Процедурні питання, пов’язані із виборчим процесом в ОТГ розглядалися сьогодні, 14 вересня, в ОДА на засіданні робочої групи , яка напрацювала проект рішення сесії обласної Ради «Про внесення змін до рішення 38 сесії обласної Ради 6 скликання від 24 червня 2015 року №894 «Про проект Перспективного плану формування територій громад Вінницької області». У засіданні взяли участь: перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Гижко, заступник голови обласної Ради Михайло Кременюк, керівники департаментів та управлінь облдержадміністрації.

У вступному слові Андрій Гижко зазначив: «Перспективний план, затверджений у 2015 році, є «живим» документом, до якого ми вже тричі вносили зміни, фактично визнаючи громади, які пройшли процес добровільного об’єднання: так було із Калинівською ОТГ та Студенянською (Піщанського району). Тобто, по мірі проведення кожних виборів, вносились корективи у Перспективний план. Відтак, на засідання робочої групи винесено презентацію громад, які йдуть на вибори 29 жовтня поточного року і ті зміни, які необхідно буде внести, відповідно до виборчих технологій, до «Перспективного плану формування територій громад Вінницької області», прийнятого рішенням 38 сесії обласної Ради 6-го скликання від 24.06.2015 року».

29 жовтня поточного року відбудуться вибори у 9 об’єднаних територіальних громадах Вінниччини

Андрій Гижко також підкреслив. що на Вінниччині є ряд громад, які вже сформувалися як об’єднані: Іллінецька, Вапнярська, Вороновицька та інші. Вони вже мають статус об’єднаних громад, але деякі громади виявили бажання до них приєднатися:

«Сьогодні законодавче поле дозволяє це зробити, якщо дані громади визнані Перспективним планом та Кабінетом міністрів України. Тому на сесію обласної Ради, яка відбудеться в кінці вересня, окрім тих громад, де будуть вибори, маємо вносити ще ті громади, які будуть доприєднуватися».

Нагадаємо: на даний час в області утворено 24 об’єднані територіальні громади, які об’єднали 76 місцевих рад.

25 жовтня 2015 року відбулися перші вибори депутатів та голів у Калинівській міській та Студенянській сільській об’єднаних територіальних громадах. У двох об’єднаних територіальних громадах (Іллінецька та Вапнярська) перші вибори депутатів та голів об’єднаних територіальних громад відбулись 28 серпня 2016 року, у 17 ОТГ- 11 та 18 грудня 2016 року.

На виконання Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» обласною державною адміністрацією розроблено, а рішенням 38 сесії обласної ради 6 скликання від 24 червня 2015 року №894 схвалено проект Перспективного плану формування територій громад Вінницької області, яким передбачено утворення в області 108 об’єднаних територіальних громад.

По мірі формування ОТГ в області та змін у Законодавстві, до Перспективного плану вже вносились корективи.

Однак через те, що Перспективним планом, затвердженим розпорядженням Кабінету Міністрів України від 19 липня 2017 року №491-р «Про внесення змін до деяких розпоряджень Кабінету Міністрів України», не передбачено приєднання територіальних громад до вже створених ОТГ (добровільного приєднання Шендерівської ТГ Тиврівського району до Вороновицької ОТГ Вінницького району, Височанської ТГ Томашпільського району до Вапнярської ОТГ Томашпільського району, Тягунської ТГ та Паріївська ТГ Іллінецького району до Іллінецької ОТГ), необхідно внести відповідні зміни до проекту Перспективного плану формування територій громад Вінницької області. Це дасть можливість провести приєднання згідно п.1 статті 8-1 Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», обласній державній адміністрації надати позитивні висновки на проекти рішень громад та звернутися до ЦВК про призначення виборів депутатів ОТГ.



Переглядів: 3050
Поширень: 0