Свій перший виїзд пересувний цифровий мамограф “Квітка”, який було передано Вінницькому обласному онкологічному диспансеру 27 вересня, здійснив третього листопада в с.Шпиків Тульчинского району. Отримання ВОКОД пересувного мамографа стало завершальним етапом благодійного американо-українського проекту “Незабутня Квітка”, який розпочав на Вінниччині засновник цього проекту Алекс Гутмахер рівно рік тому. Розуміючи соціальну важливість цієї проблеми, обласна влада одразу долучилась до участі в благодійному проекті. Завдяки ініціативі обласної влади для успішної реалізації проекту було залучено 3 млн. 950 тис. грн.

Депутат обласної ради, голова постійної комісії з питань охорони здоров'я Ярослав Хребтій зазначив: - Дуже задоволений, що спільними зусиллями з директором ДОЗ ОДА Людмилою Грабович, головним лікарем ВОКОД Володимиром Шамраєм, головним лікарем Шпиківської амбулаторії загальної практики сімейної медицини Наталею Філатовою, ми спланували роботу і зуміли організувати перший виїзд мамографа в Шпиків. Знаю що ситуація із захворюванням на рак молочної залози в Тульчинському районі є невтішною, подія є дуже знаменною для всього району, адже ми зможемо обстежити тридцять жінок, вчасно діагностуємо патологію і таким чином зможемо врятувати найцінніше — життя. Мамограф і надалі буде їздити по всій області, і безкоштовно обстежувати жінок. Наближення такої допомоги до жителів віддалених сіл, які не завжди зможуть дістатися до Вінниці, надзвичайно важливе для збереження здоров'я нашої нації.

Пересувний мамограф розпочав свою роботу

Завідувачка Шпиківською амбулаторією ЗПСМ Наталя Філатович розповіла що її дільниця обслуговує 5500 тисяч населення.

- В житті селища приїзд мамографа — дуже знаменна подія, адже на обліку знаходиться 84 жінки з мастопатіями. Але, на жаль, сільські жінки не завжди мають змогу приїхати в обласний центр на обстеження. Акція дуже потрібна, вважаю що якби мамограф приїжджав хоча б два рази на рік, набагато більше жінок мало би змогу обстежитися і вчасно виявити патологію молочних залоз, - сказала завідувачка амбулаторією.

Завідувач рентгенологічним відділенням ВОКОД Юрій Мазур розповів:

- Важко недооцінити сьогоднішню подію, адже всі ми знаємо, наскільки актуальна на сьогодні проблема вчасного виявлення раку молочної залози, отримання адекватного лікування і подовження життя пацієнток. Наш мамограф дуже потужний, один із найкращих в Україні. За розподільною здатністю він вищий, ніж аналогові мамографи, функція передачі даних DICOM дозволяє одразу передавати знімок в будь-який лікувальний заклад України. Апарат дозволяє виявляти утворення від трьох до п'яти мм, що притаманне саме першій стадії хвороби. Пацієнтки, у яких виявлено хворобу на ранній стадії, мають високий шанс на одужання. Наше основне завдання — виявити патологію на доклінічному рівні, відстежувати фонові і передракові захворювання.

Пересувний мамограф розпочав свою роботу

Головний лікар ВОКОД, головний онколог області Володимир Шамрай наголосив, що мамографія є золотим стандартом діагностики патології молочної залози, а вчасна діагностика захворювань молочної залози є надзвичайно важливою для успішного лікування жінок. Володимир Шамрай впевнений, що такі виїзди стануть регулярними.

- Завдяки діяльності пересувного мамографу ми матимемо змогу обстежити більше жінок, що потрапляють у групу ризику. Основною групою ризику є жінки старші 35 років, таких жінок на Вінниччині налічується більше 500 тис.

Ситуація в Тульчинському районі є невтішною, жінок старших 40 років в районі проживає 12758. З дванадцяти тисяч жінок, що стоять на диспансерному обліку у ВОКОД з фоновою і передраковою патологією, 778 проживають в Тульчинському районі. За дев'ять місяців цього року лише 32 з них пройшли мамографічне обстеження. За дев'ять місяців 2016 року в Тульчинському районі було діагностовано рак молочної залози у двадцяти жінок, з них лише у чотирьох хвороба була у першій стадії, що свідчить про відсутність своєчасної діагностики. Адже, у Вінницький області рак молочної залози першої-другої стадії діагностується у 95 відсотках випадків, з яких хвороба у першій стадії реєструється у 33-35 відсотках. "Сподіваюся, що робота пересувного мамографа наблизить якісну діагностику до найвіддаленіших куточків нашої області. Вкотре наголошую — рак не є вирок, виявлена на ранніх стадіях хвороба є цілком виліковною і закликаю жінок дбати про власне здоров'я, не забувати самообстежуватися, а після 40 років раз на рік проходити мамографію. Квітка Цісик стала на сторожі здоров'я жінок Вінницької області, цей мамограф “Квітка” — найкраща данина пам'яті про співачки", - підсумував Володимир Шамрай.



Переглядів: 3875
Поширень: 0