Про це сьогодні, 24 лютого, повідомив начальник Головного управління Державної санітарно-епідеміологічної служби в області Олександр Сорочан. За даними моніторингу епідемічної ситуації із захворюваності на грип та ГРВІ упродовж останнього тижня за медичною допомогою звернулось 14522 особи, в т.ч. 9009 дітей (62,0%). Госпіталізовано 452 особи, в т.ч. 277 дітей. Зареєстровано, на жаль, 1 летальних випадок - померла 4-річна дівчинка у с. Кармелюкове Жмеринського району.

«Захворюваність в цілому по області склала 89,3 випадки на 10 тис. населення і є на 33% вищою епідемічного порогового рівня. Найбільш високі рівні захворюваності на дані інфекції реєструвалися на території м. Вінниця, Барського, Іллінецького, Крижопільського, Піщанського та Тиврівського районів» – повідомив Олександр Сорочан.

Більше того, спалахи грипу відправили на вимушені канікули школярів 145 загальноосвітніх шкіл Вінниччини. У зв’язку з карантином тимчасово призупинили навчальний процес всі школи м. Вінниці та Гайсинського району.

«На сьогодні у нас є обмеження щодо навчально-виховного процесу в 97 школах області. Щоденно ситуація міняється, щоденно освітянські заклади будуть відкриватися, не виключено, що вони будуть і закриватися. Кількість відсутніх дітей має бути 20-25% і вище для того, щоб приймалося рішення щодо карантину. Однак хочу сказати, що на Вінниччині захворюваність на грип досягла свого піку і тепер йде на спад » – зауважив Олександр Сорочан.

Крім того, спікерами заходу, який відбувся в прес-центрі департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації також були доктор медичних наук, завідувач кафедри дитячих інфекційних хвороб ВНМУ ім. Пирогова Ірина Незгода та доцент кафедри інфекційних хвороб ВНМУ ім. Пирогова Ольга Андросова. Фахівці, зокрема, зауважили, що в 2015 році немає такої кількості хворих, як було в 2009-му. На Вінниччині гуляє два штами грипу: сезоний грип H3N2 та вірус грипу «В».

На Вінниччині епідемія ГРВІ та грипу йде на спад

Водночас медики наголосили на основних симптомах, які відрізняють грип від ГРВІ. Так, за словами Ірини Незгоди, при вірусі грипу завжди спостерігається різке підвищення температури тіла до 39 – 40 градусів, загальна інтоксикація організму на фоні високої температури, біль м’язів, головний біль, судоми, крововиливи в слизових оболонках. Однією з основних ознак грипу є відсутність ринореї, тобто немає нежитю.

Щодо профілактики грипу, то за словами учасників прес-конференції, це може бути лише вакцинація. Однак її потрібно робити у жовтні місяці.

До речі, визначити який саме тип захворювання, вінничани можуть самостійно, зробивши швидкий тест, який продається в аптеках. Але це потрібно робити лише в перші три дні недуги. Однак, фахівці застерігають, що не варто займатись самолікуванням, краще викликати медиків.



Переглядів: 4839
Поширень: 0