Тепер у школах селища Залізничне Козятинського району та села Голендри Калинівського району є кабінети з вивіскою “Єврокласи”. Представлений на серпневих учительських конференціях проект «Європейська школа» 13 березня стартував у цих районах. У двох класних кімнатах сільських шкіл є наочні матеріали про країни Європи. Стенди, прапори, книги та дидактичні матеріали — усе, щоб учнівські знання з інтернету доповнювалися глибинними відомостями про економіку Євросоюзу, європейські стандарти життя та цінності. Подарунок зробив школярам народний депутат України, лідер Європейської партії Микола Катеринчук. У такий спосіб команда Європейської партії України залучатиме учнів до вивчення історії та традицій європейських держав і формуватиме дух Європи у своєму виборчому окрузі.

До Європи — через єврокласи

У школі селища Залізничного — сотня учнів і велике бажання знати більше про європейських сусідів. Це довів минулого року старшокласник Сергій Бартюк, який став переможцем обласного конкурсу «Я — європеєць!» і отримав від народного депутата Миколи Катеринчука грант на оплату першого року навчання у будь-якому виші України.

До Європи — через єврокласи

- Почувши про ініціативу Європейської партії, учні нашої школи вирішили приєднатися до створення єврокласу, — каже директор Козятинського ЗНВК №6 Микола Синюшко. — Для нас це не просто матеріальне втілення ідеї, але й початок виховання у дітей європейських цінносте та відчуття патріотизму.

Тепер у шкільного кабінету історії нова назва — євроклас. Поруч зі стіннівками та картою, виготовленими учнями, будуть тематичні стенди та атрибутика 28-ми країн Євросоюзу.

До Європи — через єврокласи

- Завдяки допомозі наших європейських партнерів у цьому класі буде стилістика Євросоюзу, а учні вивчатимуть історію, традиції та географію Європи, — ділиться керівник соціальної програми «Європейська ініціатива» Руслан Чорнолуцький. — Думаю, що теперішні принципи державної політики, за яку стояв Майдан, мають втілюватися саме через освітні проекти.

Ще один євроклас з’явився за 30 км від Залізничного — у селі Голендри Калинівського району. Тутешня школа навчає учнів з п’яти навколишніх сіл, а в новооблаштованній кімнаті здобуватимуть освіту одинадцятикласники.

- Все робилося власними силами, — згадує директор школи Віктор Гонтар. — Щоб з’явився євроклас, батьки шукали цеглу, техніку, самі наймали людей, зводили й штукатурили стіни, залучали спонсорів.

До Європи — через єврокласи

 А ще команда Європейської партій запросила і козятинських, і калинівських школярів до участі у цьогорічному конкурсі «Я — європеєць!» Тепер завдяки змістовним урокам у єврокласах до змагань буде готуватися цікавіше і швидше. Поступово наздоганятимуть їх і учні всього 13-го округу. Адже до кінця року по 10 єврокласів відкриють у кожному з Калинівського, Козятинського та Хмільницького районів.

- Україна саме підписала політичну частину угоди про асоціацію з Євросоюзом, - спілкуючись із учнями та вчителями нагадує Микола Катеринчук. - Сподіваємося, до кінця року створять умови безвізового в’їзду для українців Тому прагнемо, щоб такі класи з’явилися в усіх школах 13-го виборчого округу. Це знаково і актуально в дусі змін, що відбуваються у нашій державі.



Переглядів: 3422
Поширень: 0