17 січня 2016 року відбувся мітинг з нагоди відкриття пам'ятної дошки на честь кіборгу Осаулку Юрію, який загинув 20.01.2015 року під час оборони Донецького аеропорту під бетонними плитами після підриву терористами перекриття. Указом Президента України «за особисту мужність та високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі», посмертно нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

Осаулко Юрій Леонідович народився 17 лютого 1981 року в с.Самгородок Вінницької області. З 1987 по 1998 р. навчався у Самгородецькій загальноосвітній школі, саме на стіні рідної школи й було встановлено пам’ятну дошку.

Події, що відбувались в нашій країні в 2014 р., не залишили байдужим Юрія Осаулка. Як справжній патріот, він не міг залишитися осторонь того, що відбувається на Сході нашої держави і з серпня 2014 року виконував військовий обов’язок в зоні проведення АТО – в Донецькому аеропорту в новому терміналі, в складі 81 бригади 90 батальйону аеромобільних військ.

17 січня в стінах Самгородецької СЗШ, де 18 років тому Юрій разом зі своїми друзями вчилися, сподівалися і мріяли, урочистий мітинг відкрили учні школи. Почесне право відкрити пам’ятний знак воїну, який виконав обов’язок перед Батьківщиною в зоні АТО було надано батькам героя, після чого пройшло освячення дошки пам’яті місцевим священником та покладання квітів.

В Козятинському районі відкрили пам'ятну дошку "кіборгу" Юрію Осаулку

Сотні людей прийшли вшанувати пам'ять героя: рідні, друзі, військові побратими, учнівський та педагогічний колектив школи, представники органів сільського самоврядування та районної державної адміністрації. Слова герою-кіборгу звучали від директора Самгородоцької школи Шиманського С.Ф., сільського голови Чернипко М.В., голови Козятинської РДА Оркуши О.С. та від однокласника Парджіані А.В.

В Козятинському районі відкрили пам'ятну дошку "кіборгу" Юрію Осаулку

Директор школи сказав: «Я знав Юру, навчався з його батьком в одному класі, тай сам навчав,…я знав його як чудову людину, порядну і чесну! Пам’ять його житиме в цій школі вічно, слава герою!».

Говорив про Юру і його друг: «Мій друг – герой, загинув на війні, бо захищав Батьківщину і всіх нас…був гарним батьком, чоловіком і найкращим другом».

В Козятинському районі відкрили пам'ятну дошку "кіборгу" Юрію Осаулку

Голова РДА Олег Оркуша подякував ініціаторам за самоорганізацію громади, закликав до активності громади, наголосив на тому, що Україна вистоїть у цій важкій боротьбі. Звернувся до суспільства: «Кожен в сьогоднішній боротьбі має розуміти, що від нас залежить перемога, ми повинні подолати усі перешкоди на шляху до вільної України».

Щодня, у жорстокій боротьбі Україна втрачає своїх синів, батьків та чоловіків. Кожен із загиблих воїнів залишиться у нашій пам’яті, вдячність за їхній подвиг житиме у серцях українців. Доки жива пам'ять, доти живі і герої.

Юрій Осаулко з меморіальної дошки щодня зустрічатиме і проводжатиме поглядом учнів, нагадуючи, що він відддав життя, аби українці жили на рідній землі в мирі. Герої не вмирають.

За інформацією Козятинської РДА



Переглядів: 2879
Поширень: 0