цього дійства є письменник Олег Чорногуз.

Цього року чергове свято прийшлося на 180-річницю з дня народження Степана Руданського. І саме цього дня Калинівка отримала свою нову візитівку - пам’ятник величному філософу.

Розташували погруддя у сквері навпроти місцевого Будинку культури. Ініціативу встановлення підтримав народний депутат України Микола Катеринчук. Він зумів зорганізувати ресурси так, що з дня прийняття рішення міськими депутатами Калинівки до відкриття погруддя пройшло всього півроку.

 У Калинівці урочисто відкрили пам\'ятник Степану Руданському

- За цей пам’ятник ми боролись з 92-го року, - говорить організатор свята гумору, письменник Олег Чорногуз. - Ми вклоняємось перед чужими пророками, які навіть не були у нас. А тут на нашій калинівській землі творив філософ Степан Руданський. Я щасливий, що доля через 180 років послала йому Миколу Катеринчука, який відгукнувся на наше прохання і зробив усе аби сьогодні тут стояв пам’ятник .

 У Калинівці урочисто відкрили пам\'ятник Степану РуданськомуУ Калинівці урочисто відкрили пам\'ятник Степану Руданському

Погруддя у Калинівці стало третім кам’яним увічнення великого сміхотворця. Одне знаходиться у Ялті, де покоїться 39-річний Степан Васильович, інше стоїть на території Луганського онкодиспансеру. Адже Руданський був також і лікарем. На батьківщині не забувають великого байкаря, проводячи щорічні фестивалі гумору та сатири. А на батьківщині Руданського у селі ХомутинціКалинівського району діє музей, побудований на місці хати його батьків.

 У Калинівці урочисто відкрили пам\'ятник Степану Руданському

- Поява цього пам’ятника - то абсолютно ваша заслуга, дорогі мої калинівчани, - сказав на відкритті Микола Катеринчук. - Велика подяка Олегу Чорногузу, який багато чого зробив у своєму житті, щоб ми мали оптимістичний настрій. Подяка депутатам міської ради, які проголосували за рішення встановлення цього пам’ятника. Хочу подякувати тим 857 українцям, які скидались по 5-10 гривень і надали кошти на зведення цього пам\'ятника.

 У Калинівці урочисто відкрили пам\'ятник Степану Руданському

Виконавцем погруддя став відомий український скульптор з Донеччини Петро Антип. Він входить у п’ятірку кращих скульпторів Європи. Отримавши замовлення, митець пообіцяв, що виконає його майже безкоштовно, адже є прихильником творчості Степана Руданського. Для виконання замислу він перечитав половину творів великого сміхотворця.

 У Калинівці урочисто відкрили пам\'ятник Степану Руданському

- Я патріот України і Степан Руданський також патріот, - говорить заслужений художник України Петро Антип. - І я думаю, що сьогодні Руданський точно був би на Майдані. При виконанні замислу я вирішив, що тільки об’єм і простір передасть його філософський образ. А гостре перо в його руці - це символ того часу. Пам’ятник виконаний у граніті та бронзі.

 У Калинівці урочисто відкрили пам\'ятник Степану Руданському

Добрим словом згадує сьогодні Степана Руданського і жителька села Гущинці Ольга Богомолюк. Каже, що саме він допоміг їй знайти родину, яку вона загубила у далекому 1971 році.

 У Калинівці урочисто відкрили пам\'ятник Степану Руданському

- Я знала, що у мене є родина в Макеївці, - говорить Ольга Петрівна, яка є керівником місцевого ансамблю пісні "Чопова криниця". - Але зв’язок зі своїм двоюрідним братом Олександром Богомолюком втратився. Я дивилась на його фотографію у серванті і вже не вірила, що колись побачу. І тут влітку 2013 року приходить до мене молодий чоловік, називає моє ім’я і каже, що він зять мого брата з Макеївки. Я зраділа! Питаю: "Яка доля завела тебе сюди, сину?". А він каже, що в Калинівці Микола Катеринчук ставить пам’ятник Руданському і він там прорабом працює. Так завдяки Степану Руданському я знайшла родичів.

Міський голова Калинівки Анатолій Шамалюк переконаний, що пам’ятник стане символом Калинівки. А навесні у сквері де стоїть погруддя, попрацюють дизайнери і площа матиме сучасний вигляд

 У Калинівці урочисто відкрили пам\'ятник Степану Руданському

- Сьогодні у Калинівці з\'явився елемент пам\'яті, - поділився думками народний депутат України Микола Катеринчук. - Пам’ять буває різна. Після нашого життя залишається родинна пам’ять. А ще буває пам’ять суспільна. Люди, які причетні до зведення цього пам’ятника, працюють саме задля того аби суспільство оцінило їх роботу. І цей пам’ятник абсолютно логічний. Бо це класик, який дарує нам настрій, який примушує нас замислитися. Його твори загострюють почуття справедливості. І я хотів аби ви не розлучалися з цим почуттям. Бо у справедливому суспільстві хочеться посміхатися, радіти і бути щасливими. Все це Руданський залишив у своїх творах для кожного з нас.



Переглядів: 12629
Поширень: 0