1. Гайсинчани їздять відпочивати у село Степашки на Ладижинське водосховище. Називають ці місця малою Швейцарією.

— Степашки — поза всяким конкурсом, — каже жителька Гайсина Вікторія Мельник, 44 роки. — Туди навіть одесити приїздять. Кажуть, море дуже грязне. Сміються з нас, що ми їздимо туди.

У селі облаштовано кілька баз відпочинку. Поряд дитячий табір. На березі можна винайняти будиночок, порибалити, покупатися на водосховищі.

2. Відпочинок у рекреаційному комплексі ”Паламаренкове” в селі Трибухи Літинського району треба замовляти заздалегідь. Відновити сили на місцевому озері часто приїздять із-за кордону.

— У нас щодня є відвідувачі, — каже директорка комплексу Галина Танасійчук.

Площа ”Паламаренкового” 18 га. Дерев’яні будиночки можна замовити за 150 грн на добу. Поряд — туалет та душ із гарячою водою. Будинки зі зручностями всередині здаються по 200 грн за добу. На території працює ресторан. Можна і власноруч на мангалі зробити шашлики. Сигарет і алкоголю не продають.

— Дуже класно! — каже 30-річна Тетяна з Одеси. — Учора нам запропонували кінну прогулянку в ліс. Там багато суниць. Я вперше каталася на коні. Такий кайф! Чудова домашня кухня. Своєму малому ми заказали навіть парне молоко. Він у захваті від міні-зоопарку з віслючками та павлінами.

3. У селі Кинашів Тульчинського району пляж розташований на каскаді ставків музею просто неба ”Козацька левада”. 2005-го цей ландшафт створив художник Михайло Довгань із Тульчина. З однодумцями насипав козацьку могилу, встановив хрест, спорудив греблю, верхній та нижній ставки, висадив близько тисячі верб, зробив водоспад.

Біля входу до зимівника відвідувачів зустрічають витесані з дерева фігури козаків — Мартин і Варушка. На тину розвішані горщики, дерев’яні рублі, веретена. Над дверима шинку — качани кукурудзи і напис ”Їж, Мартине, мама ще підкине”.

Проект Михайла Довганя коштує 1,5 млн грн. Цього року він побудував на леваді виставковий зал площею 30 кв. м.

До козацької левади приїздять росіяни, німці, угорці, китайці.

4. Найкращим у Вінниці вважають пляж на Вишенському озері.


— Дно піщане, є нормальний вхід у воду, лавочки, рятувальні човни, катамарани, — загинає пальці вінничанин 20-річний Олег Павленко. — Ми з дитинства тут купаємося. Територія прибирається, є мусорні баки, рядом парк, дитячі качельки. Правда, цього року трактор прибирав пляж, що на плитах, і нагорнув такі брили болота, що перестрибувати треба. І не прибрали. Може, дощ помиє ті плити? Бо лежати серед засохлого болота не хочеться.

5. Багато вінничан їдуть на Голубе озеро в село Могилівка Жмеринського району. У вихідні тут буває до 50 автівок.

— Недалеко від міста, зручно добиратися, непогано облаштований пляж і вода дуже чиста, — розповідає 38-річний Олег Божок.

Озеро — це залитий водою гранітний кар’єр. Дно, вочевидь, і зумовлює колір води.

Відпочивальники можуть посидіти в місцевому кафе, де є пиво та солодощі. Можна обрати столики в затінку. Пропонують узяти в оренду мангал, човни, катамарани. Серед пляжу натягнули сітку для гри у волейбол.

— Цього року навіть душ поставили, як на морі. Воду гріє сонце, — каже Божок.

У Могилівці непогана риболовля.

— Найкраще там, де Рів зливається з Південним Бугом, — запевняє чоловік. — Торік голими руками в тому місці зловив сома на 2 кілограми. Ловив раків, і якось випадково вийшло.

6. У селі Йосипівка Козятинського району їздять відпочивати до дитячого табору ”Пролісок”. Дорослим дозволяють заходити з іншого боку річки. За 12 км від райцентру в селі Махаринці є база відпочинку для залізничників.

— Там контролюють якість води, — говорить головний санітарний лікар Козятинського району Леонід Ящук, 58 років. — За радянських часів були облаштовані ставки. Зараз інших зон відпочинку немає. У Козятині влада цим не займається. Раніше в селі Медведівка був табір відпочинку залізничників. А зараз там — приватне кафе. Один підприємець готує проект у селі Непедівка.

7. До відкриття пляжного сезону на міському пляжі в Іллінцях залишилося завезти пісок.

— Наш пляж розташований на річці Соб, — каже заступник міського голови Михайло Пимнич. Чиновник оцінює місце відпочинку на ”четвірку”. — Цьогоріч безробітні прибрали територію, пофарбували грибки, лавочки та роздягалки. Метрів за 20 від пляжу є торговий павільйон із морозивом, напоями. Але щоб пляж відповідав стандартам, треба ще обладнати рятувальний пост. Раніше у нас працювала рятувальна станція. Є катери, водолази, але їх скоротили.

8. Багато вінничан мають дачі у селі Петрик Літинського району. На 2-кілометровому березі ставків від річки Згар є зона відпочинку. За в’їзд потрібно заплатити 10 грн за машину і по 5 грн за кожного дорослого.

— Цього року тут побудували нові бесідки й столи. З’явилися катамарани з надувними гірками, по яких можна з’їжджати у воду. Хто хоче, може й заночувати, — доміки орендують по 50 гривень за людину. Тоді за в’їзд не треба платити. Там є холодильник і телевізор. Тільки удобства у дворі, — розказує вінничанин 42-річний Андрій Пальченко. — Я кожного року з сім’єю їжджу сюди на шашлики. Мангали тут є, возити з собою не треба. А найбільше моїй доньці подобається водоспад. Це улюблене развлєчєніє усіх. Потік води такий сильний, що доводиться руками тримати плавки. Мій знайомий якось півдня простояв під тим водоспадом, а потім відмовився від услуг масажиста. У нього пройшов біль у спині.

Катання на човні обійдеться у 10 грн за годину, на катамарані — 15. Охочі можуть порибалити. Місцеві тут ловлять щук.

9. На річці Дністер найбільше люблять відпочивати на базі відпочинку ”Скала” неподалік села Наддністрянське Мурованокуриловецького району.

— Ми туди постійно їздимо, — говорить 26-річна Тетяна Ольшевська із Вінниці. — Там така краса. Стоїш на березі, а на іншому боці видно Чернівецьку і Хмельницьку області. Таке враження, що ти на краю світу.

Берег піщаний, можна встановити сітку, пограти у волейбол.

— Вода в річці чистесенька. Стоїш у ній, а на дні видно камінчики, — каже Тетяна. — Я десь чула, що Дністер — це найчистіша річка в Україні. Хто сюди хоч раз приїхав, їде з масою найприємніших вражень і купою класних фото. Бо природа тут справді дуже і дуже гарна.

На базі відпочинку можна зняти одномісні та двомісні будинки, замовити домашню їжу.

10. У селі Печера Тульчинського району на березі Південного Бугу діє приватна база відпочинку ”Печера”. Власник 55-річний Леонід Гречинов для відпочивальників обладнав декілька дерев’яних будинків та один двоповерховий будинок з усіма вигодами. Плата за номер від 35 грн з людини, в двоповерховому будинку до 200 грн за двокімнатний номер ”люкс” із телевізором та окремим санвузлом.


Можна замовляти сніданок, обід і вечерю. Працює сауна, поряд пляж. Є спортмайданчик для дітей, гойдалки, тенісний стіл, вечірній більярд.

— Печера стала моїм улюбленим місцем відпочинку, — каже вінничанин Юрій Твердохліб, 43 роки. — Гідромасаж на порогах — супер! А ще тут ніколи нема комарів. Спиш, як немовля.

Замовляти номери на базі потрібно наперед.

У Сокільці, що на іншому березі Південного Бугу, розташований дитячий санаторій.

Трохи вище по течії в селі Воробіївка проводять етнофестиваль. Туди щороку з’їжджаються відпочивальники з усієї України.

— Там класні природні ванни. Добре худнути, — каже киянин Андрій Морозенко, 27 років, який двічі приїжджав на фестиваль ”Шешори Подільські”. — Мене перший день так потріпало, що м’язи боліли. Я й цього року туди поїду. Житиму в палатці. А з їжею проблем нема. У будь-якій хаті за два-три червінці натуральною їжею нагодують.

Нудистів можуть покарати штрафом

Закон не забороняє влаштовувати нудистські пляжі, але таких в області немає. Водночас з’являтися оголеним у громадських місцях загального доступу заборонено.

— Таке порушення вважають дрібним хуліганством, — каже Ганна Олійник з обласної міліції. — За це можуть оштрафувати на суму від 51 до 160 гривень або дати від 3 до 15 діб адмістративного арешту.

Випадків затримання нудистів у Вінниці не було.

— На організованих пляжах також заборонено купати тварин, — говорить Ярослав Томін з обласної санепідстанції. — Від собаки у воду можуть потрапити кліщі, яйця глистів.

Скаржитися на людей, які купають собак на пляжі, потрібно в адміністрацію пляжу.

Після річкової води лікарі санепідстанції радять скупатися у проточній воді або прийняти ванну. Найбільше люди ризикують, купаючись у ставках та озерах.

— У ставках багато щурів, які переносять лептоспіроз. Тому купатися варто лише на спеціально облаштованих пляжах або у проточних водоймах, — каже Ярослав Томін.


Переглядів: 49818
Поширень: 0