12 квітня в мальовничому селі, у чепурному приміщені сільської ради стояв гомін та точилися дискусії. 

Сільські голови майже третини Хмільницького району, директори шкіл та громадські активісти обговорювали об’єднання територіальних громад.

- А от як мені після об’єднання, коли я одна лишуся старостою, як мені тоді прибирання організовувати? Самій дороги мести? – лунало із заповненого вщент залу.

- А ви нам потім школи не позакриваєте?

- Де гроші на дороги брати? Самі ж бачите, які у нас тут дороги!

Жданівка запрошувала об’єднуватись

На щастя, на усі ці запитання вдалося відповісти. Команда проекту «ПУЛЬС», який працює по всій Україні, проекту, який покликаний по усім сільським радам, по кущовим зібранням голів сільрад пояснити переваги децентралізації та передачі повноважень на місцях.

- Староста відповідно є посадовою особою місцевого самоврядування, який:

1) представляє інтереси жителів села, селища у виконавчих органах сільської, селищної, міської ради;

2) сприяє жителям села, селища у підготовці документів, що подаються до органів місцевого самоврядування;

3) бере участь у підготовці проекту бюджету територіальної громади в частині фінансування програм, що реалізуються на території відповідного села, селища;

4) вносить пропозиції до виконавчого комітету сільської, селищної, міської ради з питань діяльності на території відповідного села, селища виконавчих органів сільської, селищної, міської ради, підприємств, установ, організацій комунальної форми власності та їх посадових осіб;

5) здійснює інші обов’язки, визначені Положенням про старосту. Але усі ці додаткові, «інші» обов’язки треба вписати у положення про старосту вам самим , - пояснював зібранню консультант з правових питань проекту «ПУЛЬС» Сергій Романович.

Жданівка запрошувала об’єднуватись

Як формуватиметься бюджет нової громади, де брати додаткові кошти, до якого часу держава буде допомагати утримувати школи, лікарні та амбулаторії пояснював фахівець з бюджетних питань проекту «Підзвітний прозорий бюджет» (ППБ) Ігор Вернигор.

- Жданівка має усі ресурси, щоб стати центром об’єднаної громади, а що стосується фінансової сторони, то тут вона краща, ніж навіть в середньому по області. До того ж держава сьогодні настільки зацікавлена у активності громад щодо об’єднання, що виділяє великі кошти, як державні, так я грантові на підтримку об’єднаних територіальних громад.

Ігор Вернигор на прикладі Калинівської територіальної громади продемонстрував якісну співпрацю на основі меморандуму між селом та містом, завдяки якому першочергово за кошти, залучені з проектів буде облаштовуватись дорога до села Дружелюбівка.

Підтримує Жданівську громаду і районна рада Хмільника. На зібрання завітала голова районної ради Зоя Бонсевич. У розпалі дискусії вона для кожного сільського голови знайшла вагомі аргументи щодо об’єднання.

Жданівка запрошувала об’єднуватись

- За фахом я фінансист, багато років пропрацювала у фінвідділлі райради і кожне село, його проблеми і бюджет я знаю, як ніхто, повірте. І бідний до бідного – будемо мати двох бідних, а треба об’єднуватись з сильними громадами. Спроможність сильної громади підтягнути до себе, закрити певні проблеми, знайти кошти на поточні ремонти – все це сьогодні є у Жданівки. А найголовніше - тут є велике підприємство, яке нині - один з основних роботодавців не лише у селі, а й на території району. На завод з Хмільника на роботу люди їздять!

Пані Зоя впевнена, що найбільший страх сільських голів через незнання та небажання брати на себе відповідальність. Адже децентралізація складається з трьох важелів –відповідальність, повноваження та кошти. І відповідальність з них – найголовніша.



Переглядів: 3251
Поширень: 0