Близько 35 тисяч вірян, в тому числі, одинадцять архієреїв на чолі з предстоятелем Української православної церкви митрополитом Онуфрієм взяли учать у паломництві на Іосафатову долину с. Голинчинці Шаргородського району, яку щороку звершують 15 серпня.

Хресний хід вирушив з с. Голинчинці від Храму Святого Димитрія Солунського та пройшов п’ятикілометровий шлях до Іософатової Долини

Численні віряни як із України, так і з ближнього зарубіжжя везли із собою головні символи християнської віри - хрести, щоб встановити їх на Долині. Завершився Хресний хід традиційно - святковим Богослужінням.

Близько 35 тисяч вірян здійснили паломництво на Іосафатову долину у Шаргородському районі

По закінченню Божественної літургії з вітальним словом до духовенства та вірян звернулися голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій та заступник голови обласної ради Ігор Хміль.

Близько 35 тисяч вірян здійснили паломництво на Іосафатову долину у Шаргородському районі

Валерій Кровій привітав митрополита Онуфрія, на Вінниччині та подякував усім, хто прийшов в цей день до Іосафатової долини.

«Долина Хрестів є наша велика сакральна святиня, де дійсно відчувається благодать Бога, - наголосив очільник області, - гортаючи сторінки історії, з сумом згадуємо як тогочасна влада робила усе можливе, щоб знищити пам'ять про чудо на Іософатовій Долині. То був страшний час - закривалися храми, руйнувалися людські душі. Але вірні Богу і церкві люди не забули святого місця. І саме на нашу долю випала важлива місія - зцілювати рани минулого та виправляти помилки наших предків».

Близько 35 тисяч вірян здійснили паломництво на Іосафатову долину у Шаргородському районі

Очільник області подякував також ченцям Шаргородського монастиря та вірянам, які відроджують святиню десятиліттями - «спочатку ви відновили традицію ставити хрести, пізніше організовувати паломництво, яке уже збирає не сотні, а десятки тисяч вірних і не тільки з України».

Близько 35 тисяч вірян здійснили паломництво на Іосафатову долину у Шаргородському районі

Для довідки:

Історики, вивчаючи історію Поділля, у своїх працях писали: „У першій половині ХІХ ст. територію Правобережної України (насамперед, Поділля) охопив масовий релігійний рух, пов'язаний з «чудесами». Ці явища за своїми масштабами та інтелектуально-емоційним наповненням є унікальним не тільки в українській, а й у світовій історії, тому вони потребували спеціального дослідження. ”

Навесні 1924 року дороги до Голинчинців перекрили, зрізано всі хрести до єдиного. Відкриті були судові процеси над так званими «ініціаторами» Йософатівського чуда.

Майже півтора року йшло розслідування. 21 червня 1925 року в залі вінницького губернського суду почалася найгучніша справа тих років на Поділлі, що у хроніках офіційно називалася «Справа про хрести на Йосафатовой долині». На лаві підсудних було 9 священиків і 18 мирян.

З доповіді цивільного обвинувача можна довідатися, що за п'ять місяців 1923 року в долині побувало більш одного мільйона п'ятисот тисяч віруючих.



Переглядів: 4695
Поширень: 0