У Міністерстві екології оновили список Топ-100 шкідливих для навколишнього середовища підприємств. Як і передбачалося лідируючі позиції міцно тримають металургійні, гірничі та енергогенеруючі компанії. Хоча на Вінниччині громадськість періодично б’є на сполох, вказуючи на забруднення різними підприємствами, екологи відзначили лише Ладижинську ТЕС.

Як повідомляє на сторінці у Facebook міністр екології Остап Семерак, рейтинг «Топ-100 основних підприємств забруднювачів» складено за новою методикою, але в ньому «чимало підприємств зі старого списку». «Якщо комусь видається, що головна проблема України – побутові відходи, то промислових відходів за рік продукується у кілька разів більше. Наприклад, той же «Азовсталь» за рік утворює майже на 25% більше промислових відходів, ніж 4-6 млн жителів Києва продукують побутових відходів», - зазначив очільник міністерства.

Аналогічна ситуація й у Вінницькій області. Ладижинська ТЕС ПАТ «ДТЕК Західенерго» у переліку забруднювачів довкілля по викидам в атмосферу займає 14-у позицію. Її річні викиди складають 60,9 тисяч тонн. Натомість вона є найбільшою екологічною проблемою саме на Вінниччині. Жоден з інших об’єктів на території області не потрапив до Топ-100.

До речі, на міжнародній науково-технічній конференції «Екологічна безпека України та нетрадиційні, відновлювальні джерела енергії», що пройшла у травні 2017-го на базі Вінницького Національного технічного університету, зазначалося, що теплоелектростанція є одноосібним лідером за усіма показниками.

Так, 80% загального об’єму викидів станції складають сполуки сірчистого ангідриду. На долю ТЕС, як найбільшого забруднювача атмосферного повітря області, припадає біля 60% всіх викидів від стаціонарних джерел та майже 45% від їх загального обсягу. Решта поділена між сотнями виробництв.

Серед них гідроелектростанції, промислові комплекси з відгодівлі птиці: птахофабрика «Поділля» (с. Степанівка Вінницького району), агрохолдінг «Авангард» (с. Лемешівка Калиновського району), СТ ОВ «Колосок» (с. Бугаків Немирівського району), ПП «Веремій» (с. Гопчиця Погребищанського району), «Вінницька птахофабрика» (Тростянецький район) та  ТОВ «Едельвейс» (с. Кирнасівка Тульчинського району). У цьому переліку зазначені тваринницькі комплекси з вирощування великої рогатої худоби. До останніх місцеві фахівці відносять ТОВ ПК «Зоря Поділля», ПАТ «Племзавод «Літинський», ПрАТ ПК «Поділля», ПОСП «Нападівське», ФГ «Велес-Віта», СТОВ «Промінь» і ПрАТ «Зернопродукт МХП», а також великий свинокомплекс ТОВ «Серволюкс-Генетик», що в с. Рожична Оратівського району. 



Переглядів: 4849
Поширень: 0